Протести у Риму: Радници, климатски активисти...

У Риму су послијеподне почели протести усмјерени против самита Г20, мјера борбе против короне, али и са захтјевима за наставак борбе против климатских промјена.

Свијет 30.10.2021 | 16:34
Протести у Риму: Радници, климатски активисти...

Свјетски медији наводе да је ово изврсна прилика да се на једном мјесту у знак протеста нађу радници, климатски активисти, антиглобалистички активисти, синдикати, феминистичке групе, комунисти...

“Бит ће нас много”, рекао је Гино Орсини, представник синдиката Си Цобас, једног од организатора демонстрација планираних за суботу да се поклопе са окупљањем Групе 20.

Ове године је 20. годишњица самита Групе 8 чији је Италија домаћин у граду Ђенови на сјеверу земље који је био поремећен немирима. То је такође тренутак напетости између власти и противника захтјева талијанске владе за вакцинацију против корона вируса, што је резултирало насилним сукобима.

“Ниво пажње је максималан”, рекао је Гиованни Боррелли, званичник локалне владе, додајући да је овог викенда распоређено 5.500 додатних службеника за провођење закона.

Климатски демонстранти су у суботу ујутро накратко организовали сједење на главној авенији која води до мјеста Г20, али нису пружили отпор када их је полиција насилно уклонила. А организатори суботњих протеста обећали су да неће бити насиља.

На једној од локација на којој су се нашли демонстранти у Риму могао се видјети и велики транспарент на којем је писало: “Ви Г20, ми будућност”.

Очекује се да ће се протести наставити и сутра, а онда се заједно и противници и лидери селе у шкотски Гласгоw гдје у понедјељак почиње климатска конференција ЦОП26.

Још увијек није познато колико ће безбједносних снага бити распоређено на терену у Шкотској током 13 дана одржавања ове конференције.

(Н1, фото - Ројтерс)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ноле

30.10.2021 17:15

Мени је невјероватно да неко расправља о клими и покусава је промијенити.Клима је таква каква је,сто се висе будете петљали,горе це нам бити.Само изволите...

ОДГОВОРИТЕ