Креће нова рунда разговора око Изборног закона

Амерички изасланик за изборну реформу у Босни и Херцеговини Метју Палмер и директорица европске службе за спољне послове Анђелина Ајхорст данас би требали кренути у нову рунду разговора с политичким представницима БиХ.

Босна и Херцеговина 28.10.2021 | 07:53
Креће нова рунда разговора око Изборног закона

Они би данас требало да се састану са страначким лидерима у БиХ, док је за сутра планиран састанак са члановима Предсједништва Босне и Херцеговине.

Њихова предходна посјета БиХ није резултирала договором о измјенама Изборног закона БиХ. Тада је речено да Међународна заједница може и да ће посредовати, али да не може да интервенише, те да је договор у рукама домаћих политичара, преноси БХРТ.

Иначе, Палмер је прије два дана боравио у Хрватској гдје је разговарао са премијером те земље Андрејем Пленковићем.

"Биће важно уклонити етничке префиксе из Устава у складу са пресудама европских судова, посебно Европског суда за људска права 'Сејдић-Финци'. Вјерујем да ће странке моћи то избалансирати са интересима конститутивних народа. Постоји механизам да се ово постигне. Широко говорећи, то би била нека варијанта 'Филеовог модела', који омогућује одређена осигурања за оно што Драган Човић зове 'легитимног  представљања Хрвата'", рекао је том приликом Палмер.

Уз промјене Изборног закона, неопходне су и ограничене измјене Устава, за шта је потребна двотрећинска већина у Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине.

(Агенције)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

борац

28.10.2021 06:20

Ниста од тог наси имају своје торове и тако остаје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

28.10.2021 08:25

Измјена изборног закона неће бити, то је немогуће, ХДЗ жели потпуну промјену избора чланова предсјендиштва БиХ, практично измјену дејтонских одредница, они желе национали ексклузивитет а то Дејтон не предвиђа. Нарочито им се не свиђа идеја измјене у домовина народа...од свега ништа. Једино би било добро да виски представник наметне двије ствари, електронско гласање тиме би резултати избора били готови за пола сата и да мандат припада политичкој странци чиме би се спријечила куповина папака.

Name

Добој

28.10.2021 08:55

Знаци сва ова фрка због измјене Устава? А које су то измјене? А са којим правом о томе прицају америка и еу? Доказали сте колико сте способни своје изборе организовати. Само ви нама вратите нас суверенитет и насе небо, друго нам не треба од вас.

Name

Губитницка пјесма

28.10.2021 06:28

Хадје да их побједимо, мозак да им разбијемо. Радимо ко волове, дајемо им голове ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овог лета овог лета

28.10.2021 06:28

Бицемо прваци света ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

28.10.2021 06:35

Овдје у БиХ свих ових година лошег живота народа говори све ,да требају бити промјене политичара у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

С

28.10.2021 06:48

Треба ставити на власт младе људе који це радити на унапредјењу дрзаве у сваком смислу

Name

Шушара

28.10.2021 07:28

Промјене изборног закона неће бити, изузев ако га не наметне високи представник, значи остаје нам све по старом. Ово ће се на крају завршити као и онај фамозни априлски пакет.

Name

Тамо издововарају

28.10.2021 08:15

Па додју овдје да подрзе политику хаоса каква им одговара због њихових интереса. Западу овдје одговара криза, несто у мањој мјери Европи осум В. Б. али далеко висе САД. Протекторатом птоизводе кризу по потребама.....

Name

Татар

28.10.2021 09:02

Проблем међународне заједнице који највише коштају грађане БиХ је у томе што зове погрешне људе на преговоре.Народ жели промјене а фамозни тројац никад то неће допустити зато што томе потписују своју смјену.Господине.Палмер и остали дођите међу народ и питајте народ ће вамнајтачније рећи или ћете бити проглашени саучесницима режима

Name

Приједорцанин М.

28.10.2021 09:45

Ако на изборима 22г.не буде електронско гласање сви дзаба губите вријеме јер је власт усаврсила крадју изборних резултата а куповину папака њихову понуду је теско одбити а власт има новац и медије тако да настављају по старом.

Name

Реал-ан

28.10.2021 08:41

Изборни циркус се наставља а видим досао је клаун Палмер да нас забавља ?на столове људи и узивајмо бар јос мало.Јер боље бити неце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

28.10.2021 10:14

Спрдња од државе. Погледамо податке о броју становника по свим градовима. Послије погледамо податке из Цик и ту видимо да већина градова има више регистрованих са правом гласа, него број становника. То прво треба промијенити, па тек остало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

28.10.2021 19:37

У читавој овој халабуци само ће Хрвати профитирати зато што ће им се омогућити да гласају за свог ,,изворног" Хрвата за члана предсједништва. За то се грчевито бори и наш ,,Србенда" Додик, ваљда му је то национални интерес...

ОДГОВОРИТЕ