Palmer i Ajhorst dolaze u BiH zbog Izbornog zakona

Izaslanik SAD-a za izbornu reformu BiH Metju Palmer i izvršna direktorica za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS) Angelina Ajhorst danas će u Sarajevu održati sastanke sa predstavnicima vlasti, ali i opozicije kako bi se pokušalo doći do saglasnosti o promjeni Izbornog zakona BiH. 

Bosna i Hercegovina 27.10.2021 | 08:12
Palmer i Ajhorst dolaze u BiH zbog Izbornog zakona

Palmer je u utorak bio u Zagrebu gdje je održao nekoliko sastanaka, sa ambasadorom BiH u Hrvatskoj Aleksandrom Vranješom, hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, a nezvanične su informacije da se Palmer nije mimoišao sa Miloradom Dodikom koji je jučer imao sastanak sa hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem. 

Svojevrsna diplomatska ofanziva predvođena SAD-om i EU dolazi u trenutku kada Dodik počinje rušenje ustavnog poretka, destabilizuje situaciju u BiH, blokira rad ključnih institucija te najavljuje povlačenje saglasnosti za formiranja državnih institucija Suda BiH, VSTS-a, SIPA-e, OBA-e, OS BiH. 

Iako je malo ublažio retoriku, naročito nakon razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je u utorak imao sastanak sa Draganom Čovićem, Dodik još uvijek nije spreman na saradnju i deblokadu institucija.

Sa priče o nametnutom zakonu o zabrani negiranja genocida fokus je usmjeren na vlasništvo nad poljoprivrednim zemljištem, šumama, rijekama te su učestali napadi na Ustavni sud BiH.

Rok za izmjene Izbornog zakona je kraj ove godine jer nije dobra praksa mijenjati zakon u izbornoj godini. 

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović najavio je do petka mogućnost postizanja dogovora oko Izbornog zakona, a kako je rekao, razgovor sa Bakirom Izetbegovićem ide u dobrom smjeru. 

Izetbegović i Denis Zvizdić kao čelnici Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH uputili su zajedničko pismo na više adresa zvaničnika SAD, EU, Kongresa SAD, EU parlamentaraca, ministrima spoljnih poslova EU o situaciji u BiH, blokadama s molbom da zaustave Milorada Dodika u rušenju institucija i podrivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.   

(Patria)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Ha ha

27.10.2021 06:26

Dolazi da rekne ko mora pobjedit dodik

ODGOVORITE
Name

Ssss

27.10.2021 07:21

Divoljno da naprave da se nemogu krasti i namijestati izbori

Name

Batar Hidajet

27.10.2021 09:21

Podrska za novi izborni zakon. Zivijeo gospodin Palmer i Americka administracija.

Name

RE

27.10.2021 06:36

I dalje ćemo mi kasati u bijedi i biti taoci tajkunski kriminalaca u BiH, a sve zbog vas iz Amerike i EU koji ste trebali još davno da napravite red i normalni život naroda u BiH.

ODGOVORITE
Name

Re

27.10.2021 07:58

A zašto da nam tuđin zavodii red u kući. Zar nismo pametni i normalni da to riješimo.

Name

Jel'

27.10.2021 09:02

Ti kad rješavaš neki problem u pirodici, radiš to sa ukućanima ili zoveš nekog Amerikanca?

Name

borac

27.10.2021 10:19

Budalo jeli te amerikanci pljackaju ili tvoji probudi se.

Name

stvarno

27.10.2021 06:48

Dosli da spase ekipu koja trenutno vlada.

ODGOVORITE
Name

Ne čekati izbore!

27.10.2021 08:09

Ko ima gdje i moze sto prije ici odavde! Ko bude ucjenjen i mora iza i na izbore, moj savet precrtati listu kandidata! Ne zna se koje vece zlo rezim ili opozicija!

ODGOVORITE
Name

borac

27.10.2021 10:18

Opet ce opozicija ubrljati.

ODGOVORITE