To što zovemo narodom gromoglasno na sve ćuti. Nadjačala ga je grmljavina jednog čovjeka!

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će poslanici raspravljati o vraćanju oduzetih nadležnosti Republici Srpskoj trebalo bi da bude održana početkom novembra, izjavio je predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović.

Republika Srpska 22.10.2021 | 20:54
To što zovemo narodom gromoglasno na sve ćuti. Nadjačala ga je grmljavina jednog čovjeka!

Upravo na ovoj sjednici ,prema naredbama Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a trebalo bi da se nastavi sa vraćanjem nadležnosti sa nivoa BiH na entitet, koje je počelo usvajanjem Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima. 

Na ovakve postupke stigle su mnogobrojne reakcije. Govori se o sankcijama, kako funkcionerima, tako i cijeloj RS. Priča o nestabilnosti i sukobima opet je aktuelizovana, a nerijetko se pominje i rat.

BiH polako klizi u nestabilan politički period, koji bi kao rezultat mogao imati samo još gore stanje, koliko god to izgledalo nemoguće.

Tanja Topić, politička analitičarka iz Banjaluke, kaže da su postupci koje je preduzelo rukovodstvo Republike Srpske, odnosno "jedan čovjek", jednostrani i, ako slijedimo Ustav BiH, "oni nisu ništa drugo nego kršenje Dejtonskog sporazuma, u koji se čudom zaklinju". 

„Oni oslikavaju nama dobru poznatu selektivnost pri tumačenju Dejtona, uzimanje onog što određenoj strani u tom trenutku odgovara, ignorišuću sve ono što ne podupire takva stajališta. Usvajanje zakona sa odloženom primjenom nije ništa drugo do bacanje dimne zavjese i generalna proba za najavljeni povratak nekih drugih nadležnosti, onih koji se tiču Oružanih snaga, SIPE, OBA. Zašto na dnevnom redu nije Regulatorna agencija za komunikacije, na primjer?“, pita se Topić.

Ono što vidimo nakon zasjedanja Narodne skupštine, koja je sazvana kako bi kao protočni bojler samo propustila inicijativu onog koji odlučuje o životu i smrti, a nagovijestila neke druge, još žešće, jeste pojačani pritisak iz međunarodnih krugova i opomena da je crvena linija pređena. 

„Pritisak je pojačan na parlamentarce, predsjednika parlamenta, predsjednike malih partnera u vladajućoj koaliciji, koji su se našli u poziciji između čekića i nakovnja i mislim da bi malo ko od običnih smrtnika volio da se nađe u njihov koži.  Ako im je vjerovati, spremni su - deklarativno i patetično - da se žrtvuju za svoj narod, koji su u ovoj borbi isturili, po dobrom starom običaju, ispred sebe. Zanimljivo je, zapravo, istražiti šta taj isti narod želi – da li su političarima dali mandat da im vrijeđaju inteligenciju ili da se bore za javni interes, jedan jeste i zdravlje populacije. Da li ih podržavaju u namjeri da ovaj prostor pretvore u pusto ostrvo, bez mogućnosti komunikacije sa ostatkom svijeta? Da li su im dali mandat da javna dobra krčme poput privatne prćije, da li su im dali mandat da zveckaju oružjem, iako rane iz prethodnog rata nisu zarasle, da li odobravaju korišćenje ma kakvog kisika, jer ovako jedino nam ostaje da vjerujemo njima? To je i najteže utvrditi, jer to što zovemo narodom gromoglasno na sve ćuti. Nadjačala ga je grmljavina jednog čovjeka“, rekla je Topić.

Profesor iz Mostara Slavo Kukić navodi da se ovdje radi u klasičnom udaru na ustavni poredak. 

Jer, ono što je učinjeno, kaže on, a i što se svakodnevno čini, više se ne može trpati pod kapu verbalnog delikta. 

„Pri tome je, dakako, kao i hiljade puta u prethodnih 15 godina primijenjena Dodikova taktika step by step, taktika - napravi korak, oslušni reakciju, a ako ista izostane, pravi slijedeći, još destruktivniji korak za BiH kao državu“, rekao je Kukić za BUKU.

Ovih dana se, kaže naš sagovornik, išlo korak dalje sa Zakonom o agenciji za lijekove RS, kojim je BiH, i to na način da je prekršen njen ustav, razvlaštena jedne od svojih ustavnih funkcija. 

„Usput, taj zakon je usvojen po hitnom postupku, a da njegovo usvajanje nije ni najavljivano na sva zvona. I za, dakako, postoje razlozi, koji su, opet, imanentni Dodiku. Pri tome, istina, ne treba ignorirati njegovu namjeru da udarom na Agenciju za lijekove BiH prikrije sve ono što se u epidemiji korone radilo u sektoru zdravstva, kriminalne radnje posebice.

Ali, važno je isto toliko da se ovim, za običan puk relativno beznačajnim zakonom, ponovo opipava puls, kako domaćih organa gonjenja, tužiteljstva i sudova prije svega, tako i centara svjetske moći, SAD i EU, i OHR-a i visokog predstavnika, posebice u vezi s njegovom spremnošću da iskoristi bonske ovlasti.

I za to u prelaznim i završnim odredbama stoji da zakon stupa na snagu tek šest mjeseci nakon njegova objavljivanja u Službenom glasniku, jer sve do tada se ne može govoriti o udaru na ustavni poredak“, rekao je Kukić.

On ne dvoji da će, ako izostanu ove reakcije, na red doći i zakoni kojim se definitivno kopiraju akcije katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta.

„A rekao bih da su te akcije još radikalnije“, kaže Kukić, koji očekuje, prije svega, da Tužilaštvo BiH pod hitno pokrene procedure zaštite ustavnog poretka, da u skladu s time od SIPA-e zatraži da izvrši svoj dio posla kako bi se zaštitila i BiH i njen ustavni poredak, da Sud BiH radi svoj dio posla itd. 

„Istodobno, pak, od OHR-a, ali i bruxelleske i washingtonske administracije, očekujem da poduzmu mjere koje će rušilačke poteze i Dodika i njegove klike razobličiti i građanima poslati poruku da posljedice njihove avanture neće trpjeti samo oni nego svi građani ovog dijela BiH“, objašnjava naš sagovornik upozoravajući da ukoliko se to ne dogodi, dakle koordinisana akcija i domaćih organa pravosuđa i svijeta, budućnost koja nam se „smiješi“ nije obećavajuća. 

„Naprotiv, sve to će prisiliti značajan dio građana, onih koji su sva ova desetljeća odoljeli napuštanju vlastitih domova, da i sami spakiraju stvari i glavom bez obzira zdime van njezinih granica.“

Asim Mujkić, profesor iz Sarajeva, kaže da je ovdje riječ o avanturizmu koji koincidira s kriminalnim aferama u koje je Dodik ili njegovi najbliži saradnici direktno involviran. 

On pita, zašto NSRS kreće baš od Agencije za lijekove u  postupku vraćanja nadležnosti, a ne, recimo od OSBiH? 

Drugo, kaže naš sagovornik, Dodikovo postupanje ne podriva samo institucionalni okvir, procedure pa i sam ustav na nivou BiH, već potkopava kredibilitet i integritet institucija RS, posebno NSRS. 

„Ponižavajuće je u posljednje dvije tri godine slušati kako Dodik iz Sarajeva unaprijed najavljuje kada će zasjedati NSRS, šta će biti njezin dnevni red, i kakve će se odluke donijeti. To je autoritarni stil vladavine koji se ničim ne može legitimirati osim silom, ucjenom itd.“

Što se tiče ustavnog uporišta, Mujkić navodi da je jasno da prenos ovlaštenja nije bio moguć bez šireg konsenzusa i prikladne parlamentarne procedure koju propisuje ustav. 

„To je, dakako, jedini način da se neke ovlasti prenesu ili vrate, nipošto na nižem administrativnom nivou. Izvorni Dejton upravo podrazumijeva ulogu i inicijativu Visokog predstavnika, koji zamjenjuje izvorni konsenzus oko državnog razloga, da poduzima korake da učini cijelu BiH održivom demokratijom. To je izvorni Dejton kojeg i ja podržavam“, navodi on. 

Što se tiče daljeg razvoja događaja, Mujkić najprije očekuje da će opozicija u RS uspjeti da presječe pupčanu vrpcu kvazi-patriotizma kojom Dodik uspješno manipuliše i njima i građanima sakrivajući uspješno svoj kriminal. 

„Drugo, očekujem značajniji angažman međunarodne zajednice koja je uistinu zapustila ovaj dio svijeta. Moraju se iznova povući neke crvene linije i iznova odrediti vizija budućnosti i mehanizmi za njihovo provođenje jasnije precizirati, a mislim da se, sudeći barem po sastavu američkog tima za cijeli region na čelu s Escobarom i Hillom, o tome radi.

Treće, mislim da će eventualni pad Dodikove autoritarne vlasti poslužiti kao prvi korak za rušenje te etnonacionalističke bastilje na svim stranama koja nam svakodnevno raseljava stanovništvo i svojom neefikasnošću u borbi protiv pandemije ubija desetine sugrađana,“ rekao je Mujkić.

(BUKA)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

JOKSIM

22.10.2021 19:16

Narod mu je dao legitimitet da galami. Nit je on danas blesavi ni lopovniji nego 2018.te. Sto smo trazili, dobili smo. Sto smo usijali, to zanjemo.

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

22.10.2021 22:07

Mislim da odgovornost ne bi trebali izbjeci dodikovi savjetnici to treba uzeti u obzir jer ce se dodo kad mu zatreba s punim pravom opozvati na njih.

Name

Lukavi baja

23.10.2021 07:04

Kaže,nije da se krijem iza narodne skupštine al ipak nek oni stoje iza toga a meni politički plusevi i formalno čist

Name

Vanzemaljac

23.10.2021 07:06

Mlaćenje prazne slame,lopove odlazi.

Name

Re

23.10.2021 07:19

Jasno je da Dodik mora odraditi izmjene ustava BiH i ukidanje RS. Sve aktivnosti vode ka tom cilju. Što upravo i čini.

Name

Opozicionar

23.10.2021 08:56

I treba narod da ispasta za svoje greske zbog jednog Dodika cijeli svijet bruji o Republici Srpskoji i svrstanismo u najveci olos,zbog jednog Milorada srpski narod je doverne na rub propasti ,zbog pohlepnosti i pljacke svi nas Dodik je milijarder a narod zijeva ,zvog svi njih iz SNSD.a svi mi trpimo ucjene dok oni kradom zgrcu milione nasi para.NARODE RECIMO JEDNOM NE..I ODBIMO POSLUSNOST MAFIJASA DODIKA.

Name

BL

23.10.2021 09:04

Joksime, govori u svoje ime!

Name

ZA PROMJENE

23.10.2021 10:27

Laz je da su to otete nadleznosti Sve nabrojane nadleznosti su dogovorene i prihvacene u parlamentu BIH za koje su glasali Srbi Hrvati Bosnjaci I ostali Dodik je sa svojim snsd glasao 100%, Ali zakon kaze da bi se nadleznost povukla moraju svi u parlamentu glasati za da. Dodik se malo zajebo pa sad stvlja srpskom narodu metu na glavu No passaran bitango.

Name

ha ha,

22.10.2021 20:45

Ljudi baja se rasplakao sazalite se na njega.

ODGOVORITE
Name

Ipe

22.10.2021 21:14

kad Dodik ode sa vlasti,narod će da proplače,kad vidi cehove koje je on ostavio ne podmirene.

Name

Ne Kontam

22.10.2021 20:52

Bilo kakvu odluku da donese Narodna Skupština R.S. , ni na jednoj neće biti Dodikov podpis, o čemu vi ? To če značiti da "Narod" tako hoće, Narodna Skupština predstavlja "Narod". Dodik sa ovim nema nikakve veza, on je član presedništva BIH. Šta god da se desi krivac će biti "Narod", jer je tako htio. Vi stvarno mislite da su naši političari budale, naravno da nisu, Narod je lud.

ODGOVORITE
Name

Rs

22.10.2021 21:50

Hoce li i drugi zakoni biti na sest mjeseci. Onda je to sprdnja.

Name

realnost

23.10.2021 00:22

Budite realni , niste bolje ni zasluzili .

ODGOVORITE
Name

Re realnost

23.10.2021 09:40

Pa i nismo,to je tacno ! Medjutim,ista je stvar i kod vas,apsolutno nista nije bolje,isto predsjednik vlade krade milione,a i svi ostali,ubistva sa zastitom,milionske svadbe,kurve po ulici,droga na sve strane,itd..itd.Tako da nemas razloga likovati tudjoj muci !!!

Name

Građanin

23.10.2021 07:17

Ne mogu da shvatim da pojedinci mogu izgovoriti riječ "rat"!!! U kući mu rat bio! Pa zamislite samo djecu poginulih boraca kroz šta su sve prolazili proteklih 25 godina. Sad bi ta djeca trebala da ratuju...pa zar bi oni poželili da i njihovu djecu zadesi ista sudbina kao i njih, da odrastaju bez roditelja!? Eno vam Manjača, Korara, Ozren, Vlašić, Majevica....podjelite se na crvene i zelene i kome je do ratovanja neka ide u šumu i ratuje! Nas ostavite da miru da podižemo porodicu i gledamo kako da preživimo!

ODGOVORITE
Name

Xxx

23.10.2021 08:31

Stose tice nadleznosti stosu otete Dodik je uptavu A sto ostalo radi i stoje radijo nisam siguran. Znam i to al sigurno da opasno viki pare i tocega opasno kostati.

ODGOVORITE
Name

Vuk..

23.10.2021 08:55

Dlaku mjenja ćud nikada a ošišane ovce ostaju ovce!!!

ODGOVORITE
Name

Borac na birou

23.10.2021 13:46

Nekom Rat...a nekom Brat...

ODGOVORITE