Помјерање сата може да буде лоше за здравље

У ноћи између суботе и недјеље вратићемо сатове сат уназад како бисмо завршили љетно рачунање времена. Овај повратак се технички изједначава са потенцијалним додатним сатом сна, међутим, ресетовање није тако лако за наше унутрашње сатове, тачније циркадијални ритам.

Здравље 30.10.2021 | 17:38
Помјерање сата може да буде лоше за здравље

Стварање десинхронизације наших тјелесних сатова два пута годишње повезана је са повећаним здравственим ризицима као што су депресија, гојазност, срчани удар, па чак и настајање саобраћајних несреће. 

Могло би се рећи да ће нам додатни сат значити, дуже ћемо спавати, међутим, ипак има утицаја на психичко и физичко здравље.

Током јесени и зиме многи људи обично проводе цио дан у затвореном простору на послу, у школи или код куће. Док обавимо све активности већ је мрак. То значи да се мање излажемо сунцу, што смањује количину витамина Д који наше тијело производи.

Низак ниво витамина Д повезан је са лошим расположењем и депресијом, као и са умором, боловима у мишићима и ослабљеним костима. Поремећаји спавања такође могу узроковати повећан ризик од менталних болести. Губитак једног сата вечерње свјетлости може значајно да утиче на наше расположење.

Недостатак сунчеве свјетлости потискује производњу два важна хормона: мелатонина који изазива сан и серотонина, који игра кључну улогу у равнотежи расположења. Другим ријечима, већа је вјероватноћа да ћемо бити мрзовољни и уморни у данима послије љетног рачунања времена, док се не навикнемо.

Више студија је показало мали пораст срчаних удара након почетка љетног рачунања времена у прољеће и мали пад на његовом крају у јесен. У међувремену, стопе можданог удара су 8% веће у прва два дана након обје промјене времена. 

(Новости.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар