Обавите ревизију свега што сте радили током пандемије

Када већ челни људи здравства позивају на ревизију смртности од короне тражим да изврше ревизију својих поступака током последњих годину и по дана пандемије а радо ћу им помоћи у томе подсјећајући шта су све већ требали да прегледају – истакао је др Слободан Станић, предсједник Одбора за здравство СДС. 

Република Српска 29.10.2021 | 13:57
Обавите ревизију свега што сте радили током пандемије

„Још у јулу 2020. указали смо да пандемија није трка на 100 метара већ маратон, потпуно добронамјерни и свјесни да наш годинама разарани систем, са обавезама већим од милијарду марака неће моћи   "истрчати" , без тешких консеквенци. Србија је болнице градила три пута јефтиније него ми, информатику за здравствени систем је ријешила четири пута јефтиније и била је спремна за "маратон " који је услиједио“ – поручио је Станић. 

Предсједник Одбора за здравство СДС нагласио је да је СДС просле године предложио да прва инвестиција у Републику Српску буде обнова Клинике за инфективне болести уз доградњу спрата са нивоом биосигурности ИИИ, што власт није послушала већ је реновирала хотеле по Јахорини за личне потребе.

„Када сте започели градњу гараже на УКЦ, рекли смо да је потребна, али не сад. Видјели смо да Србија гради Ковид болнице и то три, а да је последњу изградила за 4 мјесеца. Ми смо и даље правили гаражу и за то је Влада РС преузела све финансијске обавезе. Сада је УКЦ једна велика ковид болница, а све остале активности су редуковане!“ – поручио је Станић. 

Станић је казао да је Одбор за здравство упозоравао да је Институт за јавно здравство претворен у Институт за јавне набавке те упозоравао да је најзначајнија установа умјесто да се бави пандемијом, затрпана јавним набавкама од Шатор покретне болнице, преко мобилних РТГ апарата, термо камера... 

„Епидемиолози су били у комисијама за набавку, умјесто да сузбијају пандемију. Који је резултат свега тога ?! Колико је то нанијело штете, тек ће се установити! Тражили смо да се у здравствени сектор не запошљавају у толикој мјери нездравствени радници. Ми сада имамо сагорјевање здравствених радника, а повећани број пацијената није задовољан услугом, јер им бројне секретарице, правници , економисти, не могу помоћи!“ – истакао је предсједник Одбора за здравство СДС. 

Он је подсјетио и на приједлоге СДС да се онима који су се вакцинисали у Србији да по 100 КМ, јер су имали трошкове, уштедили су вакцину Српској, а то је био и једини пут да ми сазнамо колико уопште имамо вакцинисаних. 

„Да ли је процесу вакцинације помогло то што су грађани видјели да је Србија набављала нпр. вакцину Синофарм за 57 КМ, а ми 103 КМ, како је Штаб за ванредне ситуације прије јавне набавке тачно у марку знао колико ће оне коштати?! Да ли су са виших органа набавку спустали ка нижим органима? – упитао је Станић и затражио ревизију свега уређеног током пандемије. 

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Татар

29.10.2021 12:47

Е мој Станићу па нису они толике будале

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

29.10.2021 13:11

Емој Станићу па епидемиолози су статистичари и пукли су одмах у старту короне јурећи кластере,ко данас спомиње кластере.Породични љекари у Цовид амб,хитне,радиолози,пулмолози,интернисти,енестезиолози одрађују посао.

Name

Луле

29.10.2021 13:17

Ко ће породицама умрлих вратити паре које су дали за лимене копчиге и друге непотребне трошкове. Нема реалне ревизије без обдукција. Није ваљда да су пљачкали народ за трошкове сахрана и проглашавали умрле да је корона, а није. Ако су и то радили онда је то невиђена монструозност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОБЕЛИX

29.10.2021 13:30

Одговорите на питање кисик.Да ли сте користили кисик пре 10-15 година,те каквог је квалитета био??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Онако

29.10.2021 13:42

дајте објавите колико политицари уплацују пореза,ама бас свих парија.Бас нас интересује,то је бар доступно у пореској управи.Додо је процитана књига,предоците нам прије избора слику за кога гласати.Унапријед хвала.

ОДГОВОРИТЕ