Са тржишта повучени кинеска лутка и "Ауто јурић"

 - Са тржишта БиХ повучена је лутка кинеског произвођача јер представља хемијски ризик за дјецу због повишене количине фталата, те скејтборд "Ауто јурић" зато што представља ризик од повреде.

Босна и Херцеговина 23.10.2021 | 10:40
Са тржишта повучени кинеска лутка и "Ауто јурић"

Лутка /Мy фасхион гирл играчка 52917 Но. ЗР-565/ поријеклом из Кине за дјецу од три и више година представља хемијски ризик, јер садржи ди-/2-етилхексил/ фталат у количини од 25,67 одсто, што није у складу са одлуком о ограничењу стављања на тржиште играчака и производа за дјецу који садрже фталате.

Скејтборд представља ризик од повреде, јер је дошло до лома његове даске приликом испитивања, а горња површина даске није израђена као противклизна површина, саопштила је Агенција за надзор над тржиштем БиХ.

Овај производ није читко и трајно означен бројем стандарда ЕН 13613, именом, логом или сличном ознаком за идентификацију произвођача или добављача, те нема ознаке за идентификацију производа, максимално ограничење масе корисника, као и савјет да се препоручује употреба заштитне опреме.

Скејтборду недостаје документација коју даје произвођач /информације о конструкцији, упутство за употребу, информације о сервисирању и одржавању, упозорење да вожење скејтборда може бити опасно/, а не испуњава безбједносне захтјеве прописане у стандарду БАС ЕН 13613:2012.

Потрошачима који су купили ове производе препоручује сев да их престану користи и врате увознику или у трговину гдје су купили.

Увозници ових производа предузели су мјере повлачења са тржишта и њихово уништавање.

(Срна) 

Коментари / 0

Оставите коментар