Zemanu "pakuju" opoziv dok leži u bolnici

Predsjednik Češke Miloš Zeman već je nedeljama u bolnici na intenzivnoj nezi, a lekari su ga proglasili nesposobnim za obavljanje funkcije.

Svijet 27.10.2021 | 07:51
Zemanu "pakuju" opoziv dok leži u bolnici

Međutim, on odbija da da ostavku. Sada parlament radi na njegovom opozivu.

Svakog 28. oktobra, na državni praznik kojim se obeležava Dan osnivanja Čehoslovačke 1918. godine, predsednik Češke odaje počast zaslužnim ličnostima u zemlji i dodeljuje im Orden belog lava. To je najviše priznanje u ovoj zemlji Evropske unije. Nekoliko dana pre državnog akta, premijeru se na potpis obično predoči popis dobitnika ordenja koji je već potpisao predsednik države.

Odlazeći premijer Andrej Babiš ovih dana je dobio takav popis, ali tamo gde se obično nalazi raskošno ukrašeni potpis predsednika, udaren je samo pečat na kojem stoji: Miloš Zeman (77. On se od 10. oktobra nalazi na odeljenju intenzivne nege Centralne vojne bolnice u Pragu, te je očigledno da nije bio u stanju da potpiše, navodi Dojče vele (DW).

Predsednik je trenutno hitno potreban zemlji: 8. i 9. oktobra u Češkoj su održani parlamentarni izbori na kojima je stranka premijera Andreja Babiša Akcija nezadovoljnih građana (ANO) izgubila od Saveza pet stranaka desnog centra na čelu s Demokratskom građanskom strankom (ODS). U Predstavničkom domu Savez je dobio većinu, odnosno 108 od ukupno 200 glasova. Ustav nalaže da predsednik države sada imenuje novog premijera, ali Zeman je na Intenzivnoj nezi, gde je završio dan posle izbora.

Od tada Kabinet predsednika objavljuje informacije kojima se umanjuje ozbiljnost Zemanovog zdravstvenog stanja. Predsednik je, kako je saopšteno iz njegove kancelarije, radno sposoban - tvrdnja koja je očigledno netačna s obzirom na to da se Zeman već dva nedelje nalazi na odeljenju intenzivne nege. Prema navodima dnevnog lista Deník N, koji se poziva na nekoliko pouzdanih izvora iz bolnice, Zeman ima teško oboljenje jetre.

Opoziv kao izvor napetosti?

Prema rečima profesora Tomaša Lebede, politologa sa Univerziteta u Olomoucu, oprezan pristup nove vladine koalicije ovom problemu je opravdan i primeren.

"Ovo je igra pridobijanja poverenja javnosti. Pitanje je może li se postići konsenzus među političkim strankama po pitanju Zemana i, kako kažu lekari, njegove nesposobnosti da u ovim okolnostima obavlja predsedničku dužnost ili će to postati deo političke borbe. Jer, delovi opozicije će to protumačiti kao pokušaj nove vladine koalicije da aktualnom predsedniku oduzme njegova ovlašćenja”, kaže profesor Lebeda za DW.

"Ovo bi mogla da bude vrlo opasna igra koja će produbiti podelu u češkom društvu", dodao je Lebeda.

Stručnjak za ustavno pravo Jan Kisela s Pravnog fakulteta u Pragu rekao je za češki radio da član 66 Zemana samo privremeno oslobađa njegove predsedničke dužnosti, odnosno da bi mogao da prestane sa primenom pošto se zdravstveno stanje predsednika poboljša. Do tada su njegova ovlašćenja podeljena između premijera, predsednika Parlamenta i predsednika Senata.

"Član 66 Ustava je jedna vrsta bolovanja, koje šefu države daje vreme da ozdravi", dodaje Kisela.

Ali, predsednik ostaje na dužnosti, pa nema pretnje od prevremenih izbora za novog predsednika - osim ako sam ne podnese ostavku. Zemanov drugi mandat ističe u martu 2023.

"To je i razlog zašto mora da se aktivira član 66. U suprotnom, Češka neće imati nikoga ko bi mogao da obavlja dužnosti predsednika države, iako je predsednik živ. A to sebi ne može da priušti nijedna država", naveo je Kisela.

(DW  Foto: EPA-EFE/ KOCA SULEJMANOVIC)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Xxx

27.10.2021 10:08

Lakoje covjeka uklonit daj damuse pomogne. Nema opoziva Milos je dobar covjek i dobar ptesjednik. Sta doktori znaju svi korunpirani. Daje covjek trazijo papire za invalidsku penziju nebi dali jedinp za pare a ovako ih stamota trazit a i nesmiju od ptesednika. Sveje to odimi dodimi.

ODGOVORITE