Obavite reviziju svega što ste radili tokom pandemije

Kada već čelni ljudi zdravstva pozivaju na reviziju smrtnosti od korone tražim da izvrše reviziju svojih postupaka tokom poslednjih godinu i po dana pandemije a rado ću im pomoći u tome podsjećajući šta su sve već trebali da pregledaju – istakao je dr Slobodan Stanić, predsjednik Odbora za zdravstvo SDS. 

Republika Srpska 29.10.2021 | 13:57
Obavite reviziju svega što ste radili tokom pandemije

„Još u julu 2020. ukazali smo da pandemija nije trka na 100 metara već maraton, potpuno dobronamjerni i svjesni da naš godinama razarani sistem, sa obavezama većim od milijardu maraka neće moći   "istrčati" , bez teških konsekvenci. Srbija je bolnice gradila tri puta jeftinije nego mi, informatiku za zdravstveni sistem je riješila četiri puta jeftinije i bila je spremna za "maraton " koji je uslijedio“ – poručio je Stanić. 

Predsjednik Odbora za zdravstvo SDS naglasio je da je SDS prosle godine predložio da prva investicija u Republiku Srpsku bude obnova Klinike za infektivne bolesti uz dogradnju sprata sa nivoom biosigurnosti III, što vlast nije poslušala već je renovirala hotele po Jahorini za lične potrebe.

„Kada ste započeli gradnju garaže na UKC, rekli smo da je potrebna, ali ne sad. Vidjeli smo da Srbija gradi Kovid bolnice i to tri, a da je poslednju izgradila za 4 mjeseca. Mi smo i dalje pravili garažu i za to je Vlada RS preuzela sve finansijske obaveze. Sada je UKC jedna velika kovid bolnica, a sve ostale aktivnosti su redukovane!“ – poručio je Stanić. 

Stanić je kazao da je Odbor za zdravstvo upozoravao da je Institut za javno zdravstvo pretvoren u Institut za javne nabavke te upozoravao da je najznačajnija ustanova umjesto da se bavi pandemijom, zatrpana javnim nabavkama od Šator pokretne bolnice, preko mobilnih RTG aparata, termo kamera... 

„Epidemiolozi su bili u komisijama za nabavku, umjesto da suzbijaju pandemiju. Koji je rezultat svega toga ?! Koliko je to nanijelo štete, tek će se ustanoviti! Tražili smo da se u zdravstveni sektor ne zapošljavaju u tolikoj mjeri nezdravstveni radnici. Mi sada imamo sagorjevanje zdravstvenih radnika, a povećani broj pacijenata nije zadovoljan uslugom, jer im brojne sekretarice, pravnici , ekonomisti, ne mogu pomoći!“ – istakao je predsjednik Odbora za zdravstvo SDS. 

On je podsjetio i na prijedloge SDS da se onima koji su se vakcinisali u Srbiji da po 100 KM, jer su imali troškove, uštedili su vakcinu Srpskoj, a to je bio i jedini put da mi saznamo koliko uopšte imamo vakcinisanih. 

„Da li je procesu vakcinacije pomoglo to što su građani vidjeli da je Srbija nabavljala npr. vakcinu Sinofarm za 57 KM, a mi 103 KM, kako je Štab za vanredne situacije prije javne nabavke tačno u marku znao koliko će one koštati?! Da li su sa viših organa nabavku spustali ka nižim organima? – upitao je Stanić i zatražio reviziju svega uređenog tokom pandemije. 

(BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Tatar

29.10.2021 12:47

E moj Staniću pa nisu oni tolike budale

ODGOVORITE
Name

RE

29.10.2021 13:11

Emoj Staniću pa epidemiolozi su statističari i pukli su odmah u startu korone jureći klastere,ko danas spominje klastere.Porodični ljekari u Covid amb,hitne,radiolozi,pulmolozi,internisti,enesteziolozi odrađuju posao.

Name

Lule

29.10.2021 13:17

Ko će porodicama umrlih vratiti pare koje su dali za limene kopčige i druge nepotrebne troškove. Nema realne revizije bez obdukcija. Nije valjda da su pljačkali narod za troškove sahrana i proglašavali umrle da je korona, a nije. Ako su i to radili onda je to neviđena monstruoznost.

ODGOVORITE
Name

OBELIX

29.10.2021 13:30

Odgovorite na pitanje kisik.Da li ste koristili kisik pre 10-15 godina,te kakvog je kvaliteta bio??

ODGOVORITE
Name

Onako

29.10.2021 13:42

dajte objavite koliko politicari uplacuju poreza,ama bas svih parija.Bas nas interesuje,to je bar dostupno u poreskoj upravi.Dodo je procitana knjiga,predocite nam prije izbora sliku za koga glasati.Unaprijed hvala.

ODGOVORITE