Pola miliona KM kazni zbog kršenja prava radnika

Republička inspekcija rada utvrdila je u svakoj trećoj kontroli firmi neku nepravilnost, a zbog kršenja prava radnika poslodavcima su u prvih devet mjeseci ove godine napisali skoro pola miliona KM kazni.

Republika Srpska 30.10.2021 | 09:56
Pola miliona KM kazni zbog kršenja prava radnika

U Inspektoratu RS za CAPITAL su rekli da je inspekcija rada za devet mjeseci ove godine obavila 2.644 kontrole u oblastima radnih odnosa i zaštite na radu, od čega je 887 bilo sa utvrđenim nepravilnostima.

„U cilju otklanjanja utvrđenih propusta, poslovnim subjektima su izrečene 664 upravne mjere, dok su zbog počinjenih prekršaja izdata 252 prekršajna naloga u vrijednosti od 456.800 КM“, kazali su u Inspektoratu.

Najčešće utvrđene nepravilnosti odnosile su se na obračun i rokove isplate plata i naknada, zaključivanje i primjenu ugovora o radu, raspored radnog vremena, vođenje evidencije o dnevnoj prisutnosti radnika na radu, te sprovođenje mjera zaštite na radu.

Inspektori su u ovom periodu podnijeli i 35 prekršajnih prijava nadležnim sudovima najčešće zbog zaključivanja ugovora o radu mimo zakona i na štetu radnika.

„Prije svega, to se odnosi na višestruko zaključivanje ugovora na određeno vrijeme, neprovođenje mjera zaštite na radu što je dovelo do povređivanja radnika, uskraćivanje prava radniku po osnovu povrede na radu, neregistrovano obavljanje djelatnosti, kašnjenje u isplati nekoliko plata, otkaz ugovora o radu suprotno odredbama zakona, te neodazivanje na službeni poziv inspektora“, naveli su u Inspektoratu.

Sindikat: Kazni bi bilo mnogo više da inspekcija radi kako treba
Kazni bilo mnogo više da inspektori rade svoj posao onako kako treba, poručuju iz sindikata.

Predsjednik Konfederacije sindikata RS Željko Tepavčević kaže za CAPITAL da je mnogo preduzeća, posebno iz privatnog sektora, koja krše prava radnika, a inspekcija to „ne vidi“.

„Inspekcija ne posvećuje dovoljno pažnje pravima radnika. Jedan od najvećih problema što je ogroman broj radnika i dalje na minimalcu, a dio plate dobijaju u kovertama. Takođe, svega nekoliko privatnih kompanija je uopšte dozvolilo sindikalno organizovanje radnika“, kazao je Tepavčević.

Kazne su, ističe, preblage ili ih uopšte nema.

„Često se događa da radnici pozovu inspekciju, koja u kontroli ne utvrdi ništa iako je bilo evidendnto kršenje radničkih prava“, naglasio je Tepavčević.

Primjera kršenja prava, navodi,  ima i u javnom sektoru.

„Takav slučaj smo imali u opštini Bratunac čiji je načelnik Srđan Rankić mimo zakona smanjivao plate radnicima, a zapošljavao nove radnike bez konkursa, a inspekcija tu nije vidjela ništa sporno zbog čega smo taj slučaj predali advokatu. To je očigledan primjer korupcije. Inspektori koji kontrolišu kršenje ili poštovanje radničkih prava prvo obave razgovor sa poslodavcem, a onda tamo gdje ne mogu u potpunosti da zažmire izreknu neke blage kazne“, kazao je Tepavčević.

(Capital)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Istina

30.10.2021 10:02

Sve se to moze rijesiti zakonom za 24 sata,da ima politicke volje ali njima to odgovara jer su sami prikriveni tajkuni. Samo treba prepisati iz uredjenih zemalja. To i jeste najveci razlog sto mladi odose.

ODGOVORITE
Name

Profrsor

30.10.2021 10:02

DUŠAN VJESTICA direktor Kosmosa ! Zašto niko ne ode u tu firmu i ne vidi šta se tamo dešava i ima li kršenja prava radnika kao i mobinga ?

ODGOVORITE
Name

Futura

30.10.2021 10:54

E zamislite sad, kad dodje nova vlast, pa dok promjene sve direktore koje su ovi postavili, treba im godina. Tu ce naravno biti goomila opstinskih sluzbenika viska koji cak nemaju stolice i najdrazi su kad vise negdje na kafi..ali, kad treba oni koce sistem i to valjano..

ODGOVORITE
Name

Boris

30.10.2021 11:09

Kada će političari plaćati kazne za nesavjestan i neodgovoran rad ?? To bi bila evolucija ljudskog morala u BiH

ODGOVORITE
Name

Milance

30.10.2021 11:27

Veliki kriminal se odvija u Bijeljini.Firme ne poštuju zakon.Zakidaju radnike i državu.Inspekcija ne radi posao kako treba!

ODGOVORITE
Name

Patriota

30.10.2021 11:32

Zar mi imamo inspekciju rada i kazne za neposlusne,u zrs se krsi zakon,prava radnika umanjena u odnosu na druge,i inspekcija kaze sve to u redu al da mi pravdu trazimo putem suda,i to inspekcija,to je sve bagra obicna.

ODGOVORITE
Name

Radnik

30.10.2021 12:43

Lakse platiti kaznu vec placati punu platu preko racuna.Dogovor tajkuna i vlasti jadni radnici u ovakvoj drzavi.Postoje robovlasnici i robovi

ODGOVORITE
Name

Itallian

30.10.2021 13:05

Sahnson. Milor'd.

ODGOVORITE