Пола милиона КМ казни због кршења права радника

Републичка инспекција рада утврдила је у свакој трећој контроли фирми неку неправилност, а због кршења права радника послодавцима су у првих девет мјесеци ове године написали скоро пола милиона КМ казни.

Република Српска 30.10.2021 | 09:56
Пола милиона КМ казни због кршења права радника

У Инспекторату РС за ЦАПИТАЛ су рекли да је инспекција рада за девет мјесеци ове године обавила 2.644 контроле у областима радних односа и заштите на раду, од чега је 887 било са утврђеним неправилностима.

„У циљу отклањања утврђених пропуста, пословним субјектима су изречене 664 управне мјере, док су због почињених прекршаја издата 252 прекршајна налога у вриједности од 456.800 КМ“, казали су у Инспекторату.

Најчешће утврђене неправилности односиле су се на обрачун и рокове исплате плата и накнада, закључивање и примјену уговора о раду, распоред радног времена, вођење евиденције о дневној присутности радника на раду, те спровођење мјера заштите на раду.

Инспектори су у овом периоду поднијели и 35 прекршајних пријава надлежним судовима најчешће због закључивања уговора о раду мимо закона и на штету радника.

„Прије свега, то се односи на вишеструко закључивање уговора на одређено вријеме, непровођење мјера заштите на раду што је довело до повређивања радника, ускраћивање права раднику по основу повреде на раду, нерегистровано обављање дјелатности, кашњење у исплати неколико плата, отказ уговора о раду супротно одредбама закона, те неодазивање на службени позив инспектора“, навели су у Инспекторату.

Синдикат: Казни би било много више да инспекција ради како треба
Казни било много више да инспектори раде свој посао онако како треба, поручују из синдиката.

Предсједник Конфедерације синдиката РС Жељко Тепавчевић каже за ЦАПИТАЛ да је много предузећа, посебно из приватног сектора, која крше права радника, а инспекција то „не види“.

„Инспекција не посвећује довољно пажње правима радника. Један од највећих проблема што је огроман број радника и даље на минималцу, а дио плате добијају у ковертама. Такође, свега неколико приватних компанија је уопште дозволило синдикално организовање радника“, казао је Тепавчевић.

Казне су, истиче, преблаге или их уопште нема.

„Често се догађа да радници позову инспекцију, која у контроли не утврди ништа иако је било евиденднто кршење радничких права“, нагласио је Тепавчевић.

Примјера кршења права, наводи,  има и у јавном сектору.

„Такав случај смо имали у општини Братунац чији је начелник Срђан Ранкић мимо закона смањивао плате радницима, а запошљавао нове раднике без конкурса, а инспекција ту није видјела ништа спорно због чега смо тај случај предали адвокату. То је очигледан примјер корупције. Инспектори који контролишу кршење или поштовање радничких права прво обаве разговор са послодавцем, а онда тамо гдје не могу у потпуности да зажмире изрекну неке благе казне“, казао је Тепавчевић.

(Цапитал)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Истина

30.10.2021 08:02

Све се то мозе ријесити законом за 24 сата,да има политицке воље али њима то одговара јер су сами прикривени тајкуни. Само треба преписати из уредјених земаља. То и јесте највеци разлог сто млади одосе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Профрсор

30.10.2021 08:02

ДУШАН ВЈЕСТИЦА директор Космоса ! Зашто нико не оде у ту фирму и не види шта се тамо дешава и има ли кршења права радника као и мобинга ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Футура

30.10.2021 08:54

Е замислите сад, кад додје нова власт, па док промјене све директоре које су ови поставили, треба им година. Ту це наравно бити гоомила опстинских слузбеника виска који цак немају столице и најдрази су кад висе негдје на кафи..али, кад треба они коце систем и то ваљано..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

30.10.2021 09:09

Када ће политичари плаћати казне за несавјестан и неодговоран рад ?? То би била еволуција људског морала у БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миланце

30.10.2021 09:27

Велики криминал се одвија у Бијељини.Фирме не поштују закон.Закидају раднике и државу.Инспекција не ради посао како треба!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

30.10.2021 09:32

Зар ми имамо инспекцију рада и казне за непослусне,у зрс се крси закон,права радника умањена у односу на друге,и инспекција казе све то у реду ал да ми правду тразимо путем суда,и то инспекција,то је све багра обицна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

30.10.2021 10:43

Лаксе платити казну вец плацати пуну плату преко рацуна.Договор тајкуна и власти јадни радници у оваквој дрзави.Постоје робовласници и робови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Италлиан

30.10.2021 11:05

Сахнсон. Милор'д.

ОДГОВОРИТЕ