Палмер и Ајхорст долазе у БиХ због Изборног закона

Изасланик САД-а за изборну реформу БиХ Метју Палмер и извршна директорица за Западну Европу, Западни Балкан, Турску и Велику Британију при Европској служби за спољне послове (ЕЕАС) Ангелина Ајхорст данас ће у Сарајеву одржати састанке са представницима власти, али и опозиције како би се покушало доћи до сагласности о промјени Изборног закона БиХ. 

Босна и Херцеговина 27.10.2021 | 08:12
Палмер и Ајхорст долазе у БиХ због Изборног закона

Палмер је у уторак био у Загребу гдје је одржао неколико састанака, са амбасадором БиХ у Хрватској Александром Врањешом, хрватским премијером Андрејом Пленковићем, а незваничне су информације да се Палмер није мимоишао са Милорадом Додиком који је јучер имао састанак са хрватским предсједником Зораном Милановићем. 

Својеврсна дипломатска офанзива предвођена САД-ом и ЕУ долази у тренутку када Додик почиње рушење уставног поретка, дестабилизује ситуацију у БиХ, блокира рад кључних институција те најављује повлачење сагласности за формирања државних институција Суда БиХ, ВСТС-а, СИПА-е, ОБА-е, ОС БиХ. 

Иако је мало ублажио реторику, нарочито након разговора са предсједником Србије Александром Вучићем који је у уторак имао састанак са Драганом Човићем, Додик још увијек није спреман на сарадњу и деблокаду институција.

Са приче о наметнутом закону о забрани негирања геноцида фокус је усмјерен на власништво над пољопривредним земљиштем, шумама, ријекама те су учестали напади на Уставни суд БиХ.

Рок за измјене Изборног закона је крај ове године јер није добра пракса мијењати закон у изборној години. 

Предсједник ХДЗ-а Драган Човић најавио је до петка могућност постизања договора око Изборног закона, а како је рекао, разговор са Бакиром Изетбеговићем иде у добром смјеру. 

Изетбеговић и Денис Звиздић као челници Колегија оба дома Парламентарне скупштине БиХ упутили су заједничко писмо на више адреса званичника САД, ЕУ, Конгреса САД, ЕУ парламентараца, министрима спољних послова ЕУ о ситуацији у БиХ, блокадама с молбом да зауставе Милорада Додика у рушењу институција и подривању Дејтонског мировног споразума.   

(Патриа)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Ха ха

27.10.2021 06:26

Долази да рекне ко мора побједит додик

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сссс

27.10.2021 07:21

Дивољно да направе да се немогу красти и намијестати избори

Name

Батар Хидајет

27.10.2021 09:21

Подрска за нови изборни закон. Зивијео господин Палмер и Америцка администрација.

Name

РЕ

27.10.2021 06:36

И даље ћемо ми касати у биједи и бити таоци тајкунски криминалаца у БиХ, а све због вас из Америке и ЕУ који сте требали још давно да направите ред и нормални живот народа у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.10.2021 07:58

А зашто да нам туђин заводии ред у кући. Зар нисмо паметни и нормални да то ријешимо.

Name

Јел'

27.10.2021 09:02

Ти кад рјешаваш неки проблем у пиродици, радиш то са укућанима или зовеш неког Американца?

Name

борац

27.10.2021 10:19

Будало јели те американци пљацкају или твоји пробуди се.

Name

стварно

27.10.2021 06:48

Досли да спасе екипу која тренутно влада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не чекати изборе!

27.10.2021 08:09

Ко има гдје и мозе сто прије ици одавде! Ко буде уцјењен и мора иза и на изборе, мој савет прецртати листу кандидата! Не зна се које веце зло резим или опозиција!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

27.10.2021 10:18

Опет це опозиција убрљати.

ОДГОВОРИТЕ