Антиоксиданси штите од тумора и успоравају старење

​Антиоксиданси су највећи савезници организма у превенцији карцинома и хроничних болести, али и старења ћелија. Највише их има у поврћу те орашастим плодовима.

Здравље 29.10.2021 | 21:52
Антиоксиданси штите од тумора и успоравају старење

Бобице дјелују против упала
Полифеноли, активни састојци у бобичастом воћу одлично се боре с упалама у организму. Захваљујући њима, ризик од болести срца је мањи, дјелују благотворно на артритис, успоравају старење коже, дјелују антиканцерогено и јачају имунитет.

Орашати плодови у обрани од рака
Минерала селена у великој концентрацији има у бразилским орашчићима, али и остали нутријенти из орашастих плодова попут бадема, ораха или макадамије дјелују разарајуће на слободне радикале који оштећују ћелије. Тако смањују ризик од карцинома.

Ц витамин штити крвне жиле
Витамин Ц моћан је антиоксиданс, а пресудна је његова улога у превенцији бактеријских и вирусних инфекција, као и синтези колагена те заштити крвних жила. Такође штити и ДНК ћелије те смањује ризик од генских мутација. Најбољи природни извори витамина Ц су цитрусно воће, папаја и брокула.

Парадајз је најздравије поврће
Људи који редовно једу парадајз тиме значајно снижавају ризик од срчаног удара, утврдила је студија финског Универзитета Јуопио. Здрави састојак који смањује вјероватност згрушавања крви и масне наслаге на зидовима жила је ликопен, антиоксиданс који се осим у парадајзу налази и у лубеници.

Авокадо успорава старење
Авокадо за разлику од другог воћа и поврћа богатог антиоксидансима може уништити и слободне радикале у митохондријима, чиме штити од настанка тумора, а уље од плода авокада дјелује благотворно на изглед коже.

Тиме спречава штету у организму насталу пушењем, пијењем алкохола и излагања различитим зрачењима.

Мрква је моћан савезник здравља
Мрква је значајан извор бетакаротена и различитих минерала који штите вид и срце. Природан су лијек и код пробавних проблема јер неутрализирају прекомјерну желучану киселину, смањују симптоме жгаравице, редуцирају ризик од дијабетеса те јача јукости.

(Љепота&Здравље) 

Коментари / 0

Оставите коментар