Kreće nova runda razgovora oko Izbornog zakona

Američki izaslanik za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini Metju Palmer i direktorica evropske službe za spoljne poslove Anđelina Ajhorst danas bi trebali krenuti u novu rundu razgovora s političkim predstavnicima BiH.

Bosna i Hercegovina 28.10.2021 | 07:53
Kreće nova runda razgovora oko Izbornog zakona

Oni bi danas trebalo da se sastanu sa stranačkim liderima u BiH, dok je za sutra planiran sastanak sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Njihova predhodna posjeta BiH nije rezultirala dogovorom o izmjenama Izbornog zakona BiH. Tada je rečeno da Međunarodna zajednica može i da će posredovati, ali da ne može da interveniše, te da je dogovor u rukama domaćih političara, prenosi BHRT.

Inače, Palmer je prije dva dana boravio u Hrvatskoj gdje je razgovarao sa premijerom te zemlje Andrejem Plenkovićem.

"Biće važno ukloniti etničke prefikse iz Ustava u skladu sa presudama evropskih sudova, posebno Evropskog suda za ljudska prava 'Sejdić-Finci'. Vjerujem da će stranke moći to izbalansirati sa interesima konstitutivnih naroda. Postoji mehanizam da se ovo postigne. Široko govoreći, to bi bila neka varijanta 'Fileovog modela', koji omogućuje određena osiguranja za ono što Dragan Čović zove 'legitimnog  predstavljanja Hrvata'", rekao je tom prilikom Palmer.

Uz promjene Izbornog zakona, neophodne su i ograničene izmjene Ustava, za šta je potrebna dvotrećinska većina u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

(Agencije)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

borac

28.10.2021 06:20

Nista od tog nasi imaju svoje torove i tako ostaje.

ODGOVORITE
Name

RE

28.10.2021 08:25

Izmjena izbornog zakona neće biti, to je nemoguće, HDZ želi potpunu promjenu izbora članova predsjendištva BiH, praktično izmjenu dejtonskih odrednica, oni žele nacionali ekskluzivitet a to Dejton ne predviđa. Naročito im se ne sviđa ideja izmjene u domovina naroda...od svega ništa. Jedino bi bilo dobro da viski predstavnik nametne dvije stvari, elektronsko glasanje time bi rezultati izbora bili gotovi za pola sata i da mandat pripada političkoj stranci čime bi se spriječila kupovina papaka.

Name

Doboj

28.10.2021 08:55

Znaci sva ova frka zbog izmjene Ustava? A koje su to izmjene? A sa kojim pravom o tome pricaju amerika i eu? Dokazali ste koliko ste sposobni svoje izbore organizovati. Samo vi nama vratite nas suverenitet i nase nebo, drugo nam ne treba od vas.

Name

Gubitnicka pjesma

28.10.2021 06:28

Hadje da ih pobjedimo, mozak da im razbijemo. Radimo ko volove, dajemo im golove ...

ODGOVORITE
Name

Ovog leta ovog leta

28.10.2021 06:28

Bicemo prvaci sveta ..

ODGOVORITE
Name

RE

28.10.2021 06:35

Ovdje u BiH svih ovih godina lošeg života naroda govori sve ,da trebaju biti promjene političara u BiH.

ODGOVORITE
Name

S

28.10.2021 06:48

Treba staviti na vlast mlade ljude koji ce raditi na unapredjenju drzave u svakom smislu

Name

Šušara

28.10.2021 07:28

Promjene izbornog zakona neće biti, izuzev ako ga ne nametne visoki predstavnik, znači ostaje nam sve po starom. Ovo će se na kraju završiti kao i onaj famozni aprilski paket.

Name

Tamo izdovovaraju

28.10.2021 08:15

Pa dodju ovdje da podrze politiku haosa kakva im odgovara zbog njihovih interesa. Zapadu ovdje odgovara kriza, nesto u manjoj mjeri Evropi osum V. B. ali daleko vise SAD. Protektoratom ptoizvode krizu po potrebama.....

Name

Tatar

28.10.2021 09:02

Problem međunarodne zajednice koji najviše koštaju građane BiH je u tome što zove pogrešne ljude na pregovore.Narod želi promjene a famozni trojac nikad to neće dopustiti zato što tome potpisuju svoju smjenu.Gospodine.Palmer i ostali dođite među narod i pitajte narod će vamnajtačnije reći ili ćete biti proglašeni saučesnicima režima

Name

Prijedorcanin M.

28.10.2021 09:45

Ako na izborima 22g.ne bude elektronsko glasanje svi dzaba gubite vrijeme jer je vlast usavrsila kradju izbornih rezultata a kupovinu papaka njihovu ponudu je tesko odbiti a vlast ima novac i medije tako da nastavljaju po starom.

Name

Real-an

28.10.2021 08:41

Izborni cirkus se nastavlja a vidim dosao je klaun Palmer da nas zabavlja ?na stolove ljudi i uzivajmo bar jos malo.Jer bolje biti nece.

ODGOVORITE
Name

Dušan

28.10.2021 10:14

Sprdnja od države. Pogledamo podatke o broju stanovnika po svim gradovima. Poslije pogledamo podatke iz Cik i tu vidimo da većina gradova ima više registrovanih sa pravom glasa, nego broj stanovnika. To prvo treba promijeniti, pa tek ostalo.

ODGOVORITE
Name

Idealno

28.10.2021 19:37

U čitavoj ovoj halabuci samo će Hrvati profitirati zato što će im se omogućiti da glasaju za svog ,,izvornog" Hrvata za člana predsjedništva. Za to se grčevito bori i naš ,,Srbenda" Dodik, valjda mu je to nacionalni interes...

ODGOVORITE