То што зовемо народом громогласно на све ћути. Надјачала га је грмљавина једног човјека!

Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске на којој ће посланици расправљати о враћању одузетих надлежности Републици Српској требало би да буде одржана почетком новембра, изјавио је предсједник НСРС Недељко Чубриловић.

Република Српска 22.10.2021 | 20:54
То што зовемо народом громогласно на све ћути. Надјачала га је грмљавина једног човјека!

Управо на овој сједници ,према наредбама Милорада Додика, предсједника СНСД-а требало би да се настави са враћањем надлежности са нивоа БиХ на ентитет, које је почело усвајањем Закона о лијековима и медицинским средствима. 

На овакве поступке стигле су многобројне реакције. Говори се о санкцијама, како функционерима, тако и цијелој РС. Прича о нестабилности и сукобима опет је актуелизована, а неријетко се помиње и рат.

БиХ полако клизи у нестабилан политички период, који би као резултат могао имати само још горе стање, колико год то изгледало немогуће.

Тања Топић, политичка аналитичарка из Бањалуке, каже да су поступци које је предузело руководство Републике Српске, односно "један човјек", једнострани и, ако слиједимо Устав БиХ, "они нису ништа друго него кршење Дејтонског споразума, у који се чудом заклињу". 

„Они осликавају нама добру познату селективност при тумачењу Дејтона, узимање оног што одређеној страни у том тренутку одговара, игноришућу све оно што не подупире таква стајалишта. Усвајање закона са одложеном примјеном није ништа друго до бацање димне завјесе и генерална проба за најављени повратак неких других надлежности, оних који се тичу Оружаних снага, СИПЕ, ОБА. Зашто на дневном реду није Регулаторна агенција за комуникације, на примјер?“, пита се Топић.

Оно што видимо након засједања Народне скупштине, која је сазвана како би као проточни бојлер само пропустила иницијативу оног који одлучује о животу и смрти, а наговијестила неке друге, још жешће, јесте појачани притисак из међународних кругова и опомена да је црвена линија пређена. 

„Притисак је појачан на парламентарце, предсједника парламента, предсједнике малих партнера у владајућој коалицији, који су се нашли у позицији између чекића и наковња и мислим да би мало ко од обичних смртника волио да се нађе у њихов кожи.  Ако им је вјеровати, спремни су - декларативно и патетично - да се жртвују за свој народ, који су у овој борби истурили, по добром старом обичају, испред себе. Занимљиво је, заправо, истражити шта тај исти народ жели – да ли су политичарима дали мандат да им вријеђају интелигенцију или да се боре за јавни интерес, један јесте и здравље популације. Да ли их подржавају у намјери да овај простор претворе у пусто острво, без могућности комуникације са остатком свијета? Да ли су им дали мандат да јавна добра крчме попут приватне прћије, да ли су им дали мандат да звецкају оружјем, иако ране из претходног рата нису зарасле, да ли одобравају коришћење ма каквог кисика, јер овако једино нам остаје да вјерујемо њима? То је и најтеже утврдити, јер то што зовемо народом громогласно на све ћути. Надјачала га је грмљавина једног човјека“, рекла је Топић.

Професор из Мостара Славо Кукић наводи да се овдје ради у класичном удару на уставни поредак. 

Јер, оно што је учињено, каже он, а и што се свакодневно чини, више се не може трпати под капу вербалног деликта. 

„При томе је, дакако, као и хиљаде пута у претходних 15 година примијењена Додикова тактика степ бy степ, тактика - направи корак, ослушни реакцију, а ако иста изостане, прави слиједећи, још деструктивнији корак за БиХ као државу“, рекао је Кукић за БУКУ.

Ових дана се, каже наш саговорник, ишло корак даље са Законом о агенцији за лијекове РС, којим је БиХ, и то на начин да је прекршен њен устав, развлаштена једне од својих уставних функција. 

„Успут, тај закон је усвојен по хитном поступку, а да његово усвајање није ни најављивано на сва звона. И за, дакако, постоје разлози, који су, опет, иманентни Додику. При томе, истина, не треба игнорирати његову намјеру да ударом на Агенцију за лијекове БиХ прикрије све оно што се у епидемији короне радило у сектору здравства, криминалне радње посебице.

Али, важно је исто толико да се овим, за обичан пук релативно безначајним законом, поново опипава пулс, како домаћих органа гоњења, тужитељства и судова прије свега, тако и центара свјетске моћи, САД и ЕУ, и ОХР-а и високог представника, посебице у вези с његовом спремношћу да искористи бонске овласти.

И за то у прелазним и завршним одредбама стоји да закон ступа на снагу тек шест мјесеци након његова објављивања у Службеном гласнику, јер све до тада се не може говорити о удару на уставни поредак“, рекао је Кукић.

Он не двоји да ће, ако изостану ове реакције, на ред доћи и закони којим се дефинитивно копирају акције каталонског предсједника Царлеса Пуигдемонта.

„А рекао бих да су те акције још радикалније“, каже Кукић, који очекује, прије свега, да Тужилаштво БиХ под хитно покрене процедуре заштите уставног поретка, да у складу с тиме од СИПА-е затражи да изврши свој дио посла како би се заштитила и БиХ и њен уставни поредак, да Суд БиХ ради свој дио посла итд. 

„Истодобно, пак, од ОХР-а, али и бруxеллеске и wасхингтонске администрације, очекујем да подузму мјере које ће рушилачке потезе и Додика и његове клике разобличити и грађанима послати поруку да посљедице њихове авантуре неће трпјети само они него сви грађани овог дијела БиХ“, објашњава наш саговорник упозоравајући да уколико се то не догоди, дакле координисана акција и домаћих органа правосуђа и свијета, будућност која нам се „смијеши“ није обећавајућа. 

„Напротив, све то ће присилити значајан дио грађана, оних који су сва ова десетљећа одољели напуштању властитих домова, да и сами спакирају ствари и главом без обзира здиме ван њезиних граница.“

Асим Мујкић, професор из Сарајева, каже да је овдје ријеч о авантуризму који коинцидира с криминалним аферама у које је Додик или његови најближи сарадници директно инволвиран. 

Он пита, зашто НСРС креће баш од Агенције за лијекове у  поступку враћања надлежности, а не, рецимо од ОСБиХ? 

Друго, каже наш саговорник, Додиково поступање не подрива само институционални оквир, процедуре па и сам устав на нивоу БиХ, већ поткопава кредибилитет и интегритет институција РС, посебно НСРС. 

„Понижавајуће је у посљедње двије три године слушати како Додик из Сарајева унапријед најављује када ће засједати НСРС, шта ће бити њезин дневни ред, и какве ће се одлуке донијети. То је ауторитарни стил владавине који се ничим не може легитимирати осим силом, уцјеном итд.“

Што се тиче уставног упоришта, Мујкић наводи да је јасно да пренос овлаштења није био могућ без ширег консензуса и прикладне парламентарне процедуре коју прописује устав. 

„То је, дакако, једини начин да се неке овласти пренесу или врате, нипошто на нижем административном нивоу. Изворни Дејтон управо подразумијева улогу и иницијативу Високог представника, који замјењује изворни консензус око државног разлога, да подузима кораке да учини цијелу БиХ одрживом демократијом. То је изворни Дејтон којег и ја подржавам“, наводи он. 

Што се тиче даљег развоја догађаја, Мујкић најприје очекује да ће опозиција у РС успјети да пресјече пупчану врпцу квази-патриотизма којом Додик успјешно манипулише и њима и грађанима сакривајући успјешно свој криминал. 

„Друго, очекујем значајнији ангажман међународне заједнице која је уистину запустила овај дио свијета. Морају се изнова повући неке црвене линије и изнова одредити визија будућности и механизми за њихово провођење јасније прецизирати, а мислим да се, судећи барем по саставу америчког тима за цијели регион на челу с Есцобаром и Хиллом, о томе ради.

Треће, мислим да ће евентуални пад Додикове ауторитарне власти послужити као први корак за рушење те етнонационалистичке бастиље на свим странама која нам свакодневно расељава становништво и својом неефикасношћу у борби против пандемије убија десетине суграђана,“ рекао је Мујкић.

(БУКА)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

ЈОКСИМ

22.10.2021 19:16

Народ му је дао легитимитет да галами. Нит је он данас блесави ни лоповнији него 2018.те. Сто смо тразили, добили смо. Сто смо усијали, то зањемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

22.10.2021 22:07

Мислим да одговорност не би требали избјеци додикови савјетници то треба узети у обзир јер це се додо кад му затреба с пуним правом опозвати на њих.

Name

Лукави баја

23.10.2021 07:04

Каже,није да се кријем иза народне скупштине ал ипак нек они стоје иза тога а мени политички плусеви и формално чист

Name

Ванземаљац

23.10.2021 07:06

Млаћење празне сламе,лопове одлази.

Name

Ре

23.10.2021 07:19

Јасно је да Додик мора одрадити измјене устава БиХ и укидање РС. Све активности воде ка том циљу. Што управо и чини.

Name

Опозиционар

23.10.2021 08:56

И треба народ да испаста за своје греске због једног Додика цијели свијет бруји о Републици Српскоји и сврстанисмо у највеци олос,због једног Милорада српски народ је доверне на руб пропасти ,због похлепности и пљацке сви нас Додик је милијардер а народ зијева ,звог сви њих из СНСД.а сви ми трпимо уцјене док они крадом згрцу милионе наси пара.НАРОДЕ РЕЦИМО ЈЕДНОМ НЕ..И ОДБИМО ПОСЛУСНОСТ МАФИЈАСА ДОДИКА.

Name

БЛ

23.10.2021 09:04

Јоксиме, говори у своје име!

Name

ЗА ПРОМЈЕНЕ

23.10.2021 10:27

Лаз је да су то отете надлезности Све набројане надлезности су договорене и прихвацене у парламенту БИХ за које су гласали Срби Хрвати Босњаци И остали Додик је са својим снсд гласао 100%, Али закон казе да би се надлезност повукла морају сви у парламенту гласати за да. Додик се мало зајебо па сад ствља српском народу мету на главу Но пассаран битанго.

Name

ха ха,

22.10.2021 20:45

Људи баја се расплакао сазалите се на њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

22.10.2021 21:14

кад Додик оде са власти,народ ће да проплаче,кад види цехове које је он оставио не подмирене.

Name

Не Контам

22.10.2021 20:52

Било какву одлуку да донесе Народна Скупштина Р.С. , ни на једној неће бити Додиков подпис, о чему ви ? То че значити да "Народ" тако хоће, Народна Скупштина представља "Народ". Додик са овим нема никакве веза, он је члан преседништва БИХ. Шта год да се деси кривац ће бити "Народ", јер је тако хтио. Ви стварно мислите да су наши политичари будале, наравно да нису, Народ је луд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рс

22.10.2021 21:50

Хоце ли и други закони бити на сест мјесеци. Онда је то спрдња.

Name

реалност

23.10.2021 00:22

Будите реални , нисте боље ни заслузили .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре реалност

23.10.2021 09:40

Па и нисмо,то је тацно ! Медјутим,иста је ствар и код вас,апсолутно ниста није боље,исто предсједник владе краде милионе,а и сви остали,убиства са заститом,милионске свадбе,курве по улици,дрога на све стране,итд..итд.Тако да немас разлога ликовати тудјој муци !!!

Name

Грађанин

23.10.2021 07:17

Не могу да схватим да појединци могу изговорити ријеч "рат"!!! У кући му рат био! Па замислите само дјецу погинулих бораца кроз шта су све пролазили протеклих 25 година. Сад би та дјеца требала да ратују...па зар би они пожелили да и њихову дјецу задеси иста судбина као и њих, да одрастају без родитеља!? Ено вам Мањача, Корара, Озрен, Влашић, Мајевица....подјелите се на црвене и зелене и коме је до ратовања нека иде у шуму и ратује! Нас оставите да миру да подижемо породицу и гледамо како да преживимо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

23.10.2021 08:31

Стосе тице надлезности стосу отете Додик је уптаву А сто остало ради и стоје радијо нисам сигуран. Знам и то ал сигурно да опасно вики паре и тоцега опасно костати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук..

23.10.2021 08:55

Длаку мјења ћуд никада а ошишане овце остају овце!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац на бироу

23.10.2021 13:46

Неком Рат...а неком Брат...

ОДГОВОРИТЕ