Njemačka će morati da uništi velike količine vakcina?

Nemačka ima više vakcina nego što joj je potrebno i hoće da ih donira siromašnijim zemljama, ali proizvođači vakcina se tome protive i traže pare, što im je omogućeno ugovorima koje su sklopili sa EU, piše Dojče vele.

Svijet 31.10.2021 | 07:17
Njemačka će morati da uništi velike količine vakcina?

Nemačka Vlada strahuje da će uskoro morati da uništi velike količine vakcina protiv korone. Pritom je najavljeno i upravo potvrđeno da će Nemačka svoje viškove donirati siromašnjim zemljama u okviru inicijative Ujeidnjenih nacija - Kovax - i to do kraja godine, 100 miliona doza vakcine.

Međutim, Nemačka je do sada donirala samo 17,6 miliona doza proizvođača AstraZeneka. Najveći primaoci su Vijetnam sa 2,6 miliona, zatim Ukrajina, Egipat i Gana sa po 1,5 miliona doza, rečeno je iz Ministarstva zdravlja Nemačke, prenosi list Velt.

Proizvođači drugih vakcina očigledno nameću uslove koji onemogućavaju da se vakcine doniraju siromašnijim zemljama.

Ovo proizilazi iz pisma državnog sekretara Tomasa Štefena iz Ministarstva zdravlja upućenog Evropskoj komisiji, koje je dostupno TV magazinu „Kontrasti" javnog servisa ARD, piše na portalu javnog servisa, tagešsau.

U pismu od 18. oktobra Štefen kritikuje ponašanje proizvođača vakcina koje ne pogađa samo Nemačku: „Uskoro ćemo se suočiti sa situacijom u kojoj neke zemlje moraju da unište velike količine vakcina koja su hitno potrebne drugim zemljama", naveo je on.

Ugovori koje je Komisija EU prošle godine zaključila sa proizvođačima vakcina daju tim kompanijama de fakto pravo veta kada se vakcine distribuiraju trećim zemljama.

To znači da proizvođači moraju da pristanu na te ugovore o doniranju koje na primer Nemačka sklapa sa nekom drugom zemljom.

Neke kompanije očigledno beskrupulozno eksploatišu mogućnost veta. Štefen u pomenutom pismu kaže proizvođači diktiraju minimalne cene ili zahtevaju od primalaca preterane kompenzacije za razliku u ceni.

Takođe je „neprihvatljivo” piše Štefen, da te farmacetuske kompanije pokušavaju da zabrane distribuciju vakcina preko međunarodnih organizacija.

Prema istraživanju tima emisije "Kontrasti", najveći otpor doniranju vakcina pruža američka kompanija Moderna. Prema nemačkom ministarstvu zdravlja u međuvremenu su potpisani okvirni sporazumi izmedu Covax-a i firmi Bajontek-Fajzer kao i Džonson i Džonson. Sa Modernom se još uvek pregovara.

Proizvođači zahtevaju minimalne cene ili isplate kompenzacije - pored cene koju su zemlje EU ugovorile i platile za naručene vakcine. Za dozu vakcine proizvođača Moderna, na primer, EU plaća navodno oko 19 evra.

Sa stanovišta američke kompanije Moderna, smanjili bi se prihodi na unosnom tržištu u EU za dopunske vakcinacije: što manje Nemaca primi prvu i drugu vakcinu Moderne, manje je tržište za dopunske vakcinacije u bogatoj Nemačkoj. Prema zvaničnom odobrenju, mRNA vakcine se „pojačavaju” davanjem treće doze iste vrste vakcina.

Kao i mnogo toga bitnog u vezi sa ugovorima vrednim milijardi - ne zna se koliku kompenzaciju traže pomenute farmacetuske firme, a državni sekretar Štefen u svom pismu govori samo o „preteranim” zahtevima. Iznos traženih „minimalnih cena” takode nije javno dostupan, navodi Dojče vele.

(Tanjug  FOTO: AP/ MARKUS SCHREIBER, EPA/ JOSE JACOME, NIAID-NATIONAL INSTITUTE OF HEALTH / RAS SRBIJA)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Kiki

31.10.2021 06:55

Jazuk

ODGOVORITE
Name

Doboj

31.10.2021 16:17

Narko i Farmako mafija diktira drzavi sta smije, a sta ne? Gdje ide ovaj svijet?

Name

Nole

31.10.2021 07:29

Pravo lice korone se polako pokazuje....

ODGOVORITE
Name

Naravno

31.10.2021 09:37

Bas kao i 1820.

Name

Sve su to

31.10.2021 09:41

Dogovori iza kulisa.

Name

Fiko

31.10.2021 07:42

Astra Zeneca vakcina koju su svi bili odbacili, danas se pokazala bolja od Pfizera, Moderne, Johnsona, Sinofarma i Sinovaca. A svi su htjeli da je se riješe. Zbog trombocitopenije. Ima dragi Bog, koji odlučuje kome će i to da se desi. Ljekari kad nemaju adekvatan odgovor onda kažu "nije svaki organizam isti".

ODGOVORITE
Name

Jka

31.10.2021 07:57

Ima li ko od vakcinisanih sta da kaze na ovo? Jesu li to ti predobri proizvodjaci vakcina koji spasavaju svijet? Prodali jednom vakcinu i istu hoce opet prodati. Da li ce sada shvatiti da oni sto nece da se vakcinisu ne protive se jer vjeruju u teorije zavjera, cipovanje i sl., nego jer je glavni i osnovni cilj uzeti sto vise para. Ko te pita za zdravlje.

ODGOVORITE
Name

Re

31.10.2021 10:48

Ajde ti pametni reci nama cime se ti bavis i koji je tvoj motiv bavljenja nekim poslom u samostalnoj reziji, ili kao zaposlenik kod nekog drugog? Jel ti ides na posao da ti gazda ili sef 30og kazu hvala, ili nesto proizvodis ili vrsis usluge da bi tvoje musterije bile zadovoljne i zahvalile ti se? Ovako mali Perica zamislja funkcionisanje svijeta, naravno da je zarada motiv, o moralnosti ovih poteza farmaceutskih kuca bibse dalo raspravljati, medjutim cinjenica je da vakcina ne bi bilo ili da bi ih bilo mnogo kasnije kada kompanije koje ih proizvode ili razvijaju ne bi imale motiv profita.

Name

Nole

31.10.2021 12:28

Za re:naravno da je cilj svake firme profit.Ali,je li isto kad ja vrsim pritisak da svi moramo uzimati hljeb iz banjalucke pekare,ili mogu uzeti hljeb i u Prnjavoru,Bijeljini,Mostaru,Beogradu....Neka oni slobodno prave vakcina koliko god hoce,i nek prodaju ovcama,ali mene neces prisiliti na to.

Name

Jka

31.10.2021 16:41

E moj Re. Cisti primjer ogranicenog razmisljanja, uz veoma glupo poredjenje. Naravno da im je motiv zarada kao i mom gazdi, ali niko nikoga na svijetu ne tjera da kupi i ne zatvara u torove zato sto nece da kupi proizvod mog gazde. Pisem hipoteticki, ne bavimo se proizvodnjom. Ko god je imao prilike da se pojavi na tv zadnjih pola godine molio je da se narod vakcinise. Ko moli za mog gazdu? I te kompanije imaju ogroman profit od toga sto svaki politicar, doktor i sl. moli ljude da se vakcinisu. A kako vracaju? Tako sto ne daju da se njihova vakcina POKLONI, gdje opet dolazimo do profita. Oni su profit ostvarili jer su te vakcine vec jednom prodali, niko ne govori o poklanjanju vakcina od strane proizvodjaca. A na kraju krajeva, na stranu proizvodjace, zasto su drzave potpisale da ne smiju poklanjati? Toliko i o njihovoj brizi o ljudima.

Name

Ww

31.10.2021 08:03

Odvratno!

ODGOVORITE
Name

NR

31.10.2021 08:07

Znači ko nema novca neka umire. A kakvo je pravo farmaceutske mafije da ne dozvalja poklanjanje plaćenih vakcina.

ODGOVORITE
Name

Tihomir

31.10.2021 13:06

Ma ne ti nazalost siromasni ce sluziti za druge ekspirimente njih cuvaju trenutno, a ovde ko se vakcinisao cekaju rezultate koji ce jako brzo doci nazalost sa smrtnim ishodima i velikim brojem mladih koji nece imati svojih potomaka.

Name

Malo im para

31.10.2021 08:10

Jos jedan dokaz da se proizvodjaci brinu o zdravlju ljudi.

ODGOVORITE
Name

Dokaz

31.10.2021 08:25

Jos jedan da je cilj prodati sto vise vakcina, a ne pomoci stanovništvu. Sta ljudi rade to je nevjerovatno.

ODGOVORITE
Name

hm

31.10.2021 10:04

vakcine su za depopulaciju kakva pomoc

Name

Svinjska gripa

31.10.2021 08:37

Tako je prestala i svinjska gripa 2009. Kada se počne uništavati lijek , to je znak da je kraj za pandemiju.

ODGOVORITE
Name

Radoš

31.10.2021 10:28

Ovo ke samo dokaz da je korona virus namjerno pušten da zarazi ljude. Lako se može otkriti koje druava je odgovorna za virus koronu i nebi joj se dozvolilo da još uz to i zaradjuje milijarde dolara na njoj ali neće se nikad to objaviti kao zvaničan dokaz nego špekulacije. A to sve kasno govori da su Amerikanci upetljali svoje prste u tome i zato se nikad neće svijetu reći istina. To štojr Bil Gates bio direktor fonda za pomaganje siromašne djeci ne znači da je blagosloven nego je raspolagao tim novcem i krao i za sebe..Osim novcane koristi mislim da su ove vakcine i virus podloga za nešto mnogo krupnije što neko sprema narodu ove planete. Neka je Bog na pomoći..

ODGOVORITE
Name

Milanka

31.10.2021 13:51

Koliko su zemlje dale novca i koliko unistili tih vakcina,bolje da su pogurali neke organizacije i nahranili gladnu dijecu u Africi npr.

ODGOVORITE
Name

Humanost

31.10.2021 18:11

I kapitalizam dvije galaksije.

Name

Nista nije javno

31.10.2021 18:01

Dostupno. A zasto nije?! Ugovori?! Ko ih bas takve potpisuje i zasto!?

ODGOVORITE