Sa tržišta povučeni kineska lutka i "Auto jurić"

 - Sa tržišta BiH povučena je lutka kineskog proizvođača jer predstavlja hemijski rizik za djecu zbog povišene količine ftalata, te skejtbord "Auto jurić" zato što predstavlja rizik od povrede.

Bosna i Hercegovina 23.10.2021 | 10:40
Sa tržišta povučeni kineska lutka i "Auto jurić"

Lutka /My fashion girl igračka 52917 No. ZR-565/ porijeklom iz Кine za djecu od tri i više godina predstavlja hemijski rizik, jer sadrži di-/2-etilheksil/ ftalat u količini od 25,67 odsto, što nije u skladu sa odlukom o ograničenju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate.

Skejtbord predstavlja rizik od povrede, jer je došlo do loma njegove daske prilikom ispitivanja, a gornja površina daske nije izrađena kao protivklizna površina, saopštila je Agencija za nadzor nad tržištem BiH.

Ovaj proizvod nije čitko i trajno označen brojem standarda EN 13613, imenom, logom ili sličnom oznakom za identifikaciju proizvođača ili dobavljača, te nema oznake za identifikaciju proizvoda, maksimalno ograničenje mase korisnika, kao i savjet da se preporučuje upotreba zaštitne opreme.

Skejtbordu nedostaje dokumentacija koju daje proizvođač /informacije o konstrukciji, uputstvo za upotrebu, informacije o servisiranju i održavanju, upozorenje da voženje skejtborda može biti opasno/, a ne ispunjava bezbjednosne zahtjeve propisane u standardu BAS EN 13613:2012.

Potrošačima koji su kupili ove proizvode preporučuje sev da ih prestanu koristi i vrate uvozniku ili u trgovinu gdje su kupili.

Uvoznici ovih proizvoda preduzeli su mjere povlačenja sa tržišta i njihovo uništavanje.

(Srna) 

Komentari / 0

Ostavite komentar