Додик не блефира иде до краја, могуће санкције политичарима и не само њима

- Моје претпоставке су да ће се прво кренути ка индивидуалним санкцијама и то не од свих земаља већ појединачно. Вјероватно ће то бити најактивније САД, то ће доминантно ићи политичким структурама, политичкој елити у Републици Српској која је упућена у ово...

Република Српска 22.10.2021 | 11:36
Додик не блефира иде до краја, могуће санкције политичарима и не само њима

Младен Иванић, почасни предсједник ПДП-а и бивши члан Предсједништва Босне и Херцеговине за Н1 каже да у БиХ постоји једна дубока криза чији су узроци и дугорочне, али и краткорочне природе.

“У дугорочне ствари се убраја чињеница да, на крају крајева, многи у суштини нису истински прихватили Дејтонски споразум. Једни не прихватају постојање БиХ, други постојање Републике Српске, траје међусобни сукоб, затим, покушаји међусобних превара. И у томе кључну улогу имају три политичке личности које су доминантне задњих 10-так година, то су Милорад Додик, Бакир Изетбеговић и Драган Човић. И ми смо данас објективно заробљеници њихових односа, међусобних релација, а Додик је само то први који је имао најмање живаца испољио и кренуо у једну својеврсну авантуру, али да је сам и једини кривац – није. У овој земљи и даље постоје суштински проблеми, а то јесте истинско неприхватање Дејтонског споразума”, нагласио је Иванић.

Упитан како коментарише чињеницу да је у НСРС усвојен Закон о оснивање Агенције за лијекове Републике Српске као и то да се она оснива тек шест мјесеци након објаве у Службеном гласнику, он је одговорио:

“Одмах сам ја рекао да ово није блеф. Мислим да је идеја да је ових шест мјесеци уствари некаква врста тестирања одгођене примјене, а могућност одустајања је потпуно нетачна", казао је Иванић.

Мишљења је да се може очекивати наставак свих законодавних активности у НСРС и свега онога што је Додик рекао, покушај укидања војске, Оружаних снага и свега осталог.

"Ја не бих рачунао на то, да сам на мјесту аналитичара из Сарајева, да је ово неки покушај одгађања. Одгода је јер вјероватно треба припремити кадрове, лабораторије и читав низ других ствари ако се то буде проводило. За то је потребно одређено вријеме и мислим да је то главни разлог, никакво одустајање”, навео је Иванић.

Он сматра да је овим законом СНСД желио остварити двије ствари.

“Првенствено покрити аферу ‘кисеоник’ јер су у суштини признали да фирме које су продавале тај кисеоник нису биле регистроване за то. Признале су да то није био индустријски кисеоник и само се бране када говоре о његовој чистоћи што сматрам да је неприхватљиво. Овим су потезом (усвајањем закона оп.а.) жељели спријечити подизање кривичних пријава”, мишљења је Иванић.

Констатовао је да ће бити изненађен уколико Додик стане са реализацијом онога што је обећао.

“Нећу бити изненађен ако настави, ја то очекујем. То се види из његовог наступа, приступа, да он иде у том смјеру. Тешко је предвидјети шта ће се догађати у овом тренутку и шта ће бити са стварним животом. Моје претпоставке су да ће се прво кренути ка индивидуалним санкцијама и то не од свих земаља већ појединачно. Вјероватно ће то бити најактивније САД, то ће доминантно ићи политичким структурама, политичкој елити у Републици Српској која је упућена у ово. Мислим да ће се то временом проширити на пословне људе који се буду протумачили као блиски Додику и тој структури, а ако то ништа не буде дало резултате, онда вјероватно и према грађанима у цјелини.

Мислим да није добро, да је то ризик, али у БиХ стварно постоји проблем начина примјене Дејтонског споразума, неке врсте притиска на Републику Српску, нека врста тихе непотписане коалиције између СДА и међународних институција које су увијек попуштале овој странци, без обзира што се не слажем са Додиком. Међутим, мислим да ће се и то промијенити и да СДА више неће имати толику подршку међународне заједнице”, појаснио је Иванић гостујући у програму Н1.

(БН)

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

Гу

22.10.2021 09:47

Да ли ти верујес да је он увек са америма у договору око оваквог спиновања и лази, они свесно то раде да излуде народ, неред им одговара а не ред,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакир поново покусава

22.10.2021 09:49

Спасити Додика тиме сто трази од Смита да укине њихов Закон о лијековима до 28.10. Пустите га, постовани Смите, да донесе и остале законе које је најавио да це донијети поцетком новембра! Па га онда натенане сасијеците...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

22.10.2021 12:43

Како сад "Додик не блефира", а Иваниц задњих висе од 10 година стално говори "Додик блефира"?

Name

Мј.

22.10.2021 13:04

Ви уопсте несхватате за иза додикових ставова стоји 90 % народа српске националности из цијеле БиХ а оних 10 % је јад из опозиције који несмију ни дисати без дозволе ментора а камоли прицати и ако у дуси и они мисле исто оно сто Миле јабно говори.???

Name

ХА ХА ХА САНКЦИЈЕ

22.10.2021 09:51

САНКЦИЈЕ ЈЕ ОН ВЕЋ УДАРИО НАРОДУ ОДАВНО, ТАКО ДА ТЕ АМЕРИЧКЕ НЕ ПИЈУ ВОДЕ. НАРОД ВЕЋ ЈЕДЕ ТРАВУ И КОПА ПО КОНТЕЈНЕРИМА , А СВЕ ОД ВЕЛИКЕ ПАМЕТИ КЛЕПТОМАНА, КОЈИ БИ ДА УКРАДЕ СВЕ ШТО ВИДИ А И НЕ ВИДИ, А ОНДА ОДЕ У БЕОГРАД ПА СЕР. О СРПСТВУ, ТОЛИКО ДА ТИ СЕ СВЕ ЗГАДИ. РАТНИ ШВЕРЦЕР РОНХИЛА И СРПСТВО. ПА КО ТО СПОЈИ ЈА МУ ДАЈЕМ НОБЕЛОВУ НАГРАДУ. А ЊЕМУ. МА ВРЛО ЈЕДНОСТАВНО ЗАЛЕДИТИ МУ ИМОВИНУ, ПО ЏЕПУ ГА, И ЊЕМУ И КАМАРИЛИ ОКО ЊЕГА. ТОМ ЛОПОВСКОМ СОЈУ КОЈИ ЈЕ НАПРАВИО НАРКО ЕНТИТЕТ С ПОЛУПИСМЕНИМ МИНИСТРИМА, КАМАРИЛОМ НЕКАКВИХ АРОГАНТИНИХ ПАМЕТЊАКОВИЋА С КУПЉЕНИМ ДИПЛОМАМА, КО ФОЛ ДОКТОРА, ЗАДРУГА ИСТЕТОВИРАНИХ ПОЛУПИСМЕНИХ ДАМА КОЈЕ КОД НАС ОД СПРЕМАЧИЦЕ ДОТЈЕРАЈУ ДО ЗАМЈЕНИКА МИНИСТРА С ЗАДУЖЕЊЕМ З НАЈНОВИЈЕ СВЈЕТСКЕ ТРЕНДОВЕ- ЕНВИРОНМЕНТАЛ ФИНАНЦИЕС И ГРЕЕН БОНДС, КОЈЕ СУ ИЗ ОПАНАКА УПАЛЕ И ЛАКИРАНЕ ЦИПЕЛИЦЕ ПА БЉЕШТЕ ПО ЦЕЛЕБРИТИ ПОЧНИЦИМА ПОСЕЉАЧЕНЕ БАЊАЛУКЕ. ОН ЈЕ ОВОМ НАРОДУ УДАРИО ЗУЛУМ КАКАВ НИ ТУРЦИ НИСУ УДАРИЛИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

22.10.2021 10:57

Свака ти златна била. Он је србе згазио. И треба јер су срби овце.

Name

Ре Х ХА

22.10.2021 11:19

Браво за коментар! Све је тако. Пуна влада изботиксираних и напумпаних сељанцура које су се дочепале асфалта . Не раде ништа већ се по цијели дан јашу са биковима! Уназадили су нас за 200 година и доњели свој сељаклук!

Name

Варга

22.10.2021 12:22

Ех, рјетко који српски лидер је отисао на миран нацин. Говорим о овим који су имали диктаторску моц. Ту прицу да Миле одлази слусам годинама а он све бахатији и лудји

Name

РТС

22.10.2021 09:54

Санкције политичкој елити? Нема политичке елите у власти, ту је Додик, остало су неважне и минорне личности, чуј елита па имена Стевандић, Бањац......... Биће свашта, сигуран сам да ће многи које је Додик произвео кроз папкарење први окренути леђа овој Додиковој причи. Не дај Боже само да их прихвати опозиција, то би био знак да се после Додика наставља политика која ће довести Српску до нестанка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВОКАБУЛАР ИЗ КАЗИНА

22.10.2021 10:41

ДОДИК НЕ БЛЕФИРА....ИВАНИЦ НЕ ФОЛИРА...идемо даље...

Name

НАШИ СУ БОЉИ

22.10.2021 10:42

ОВАЈ НИЈЕ НИШТА КАКАВ ЈЕ НАШ ВЛАДА ЦРТА СНСД. Техничар убијао људе, убризгавао им ваздух у вену Медицински техничар из Тексаса проглашен је кривим за убиство четири пацијената који су преминули након што им је убризгао ваздух послије операција на срцу.

Name

ЗА ПРОМЈЕНЕ

22.10.2021 09:58

То ми дјелује да ви цекате да Додик испуни васе зеље, и да га ви јос скинете са власти на мирним изборима.Сто би моја баба рекла " пи расол и сањај"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свако

22.10.2021 09:59

Види се да брани кадрове ПДП-а у нападу на Додика преко здравства али и види се да разумије политички моменат Српског народа за разлику од других. Школован паметан човјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

м

22.10.2021 11:09

Да сколован и паметан ,дуго у политици ,има све информације!Никад се није зелио супроставити криминалу и корупцији употпуности!Никад није хтио добити апсолутну побједу своје странке на изборима,и тиме преузети одговорност за судбину дрзаве тј ентитета и нације!Све је гурао у руке другоме,скривао се иза народа,народу никад искрено објаснио како стоје ствари са дрзавом и нацијом.Мозда Милко Грмуса има одговор у вези улоге пдп у политицком зивоту РС или би и он у датим околностима поступао као Младен.Додик се наметнуо као наса неминовност,као зеља народа за промјеном,а онда је све отисло у пм,а народ дигао руке од дрзаве

Name

Бууу

22.10.2021 10:00

Ближе се избори и искаче из плакара. Функција, функција брале. Мало ли је до сада?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

22.10.2021 10:04

И треба да иде до краја! Или це ретроградне снаге добити " своју" дрзаву или це србски народ приватити да им је БиХ матицна земља и поцети градити сузивот и толеранцију са земљацима! Овако висе не иде...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

22.10.2021 10:17

Санкције це погодити нас. Народ це највише настрадати Додик це и овде профитирати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

22.10.2021 10:20

Никакве он санкције неце добити. Те битанге из М З су његови спонзори зато он се тако и понаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зналац

22.10.2021 10:31

Ти си се увијек слагао са Додиком и био њему врло близак. Додиков спавац у опозицији, само кад те је Додик пробудио, схватили сте да је касно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

имали јос неког

22.10.2021 10:33

Ниста Иваницу не казес, сто Београд или Москва не казу: заустави се Милораде. Или мозда мислис да би он наставио "по свом" цак иако би поменути били против тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лауш

22.10.2021 10:41

Све у свему, ложиш га добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАДЕ САБАЦ

22.10.2021 10:50

Па ста је ту цудно да Република Српска врати своје надлезносто како је договор и споразум потписан и онда је цист рацун дуга љубав свако сваког постује јел то није најбоље за све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.10.2021 12:25

хахахаха, сањас и ти.

Name

Јасно као дан

22.10.2021 11:33

Политичарима ће увести санкције, (знамо ста је Додик одговорио Ескобару) од којих народ неће имати ништа, ни посла ни плате ни пензија и уколико народ 2022. г. гласа опет за њих онда ће увести санкције и народу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стивен Сегал

22.10.2021 11:42

Да ли је ико свјестаан да је ово тихо покусавање укидања РС. Ви из опозиције само прицате около а никакве користи од вас. Све нам отимају а вама је свеједно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није фер

22.10.2021 12:04

Да политичари имају баснословне плате а не раде ништа. Путују у најлуксузнијим аутима које плаћа народ. Имају измишљену храну јефтинију од хране у студентској мензи. Кад оду у пензију, узму отпремнину и врате се на посао. Имају плаћен смјештај и разне накнаде. Али кад дође до санкција, онда на.ебе народ и поштени привредници. Е па серем се на такву демократију и људска права

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

22.10.2021 12:10

Ти си био и остао његов играч , умјесто да буде обрнуто . Ти као некакав редовни професор , доктор наука дозволио да те левати један обични тракториста . Он као такав , обични чобан , за тебе је увијек и никако другачије ни мање ни више , него " господин " , биће онда да и ти ниси низашта .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

22.10.2021 12:13

Ма треба га пустити до краја и онда тотална блокада од Еу,Србија има својих проблема а Русија се увијек измакне кад загусти,тако да це му судити властити народ кад наступи теско сиромаство ј дијаспора престане долазити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М и

22.10.2021 13:55

Ево и младен признаде да није био индустријски кисеоник ко мало боље процита његову изјаву

ОДГОВОРИТЕ
Name

И апсолутна подршка!

22.10.2021 14:15

Апсолутно до краја!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОY

22.10.2021 14:30

Овај Иванић незна шта прича, једино се види да из његових досадашњих излагања сам себе демантује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕЛ МАЦАК

22.10.2021 14:36

Ма само да тебе нема на политицкој сцени. Јос осталих лопурда да се ријесимо у наредних 15 година. И да кренемо слозно напријед

ОДГОВОРИТЕ