Земану "пакују" опозив док лежи у болници

Предсједник Чешке Милош Земан већ је недељама у болници на интензивној нези, а лекари су га прогласили неспособним за обављање функције.

Свијет 27.10.2021 | 07:51
Земану "пакују" опозив док лежи у болници

Међутим, он одбија да да оставку. Сада парламент ради на његовом опозиву.

Сваког 28. октобра, на државни празник којим се обележава Дан оснивања Чехословачке 1918. године, председник Чешке одаје почаст заслужним личностима у земљи и додељује им Орден белог лава. То је највише признање у овој земљи Европске уније. Неколико дана пре државног акта, премијеру се на потпис обично предочи попис добитника ордења који је већ потписао председник државе.

Одлазећи премијер Андреј Бабиш ових дана је добио такав попис, али тамо где се обично налази раскошно украшени потпис председника, ударен је само печат на којем стоји: Милош Земан (77. Он се од 10. октобра налази на одељењу интензивне неге Централне војне болнице у Прагу, те је очигледно да није био у стању да потпише, наводи Дојче веле (ДW).

Председник је тренутно хитно потребан земљи: 8. и 9. октобра у Чешкој су одржани парламентарни избори на којима је странка премијера Андреја Бабиша Акција незадовољних грађана (АНО) изгубила од Савеза пет странака десног центра на челу с Демократском грађанском странком (ОДС). У Представничком дому Савез је добио већину, односно 108 од укупно 200 гласова. Устав налаже да председник државе сада именује новог премијера, али Земан је на Интензивној нези, где је завршио дан после избора.

Од тада Кабинет председника објављује информације којима се умањује озбиљност Земановог здравственог стања. Председник је, како је саопштено из његове канцеларије, радно способан - тврдња која је очигледно нетачна с обзиром на то да се Земан већ два недеље налази на одељењу интензивне неге. Према наводима дневног листа Денíк Н, који се позива на неколико поузданих извора из болнице, Земан има тешко обољење јетре.

Опозив као извор напетости?

Према речима професора Томаша Лебеде, политолога са Универзитета у Оломоуцу, опрезан приступ нове владине коалиције овом проблему је оправдан и примерен.

"Ово је игра придобијања поверења јавности. Питање је моżе ли се постићи консензус међу политичким странкама по питању Земана и, како кажу лекари, његове неспособности да у овим околностима обавља председничку дужност или ће то постати део политичке борбе. Јер, делови опозиције ће то протумачити као покушај нове владине коалиције да актуалном председнику одузме његова овлашћења”, каже професор Лебеда за ДW.

"Ово би могла да буде врло опасна игра која ће продубити поделу у чешком друштву", додао је Лебеда.

Стручњак за уставно право Јан Кисела с Правног факултета у Прагу рекао је за чешки радио да члан 66 Земана само привремено ослобађа његове председничке дужности, односно да би могао да престане са применом пошто се здравствено стање председника побољша. До тада су његова овлашћења подељена између премијера, председника Парламента и председника Сената.

"Члан 66 Устава је једна врста боловања, које шефу државе даје време да оздрави", додаје Кисела.

Али, председник остаје на дужности, па нема претње од превремених избора за новог председника - осим ако сам не поднесе оставку. Земанов други мандат истиче у марту 2023.

"То је и разлог зашто мора да се активира члан 66. У супротном, Чешка неће имати никога ко би могао да обавља дужности председника државе, иако је председник жив. А то себи не може да приушти ниједна држава", навео је Кисела.

(ДW  Фото: ЕПА-ЕФЕ/ КОЦА СУЛЕЈМАНОВИЦ)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Xxx

27.10.2021 10:08

Лакоје цовјека уклонит дај дамусе помогне. Нема опозива Милос је добар цовјек и добар птесједник. Ста доктори знају сви корунпирани. Даје цовјек тразијо папире за инвалидску пензију неби дали јединп за паре а овако их стамота тразит а и несмију од птеседника. Свеје то одими додими.

ОДГОВОРИТЕ