Све већи трошкови, возачи пријете обуставом превоза

Стање у друмском саобраћају је неодрживо и неопходна је помоћ државе и ентитетских влада, како превозници не би били приморани повећавати цијену превозних услуга, чиме се путник излаже додатним трошковима, а што би на крају могло довести до потпуне обуставе превоза, саопштено је из Одбора Удружења превозника Спољнотрговинске коморе БиХ.

Босна и Херцеговина 27.10.2021 | 15:45
Све већи трошкови, возачи пријете обуставом превоза

Драматичан раст цијена горива и репроматеријала, уз присутно нерјешавање кључних питања од утИцаја на пословање сваког превозника, довело је превознике у позицију у којој другачија опција не постоји, већ обустава превоза, наводе превозници. 

У саопштењу Одбора Удружења превозника је истакнуто да превозници ионако тешко подносе непотребне трошкове које имају због нерјешавања низа захтјева и иницијатива, упућених надлежним органима за осигурање барем приближних услова које имају превозници у другим државама (поврат дијела акцизе на погонско гориво, субвенционисање набавке еколошки прихватљивих возила, елиминисање накнада које постоје у поступку техничког прегледа и регистрације возила, олакшавање приступа професији возача елиминисањем непотребних и скупих предуслова, доношење проведбених аката за регулисање наплате ПДВ-а страним пријевозницима који обављају друмски превоз путника у/из/кроз БИХ, елиминисање нелегалног превоза итд).

Такође, указују превозници, није било никакве финансијске помоћи превозницима са нивоа заједничких институција БиХ, а што је праћено и неодазивањем министра комуникација и транспорта Босне и Херцеговине на два позива Одбора Удружења за одржавањем састанака са циљем рјешавања проблематике у овој области.

- Неспремност и нехтијење надлежних да успоставе захтијевани систем дигиталног зеленог Цовид цертификата признатог у Европској унији, уз све ад-хок мјере које превозници морају поштовати у различитим државама, приликом обављања међународног друмског превоза путника је, поред свега наведеног, додатна пријетња нормалном обављању ове дјелатности, њеној одрживости, па и самој висини трошкова превоза.

(БН) 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ЂАК

27.10.2021 14:54

Драги превозници прије осам година сте формирали цијене на основу цијене нафте од 2,45км. Када је нафта драстицно појефтинила цијене су остале исте. Сада јос нисте достигли цијену нафте 2,45км, знаци јос увијек остварујете еxтра профит на леђима ученика,родитеља радника, субвенције ,дрзаве, опстине. И опет не иде? Изгледа је проблем у васој алавости, то јест у вама. Поцните стедјети само оно сто крадете на порезу, када карту не писете, када бацате цитаве блокове са дуплим сериским бројем, ванредне возње које крадете, возаце који возе непријављени.....уморих се од в4асег лоповлука. Него ко није способан радити нека затвори, као и сви остали. Па коме ви требате, па да вас неко помазе??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

27.10.2021 15:34

БРАВО, У СРЖ! ГОДИНАМА ОСТВАРУЈУ ЕXТРА ПРОФИТ И ЈОШ БИ! АКО ВАМ НИЈЕ У ЦИЉУ ЗАТВОРИТЕ ФИРМЕ, ЗАМОЛИМО ЖЕЉЕЗНИЦУ ДА УВЕДЕ ЈОШ ЛИНИЈА ГДЈЕ ЈЕ ТО МОГУЋЕ И СИГУРНО ЋЕМО ИМАТИ ЈЕФТИНИЈИ ПРЕВОЗ

Name

Ноле

27.10.2021 16:00

Браво дјак,све си рекао како јесте...

Name

Мито

27.10.2021 17:39

Не постоје други троскови сем горива?? Благо нама са коњима и њиховом погледу из амова. Поyyy

Name

@Мито

27.10.2021 19:44

То је једини тросак ција висина варира. Да су повецали плате радницима и зато тразили повецање цијена превоза или субвенције, сумњам да би се неко бунио. Овдје сви гледају у будзет као у бунар без дна, и једини план пословања им је да се о тај будзет некако окористе. Зато немамо ни здравство, ни пристојне пензије, ни вртице, ни путеве... Остали коментатори су у праву, ако приватна фирма није у стању да послује треба да се затвори а не да порески обвезници финансирају тајкунцице у покусају. Благо нама са таквим коњима којима зивот у овој дрзави није јасан, иако им се одвија пред оцима.

Name

Ком

27.10.2021 14:56

Аха, аха. Срецом па сте драстицно снизили цијене карата кад је гориво било на историјском минимуму, па сад имате на основу цега и тразити повецање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

27.10.2021 15:44

Ако вам се неисплати слободно затворите фирме,како нисте знали спустити цијене карата кад је гориво било за 1км низе,него сте цутали и остваривали екстра профит.

ОДГОВОРИТЕ