Од почетка године резервоар горива скупља за 30 КМ

Уколико данас на некој од бензинских пумпи у Српској горивом напуните пун резервоар запремине 60 литара, то ће вас коштати око 30 марака више него на почетку године.

Република Српска 26.10.2021 | 10:46
Од почетка године резервоар горива скупља за 30 КМ

Драган Тришић, предсједник Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске, казао је за "Независне новине" да су цијене горива на пумпама од јануара порасле за пола марке по литру.

"Просјечне цијене у јануару ове године су се кретале за бензин БМБ95 1,84, а дизел ЕД5 1,82 КМ, док данас бензин кошта од 2,29 до 2,39 КМ, а дизел од 2,25 до 2,36", казао је Тришић. Истиче да је на почетку године на берзи  барел нафте брент био 54, док је данас 85 долара.

Додаје да су цијене горива на пумпама широм Српке у порасту, али да се у наредним данима очекује и додатно повећање у просјеку од три до пет фенинга и за бензин и за дизел.

"Корекција у цијени је било прошле седмице у просјеку за четри до шест фенинга, зависно од дистрибутера и регије, али тренд повећања се наставља", казао је Тришић.

Како је рекао, и цијена течног нафтног гаса (ТНГ)  такође је у порасту, те ће у  наредним данима доћи до поскупљења у просјеку четири од шест фенинга.

"И даље су цијене плина у константном расту, а имајући у виду информације којима располажем, и даље можемо очекивати раст како зима буде долазила", појаснио је Тришић. Како је рекао, засад у Српској немају проблема са снабдијевањем ТНГ-а на бензинским пумпама.

Да су нове цијене горива велики удар на потрошаче, али и да је нереаговање надлежних забрињавајуће, сматра Муриса Марић, извршна директорица Удружења грађана ДОН из Приједора.

"Никоме није свеједно када роба поскупљује, јер у РС живе и изразито сиромашни грађани. Плате, наравно, не прате поскупљања. Није то само што расте цијена горива, које је већ прескупо и с којим смо стигли бројне европске земље, а наш стандард ово не може поднијети", казала је Марићева за "Независне новине".

Додала је да је вријеме да неко води рачуна о овоме те да је потребно да се предузму неке мјере и стане на крај поскупљењима.

"Потрошачи су у све тежем положају, сигурно да нам слиједи колапс у цијенама основних животних намјерница", казала је Марићева.

Никола Грбић, предсједник Удружења превозника за међународни и унутрашњи транспорт РС, рекао је да превозници нису дизали своје цијене иако цијене горива расту.

"Од почетка године цијене горива су веће за пола марке и данас већ очекујемо додатно поскупљење, а до крај мјесеца горива ће сигурно коштати 2,50 КМ", казао је Грбић за "Независне новине".

Истиче да је овакав скок цијена катастофа за превознике, јер не могу остварити никакву добит.

"Цијене превоза се нису мијењале пет-шест година, док цијене горива расту на седмичном нивоу", казао је Грбић и додао да свако поскупљење горива отежава рад и доводи превознике у тежак положај.

(Независне)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Б.Лука

26.10.2021 08:57

Треба народ опет изаћи и возилима све блокирати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

26.10.2021 09:36

Успјешна Зора Видовић каже да је то засулга њихова, како су прикупљени порези на највишем нивоу од настанка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

26.10.2021 10:44

Страшно је колико је наше памћење кратко. У вријеме кризе од прије неколико година када је барел био око 145 долара код нас је било гориво 2.30 КМ по литру. Данас када је 86 долара по барелу цијена је 2,30 КМ по литру. Толико, а ти народе ћути и пусти нафтни лоби да гради ЦАРСТВА и лагано али сигурно одумри.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

26.10.2021 21:32

Истина је да сто вецу цијену поставе, влада зарадјује и висе него они и зато им то и допуста