Њемачка ће морати да уништи велике количине вакцина?

Немачка има више вакцина него што јој је потребно и хоће да их донира сиромашнијим земљама, али произвођачи вакцина се томе противе и траже паре, што им је омогућено уговорима које су склопили са ЕУ, пише Дојче веле.

Свијет 31.10.2021 | 07:17
Њемачка ће морати да уништи велике количине вакцина?

Немачка Влада страхује да ће ускоро морати да уништи велике количине вакцина против короне. Притом је најављено и управо потврђено да ће Немачка своје вишкове донирати сиромашњим земљама у оквиру иницијативе Ујеидњених нација - Коваx - и то до краја године, 100 милиона доза вакцине.

Међутим, Немачка је до сада донирала само 17,6 милиона доза произвођача АстраЗенека. Највећи примаоци су Вијетнам са 2,6 милиона, затим Украјина, Египат и Гана са по 1,5 милиона доза, речено је из Министарства здравља Немачке, преноси лист Велт.

Произвођачи других вакцина очигледно намећу услове који онемогућавају да се вакцине донирају сиромашнијим земљама.

Ово произилази из писма државног секретара Томаса Штефена из Министарства здравља упућеног Европској комисији, које је доступно ТВ магазину „Контрасти" јавног сервиса АРД, пише на порталу јавног сервиса, тагешсау.

У писму од 18. октобра Штефен критикује понашање произвођача вакцина које не погађа само Немачку: „Ускоро ћемо се суочити са ситуацијом у којој неке земље морају да униште велике количине вакцина која су хитно потребне другим земљама", навео је он.

Уговори које је Комисија ЕУ прошле године закључила са произвођачима вакцина дају тим компанијама де факто право вета када се вакцине дистрибуирају трећим земљама.

То значи да произвођачи морају да пристану на те уговоре о донирању које на пример Немачка склапа са неком другом земљом.

Неке компаније очигледно бескрупулозно експлоатишу могућност вета. Штефен у поменутом писму каже произвођачи диктирају минималне цене или захтевају од прималаца претеране компензације за разлику у цени.

Такође је „неприхватљиво” пише Штефен, да те фармацетуске компаније покушавају да забране дистрибуцију вакцина преко међународних организација.

Према истраживању тима емисије "Контрасти", највећи отпор донирању вакцина пружа америчка компанија Модерна. Према немачком министарству здравља у међувремену су потписани оквирни споразуми измеду Цоваx-а и фирми Бајонтек-Фајзер као и Џонсон и Џонсон. Са Модерном се још увек преговара.

Произвођачи захтевају минималне цене или исплате компензације - поред цене коју су земље ЕУ уговориле и платиле за наручене вакцине. За дозу вакцине произвођача Модерна, на пример, ЕУ плаћа наводно око 19 евра.

Са становишта америчке компаније Модерна, смањили би се приходи на уносном тржишту у ЕУ за допунске вакцинације: што мање Немаца прими прву и другу вакцину Модерне, мање је тржиште за допунске вакцинације у богатој Немачкој. Према званичном одобрењу, мРНА вакцине се „појачавају” давањем треће дозе исте врсте вакцина.

Као и много тога битног у вези са уговорима вредним милијарди - не зна се колику компензацију траже поменуте фармацетуске фирме, а државни секретар Штефен у свом писму говори само о „претераним” захтевима. Износ тражених „минималних цена” такоде није јавно доступан, наводи Дојче веле.

(Тањуг  ФОТО: АП/ МАРКУС СЦХРЕИБЕР, ЕПА/ ЈОСЕ ЈАЦОМЕ, НИАИД-НАТИОНАЛ ИНСТИТУТЕ ОФ ХЕАЛТХ / РАС СРБИЈА)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Кики

31.10.2021 06:55

Јазук

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

31.10.2021 16:17

Нарко и Фармако мафија диктира дрзави ста смије, а ста не? Гдје иде овај свијет?

Name

Ноле

31.10.2021 07:29

Право лице короне се полако показује....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно

31.10.2021 09:37

Бас као и 1820.

Name

Све су то

31.10.2021 09:41

Договори иза кулиса.

Name

Фико

31.10.2021 07:42

Астра Зенеца вакцина коју су сви били одбацили, данас се показала боља од Пфизера, Модерне, Јохнсона, Синофарма и Синоваца. А сви су хтјели да је се ријеше. Због тромбоцитопеније. Има драги Бог, који одлучује коме ће и то да се деси. Љекари кад немају адекватан одговор онда кажу "није сваки организам исти".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јка

31.10.2021 07:57

Има ли ко од вакцинисаних ста да казе на ово? Јесу ли то ти предобри производјаци вакцина који спасавају свијет? Продали једном вакцину и исту хоце опет продати. Да ли це сада схватити да они сто неце да се вакцинису не противе се јер вјерују у теорије завјера, циповање и сл., него јер је главни и основни циљ узети сто висе пара. Ко те пита за здравље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.10.2021 10:48

Ајде ти паметни реци нама циме се ти бавис и који је твој мотив бављења неким послом у самосталној резији, или као запосленик код неког другог? Јел ти идес на посао да ти газда или сеф 30ог казу хвала, или несто производис или врсис услуге да би твоје мустерије биле задовољне и захвалиле ти се? Овако мали Перица замисља функционисање свијета, наравно да је зарада мотив, о моралности ових потеза фармацеутских куца бибсе дало расправљати, медјутим цињеница је да вакцина не би било или да би их било много касније када компаније које их производе или развијају не би имале мотив профита.

Name

Ноле

31.10.2021 12:28

За ре:наравно да је циљ сваке фирме профит.Али,је ли исто кад ја врсим притисак да сви морамо узимати хљеб из бањалуцке пекаре,или могу узети хљеб и у Прњавору,Бијељини,Мостару,Београду....Нека они слободно праве вакцина колико год хоце,и нек продају овцама,али мене нецес присилити на то.

Name

Јка

31.10.2021 16:41

Е мој Ре. Цисти примјер ограниценог размисљања, уз веома глупо поредјење. Наравно да им је мотив зарада као и мом газди, али нико никога на свијету не тјера да купи и не затвара у торове зато сто неце да купи производ мог газде. Писем хипотетицки, не бавимо се производњом. Ко год је имао прилике да се појави на тв задњих пола године молио је да се народ вакцинисе. Ко моли за мог газду? И те компаније имају огроман профит од тога сто сваки политицар, доктор и сл. моли људе да се вакцинису. А како врацају? Тако сто не дају да се њихова вакцина ПОКЛОНИ, гдје опет долазимо до профита. Они су профит остварили јер су те вакцине вец једном продали, нико не говори о поклањању вакцина од стране производјаца. А на крају крајева, на страну производјаце, засто су дрзаве потписале да не смију поклањати? Толико и о њиховој бризи о људима.

Name

Ww

31.10.2021 08:03

Одвратно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

31.10.2021 08:07

Значи ко нема новца нека умире. А какво је право фармацеутске мафије да не дозваља поклањање плаћених вакцина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тихомир

31.10.2021 13:06

Ма не ти назалост сиромасни це слузити за друге експирименте њих цувају тренутно, а овде ко се вакцинисао цекају резултате који це јако брзо доци назалост са смртним исходима и великим бројем младих који неце имати својих потомака.

Name

Мало им пара

31.10.2021 08:10

Јос један доказ да се производјаци брину о здрављу људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доказ

31.10.2021 08:25

Јос један да је циљ продати сто висе вакцина, а не помоци становништву. Ста људи раде то је невјероватно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

31.10.2021 10:04

вакцине су за депопулацију каква помоц

Name

Свињска грипа

31.10.2021 08:37

Тако је престала и свињска грипа 2009. Када се почне уништавати лијек , то је знак да је крај за пандемију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радош

31.10.2021 10:28

Ово ке само доказ да је корона вирус намјерно пуштен да зарази људе. Лако се може открити које друава је одговорна за вирус корону и неби јој се дозволило да још уз то и зарадјује милијарде долара на њој али неће се никад то објавити као званичан доказ него шпекулације. А то све касно говори да су Американци упетљали своје прсте у томе и зато се никад неће свијету рећи истина. То штојр Бил Гатес био директор фонда за помагање сиромашне дјеци не значи да је благословен него је располагао тим новцем и крао и за себе..Осим новцане користи мислим да су ове вакцине и вирус подлога за нешто много крупније што неко спрема народу ове планете. Нека је Бог на помоћи..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миланка

31.10.2021 13:51

Колико су земље дале новца и колико унистили тих вакцина,боље да су погурали неке организације и нахранили гладну дијецу у Африци нпр.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хуманост

31.10.2021 18:11

И капитализам двије галаксије.

Name

Ниста није јавно

31.10.2021 18:01

Доступно. А засто није?! Уговори?! Ко их бас такве потписује и засто!?

ОДГОВОРИТЕ