Sve veći troškovi, vozači prijete obustavom prevoza

Stanje u drumskom saobraćaju je neodrživo i neophodna je pomoć države i entitetskih vlada, kako prevoznici ne bi bili primorani povećavati cijenu prevoznih usluga, čime se putnik izlaže dodatnim troškovima, a što bi na kraju moglo dovesti do potpune obustave prevoza, saopšteno je iz Odbora Udruženja prevoznika Spoljnotrgovinske komore BiH.

Bosna i Hercegovina 27.10.2021 | 15:45
Sve veći troškovi, vozači prijete obustavom prevoza

Dramatičan rast cijena goriva i repromaterijala, uz prisutno nerješavanje ključnih pitanja od utIcaja na poslovanje svakog prevoznika, dovelo je prevoznike u poziciju u kojoj drugačija opcija ne postoji, već obustava prevoza, navode prevoznici. 

U saopštenju Odbora Udruženja prevoznika je istaknuto da prevoznici ionako teško podnose nepotrebne troškove koje imaju zbog nerješavanja niza zahtjeva i inicijativa, upućenih nadležnim organima za osiguranje barem približnih uslova koje imaju prevoznici u drugim državama (povrat dijela akcize na pogonsko gorivo, subvencionisanje nabavke ekološki prihvatljivih vozila, eliminisanje naknada koje postoje u postupku tehničkog pregleda i registracije vozila, olakšavanje pristupa profesiji vozača eliminisanjem nepotrebnih i skupih preduslova, donošenje provedbenih akata za regulisanje naplate PDV-a stranim prijevoznicima koji obavljaju drumski prevoz putnika u/iz/kroz BIH, eliminisanje nelegalnog prevoza itd).

Takođe, ukazuju prevoznici, nije bilo nikakve finansijske pomoći prevoznicima sa nivoa zajedničkih institucija BiH, a što je praćeno i neodazivanjem ministra komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine na dva poziva Odbora Udruženja za održavanjem sastanaka sa ciljem rješavanja problematike u ovoj oblasti.

- Nespremnost i nehtijenje nadležnih da uspostave zahtijevani sistem digitalnog zelenog Covid certifikata priznatog u Evropskoj uniji, uz sve ad-hok mjere koje prevoznici moraju poštovati u različitim državama, prilikom obavljanja međunarodnog drumskog prevoza putnika je, pored svega navedenog, dodatna prijetnja normalnom obavljanju ove djelatnosti, njenoj održivosti, pa i samoj visini troškova prevoza.

(BN) 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

ĐAK

27.10.2021 14:54

Dragi prevoznici prije osam godina ste formirali cijene na osnovu cijene nafte od 2,45km. Kada je nafta drasticno pojeftinila cijene su ostale iste. Sada jos niste dostigli cijenu nafte 2,45km, znaci jos uvijek ostvarujete extra profit na leđima učenika,roditelja radnika, subvencije ,drzave, opstine. I opet ne ide? Izgleda je problem u vasoj alavosti, to jest u vama. Pocnite stedjeti samo ono sto kradete na porezu, kada kartu ne pisete, kada bacate citave blokove sa duplim seriskim brojem, vanredne voznje koje kradete, vozace koji voze neprijavljeni.....umorih se od v4aseg lopovluka. Nego ko nije sposoban raditi neka zatvori, kao i svi ostali. Pa kome vi trebate, pa da vas neko pomaze??????

ODGOVORITE
Name

Milan

27.10.2021 15:34

BRAVO, U SRŽ! GODINAMA OSTVARUJU EXTRA PROFIT I JOŠ BI! AKO VAM NIJE U CILJU ZATVORITE FIRME, ZAMOLIMO ŽELJEZNICU DA UVEDE JOŠ LINIJA GDJE JE TO MOGUĆE I SIGURNO ĆEMO IMATI JEFTINIJI PREVOZ

Name

Nole

27.10.2021 16:00

Bravo djak,sve si rekao kako jeste...

Name

Mito

27.10.2021 17:39

Ne postoje drugi troskovi sem goriva?? Blago nama sa konjima i njihovom pogledu iz amova. Poyyy

Name

@Mito

27.10.2021 19:44

To je jedini trosak cija visina varira. Da su povecali plate radnicima i zato trazili povecanje cijena prevoza ili subvencije, sumnjam da bi se neko bunio. Ovdje svi gledaju u budzet kao u bunar bez dna, i jedini plan poslovanja im je da se o taj budzet nekako okoriste. Zato nemamo ni zdravstvo, ni pristojne penzije, ni vrtice, ni puteve... Ostali komentatori su u pravu, ako privatna firma nije u stanju da posluje treba da se zatvori a ne da poreski obveznici finansiraju tajkuncice u pokusaju. Blago nama sa takvim konjima kojima zivot u ovoj drzavi nije jasan, iako im se odvija pred ocima.

Name

Kom

27.10.2021 14:56

Aha, aha. Srecom pa ste drasticno snizili cijene karata kad je gorivo bilo na istorijskom minimumu, pa sad imate na osnovu cega i traziti povecanje.

ODGOVORITE
Name

Marko

27.10.2021 15:44

Ako vam se neisplati slobodno zatvorite firme,kako niste znali spustiti cijene karata kad je gorivo bilo za 1km nize,nego ste cutali i ostvarivali ekstra profit.

ODGOVORITE