Dodik ne blefira ide do kraja, moguće sankcije političarima i ne samo njima

- Moje pretpostavke su da će se prvo krenuti ka individualnim sankcijama i to ne od svih zemalja već pojedinačno. Vjerovatno će to biti najaktivnije SAD, to će dominantno ići političkim strukturama, političkoj eliti u Republici Srpskoj koja je upućena u ovo...

Republika Srpska 22.10.2021 | 11:36
Dodik ne blefira ide do kraja, moguće sankcije političarima i ne samo njima

Mladen Ivanić, počasni predsjednik PDP-a i bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine za N1 kaže da u BiH postoji jedna duboka kriza čiji su uzroci i dugoročne, ali i kratkoročne prirode.

“U dugoročne stvari se ubraja činjenica da, na kraju krajeva, mnogi u suštini nisu istinski prihvatili Dejtonski sporazum. Jedni ne prihvataju postojanje BiH, drugi postojanje Republike Srpske, traje međusobni sukob, zatim, pokušaji međusobnih prevara. I u tome ključnu ulogu imaju tri političke ličnosti koje su dominantne zadnjih 10-tak godina, to su Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović. I mi smo danas objektivno zarobljenici njihovih odnosa, međusobnih relacija, a Dodik je samo to prvi koji je imao najmanje živaca ispoljio i krenuo u jednu svojevrsnu avanturu, ali da je sam i jedini krivac – nije. U ovoj zemlji i dalje postoje suštinski problemi, a to jeste istinsko neprihvatanje Dejtonskog sporazuma”, naglasio je Ivanić.

Upitan kako komentariše činjenicu da je u NSRS usvojen Zakon o osnivanje Agencije za lijekove Republike Srpske kao i to da se ona osniva tek šest mjeseci nakon objave u Službenom glasniku, on je odgovorio:

“Odmah sam ja rekao da ovo nije blef. Mislim da je ideja da je ovih šest mjeseci ustvari nekakva vrsta testiranja odgođene primjene, a mogućnost odustajanja je potpuno netačna", kazao je Ivanić.

Mišljenja je da se može očekivati nastavak svih zakonodavnih aktivnosti u NSRS i svega onoga što je Dodik rekao, pokušaj ukidanja vojske, Oružanih snaga i svega ostalog.

"Ja ne bih računao na to, da sam na mjestu analitičara iz Sarajeva, da je ovo neki pokušaj odgađanja. Odgoda je jer vjerovatno treba pripremiti kadrove, laboratorije i čitav niz drugih stvari ako se to bude provodilo. Za to je potrebno određeno vrijeme i mislim da je to glavni razlog, nikakvo odustajanje”, naveo je Ivanić.

On smatra da je ovim zakonom SNSD želio ostvariti dvije stvari.

“Prvenstveno pokriti aferu ‘kiseonik’ jer su u suštini priznali da firme koje su prodavale taj kiseonik nisu bile registrovane za to. Priznale su da to nije bio industrijski kiseonik i samo se brane kada govore o njegovoj čistoći što smatram da je neprihvatljivo. Ovim su potezom (usvajanjem zakona op.a.) željeli spriječiti podizanje krivičnih prijava”, mišljenja je Ivanić.

Konstatovao je da će biti iznenađen ukoliko Dodik stane sa realizacijom onoga što je obećao.

“Neću biti iznenađen ako nastavi, ja to očekujem. To se vidi iz njegovog nastupa, pristupa, da on ide u tom smjeru. Teško je predvidjeti šta će se događati u ovom trenutku i šta će biti sa stvarnim životom. Moje pretpostavke su da će se prvo krenuti ka individualnim sankcijama i to ne od svih zemalja već pojedinačno. Vjerovatno će to biti najaktivnije SAD, to će dominantno ići političkim strukturama, političkoj eliti u Republici Srpskoj koja je upućena u ovo. Mislim da će se to vremenom proširiti na poslovne ljude koji se budu protumačili kao bliski Dodiku i toj strukturi, a ako to ništa ne bude dalo rezultate, onda vjerovatno i prema građanima u cjelini.

Mislim da nije dobro, da je to rizik, ali u BiH stvarno postoji problem načina primjene Dejtonskog sporazuma, neke vrste pritiska na Republiku Srpsku, neka vrsta tihe nepotpisane koalicije između SDA i međunarodnih institucija koje su uvijek popuštale ovoj stranci, bez obzira što se ne slažem sa Dodikom. Međutim, mislim da će se i to promijeniti i da SDA više neće imati toliku podršku međunarodne zajednice”, pojasnio je Ivanić gostujući u programu N1.

(BN)

Komentari / 32

Ostavite komentar
Name

Gu

22.10.2021 09:47

Da li ti verujes da je on uvek sa amerima u dogovoru oko ovakvog spinovanja i lazi, oni svesno to rade da izlude narod, nered im odgovara a ne red,

ODGOVORITE
Name

Bakir ponovo pokusava

22.10.2021 09:49

Spasiti Dodika time sto trazi od Smita da ukine njihov Zakon o lijekovima do 28.10. Pustite ga, postovani Smite, da donese i ostale zakone koje je najavio da ce donijeti pocetkom novembra! Pa ga onda natenane sasijecite...

ODGOVORITE
Name

Pitanje

22.10.2021 12:43

Kako sad "Dodik ne blefira", a Ivanic zadnjih vise od 10 godina stalno govori "Dodik blefira"?

Name

Mj.

22.10.2021 13:04

Vi uopste neshvatate za iza dodikovih stavova stoji 90 % naroda srpske nacionalnosti iz cijele BiH a onih 10 % je jad iz opozicije koji nesmiju ni disati bez dozvole mentora a kamoli pricati i ako u dusi i oni misle isto ono sto Mile jabno govori.???

Name

HA HA HA SANKCIJE

22.10.2021 09:51

SANKCIJE JE ON VEĆ UDARIO NARODU ODAVNO, TAKO DA TE AMERIČKE NE PIJU VODE. NAROD VEĆ JEDE TRAVU I KOPA PO KONTEJNERIMA , A SVE OD VELIKE PAMETI KLEPTOMANA, KOJI BI DA UKRADE SVE ŠTO VIDI A I NE VIDI, A ONDA ODE U BEOGRAD PA SER. O SRPSTVU, TOLIKO DA TI SE SVE ZGADI. RATNI ŠVERCER RONHILA I SRPSTVO. PA KO TO SPOJI JA MU DAJEM NOBELOVU NAGRADU. A NJEMU. MA VRLO JEDNOSTAVNO ZALEDITI MU IMOVINU, PO DŽEPU GA, I NJEMU I KAMARILI OKO NJEGA. TOM LOPOVSKOM SOJU KOJI JE NAPRAVIO NARKO ENTITET S POLUPISMENIM MINISTRIMA, KAMARILOM NEKAKVIH AROGANTINIH PAMETNJAKOVIĆA S KUPLJENIM DIPLOMAMA, KO FOL DOKTORA, ZADRUGA ISTETOVIRANIH POLUPISMENIH DAMA KOJE KOD NAS OD SPREMAČICE DOTJERAJU DO ZAMJENIKA MINISTRA S ZADUŽENJEM Z NAJNOVIJE SVJETSKE TRENDOVE- ENVIRONMENTAL FINANCIES I GREEN BONDS, KOJE SU IZ OPANAKA UPALE I LAKIRANE CIPELICE PA BLJEŠTE PO CELEBRITI POČNICIMA POSELJAČENE BANJALUKE. ON JE OVOM NARODU UDARIO ZULUM KAKAV NI TURCI NISU UDARILI.

ODGOVORITE
Name

Milan

22.10.2021 10:57

Svaka ti zlatna bila. On je srbe zgazio. I treba jer su srbi ovce.

Name

Re H HA

22.10.2021 11:19

Bravo za komentar! Sve je tako. Puna vlada izbotiksiranih i napumpanih seljancura koje su se dočepale asfalta . Ne rade ništa već se po cijeli dan jašu sa bikovima! Unazadili su nas za 200 godina i donjeli svoj seljakluk!

Name

Varga

22.10.2021 12:22

Eh, rjetko koji srpski lider je otisao na miran nacin. Govorim o ovim koji su imali diktatorsku moc. Tu pricu da Mile odlazi slusam godinama a on sve bahatiji i ludji

Name

РТС

22.10.2021 09:54

Санкције политичкој елити? Нема политичке елите у власти, ту је Додик, остало су неважне и минорне личности, чуј елита па имена Стевандић, Бањац......... Биће свашта, сигуран сам да ће многи које је Додик произвео кроз папкарење први окренути леђа овој Додиковој причи. Не дај Боже само да их прихвати опозиција, то би био знак да се после Додика наставља политика која ће довести Српску до нестанка.

ODGOVORITE
Name

VOKABULAR IZ KAZINA

22.10.2021 10:41

DODIK NE BLEFIRA....IVANIC NE FOLIRA...idemo dalje...

Name

NAŠI SU BOLJI

22.10.2021 10:42

OVAJ NIJE NIŠTA KAKAV JE NAŠ VLADA CRTA SNSD. Tehničar ubijao ljude, ubrizgavao im vazduh u venu Medicinski tehničar iz Teksasa proglašen je krivim za ubistvo četiri pacijenata koji su preminuli nakon što im je ubrizgao vazduh poslije operacija na srcu.

Name

ZA PROMJENE

22.10.2021 09:58

To mi djeluje da vi cekate da Dodik ispuni vase zelje, i da ga vi jos skinete sa vlasti na mirnim izborima.Sto bi moja baba rekla " pi rasol i sanjaj"

ODGOVORITE
Name

Свако

22.10.2021 09:59

Види се да брани кадрове ПДП-а у нападу на Додика преко здравства али и види се да разумије политички моменат Српског народа за разлику од других. Школован паметан човјек.

ODGOVORITE
Name

m

22.10.2021 11:09

Da skolovan i pametan ,dugo u politici ,ima sve informacije!Nikad se nije zelio suprostaviti kriminalu i korupciji upotpunosti!Nikad nije htio dobiti apsolutnu pobjedu svoje stranke na izborima,i time preuzeti odgovornost za sudbinu drzave tj entiteta i nacije!Sve je gurao u ruke drugome,skrivao se iza naroda,narodu nikad iskreno objasnio kako stoje stvari sa drzavom i nacijom.Mozda Milko Grmusa ima odgovor u vezi uloge pdp u politickom zivotu RS ili bi i on u datim okolnostima postupao kao Mladen.Dodik se nametnuo kao nasa neminovnost,kao zelja naroda za promjenom,a onda je sve otislo u pm,a narod digao ruke od drzave

Name

Buuu

22.10.2021 10:00

Bliže se izbori i iskače iz plakara. Funkcija, funkcija brale. Malo li je do sada?

ODGOVORITE
Name

Bosanac

22.10.2021 10:04

I treba da ide do kraja! Ili ce retrogradne snage dobiti " svoju" drzavu ili ce srbski narod privatiti da im je BiH maticna zemlja i poceti graditi suzivot i toleranciju sa zemljacima! Ovako vise ne ide...

ODGOVORITE
Name

Boro

22.10.2021 10:17

Sankcije ce pogoditi nas. Narod ce najviše nastradati Dodik ce i ovde profitirati.

ODGOVORITE
Name

Milan

22.10.2021 10:20

Nikakve on sankcije nece dobiti. Te bitange iz M Z su njegovi sponzori zato on se tako i ponasa.

ODGOVORITE
Name

Znalac

22.10.2021 10:31

Ti si se uvijek slagao sa Dodikom i bio njemu vrlo blizak. Dodikov spavac u opoziciji, samo kad te je Dodik probudio, shvatili ste da je kasno.

ODGOVORITE
Name

imali jos nekog

22.10.2021 10:33

Nista Ivanicu ne kazes, sto Beograd ili Moskva ne kazu: zaustavi se Milorade. Ili mozda mislis da bi on nastavio "po svom" cak iako bi pomenuti bili protiv toga.

ODGOVORITE
Name

Lauš

22.10.2021 10:41

Sve u svemu, ložiš ga dobro.

ODGOVORITE
Name

RADE SABAC

22.10.2021 10:50

Pa sta je tu cudno da Republika Srpska vrati svoje nadleznosto kako je dogovor i sporazum potpisan i onda je cist racun duga ljubav svako svakog postuje jel to nije najbolje za sve.

ODGOVORITE
Name

re

22.10.2021 12:25

hahahaha, sanjas i ti.

Name

Jasno kao dan

22.10.2021 11:33

Političarima će uvesti sankcije, (znamo sta je Dodik odgovorio Eskobaru) od kojih narod neće imati ništa, ni posla ni plate ni penzija i ukoliko narod 2022. g. glasa opet za njih onda će uvesti sankcije i narodu!

ODGOVORITE
Name

Stiven Segal

22.10.2021 11:42

Da li je iko svjestaan da je ovo tiho pokusavanje ukidanja RS. Vi iz opozicije samo pricate okolo a nikakve koristi od vas. Sve nam otimaju a vama je svejedno.

ODGOVORITE
Name

Nije fer

22.10.2021 12:04

Da političari imaju basnoslovne plate a ne rade ništa. Putuju u najluksuznijim autima koje plaća narod. Imaju izmišljenu hranu jeftiniju od hrane u studentskoj menzi. Kad odu u penziju, uzmu otpremninu i vrate se na posao. Imaju plaćen smještaj i razne naknade. Ali kad dođe do sankcija, onda na.ebe narod i pošteni privrednici. E pa serem se na takvu demokratiju i ljudska prava

ODGOVORITE
Name

Ma

22.10.2021 12:10

Ti si bio i ostao njegov igrač , umjesto da bude obrnuto . Ti kao nekakav redovni profesor , doktor nauka dozvolio da te levati jedan obični traktorista . On kao takav , obični čoban , za tebe je uvijek i nikako drugačije ni manje ni više , nego " gospodin " , biće onda da i ti nisi nizašta .

ODGOVORITE
Name

Istina

22.10.2021 12:13

Ma treba ga pustiti do kraja i onda totalna blokada od Eu,Srbija ima svojih problema a Rusija se uvijek izmakne kad zagusti,tako da ce mu suditi vlastiti narod kad nastupi tesko siromastvo j dijaspora prestane dolaziti.

ODGOVORITE
Name

M i

22.10.2021 13:55

Evo i mladen priznade da nije bio industrijski kiseonik ko malo bolje procita njegovu izjavu

ODGOVORITE
Name

I apsolutna podrška!

22.10.2021 14:15

Apsolutno do kraja!

ODGOVORITE
Name

BOY

22.10.2021 14:30

Ovaj Ivanić nezna šta priča, jedino se vidi da iz njegovih dosadašnjih izlaganja sam sebe demantuje.

ODGOVORITE
Name

EL MACAK

22.10.2021 14:36

Ma samo da tebe nema na politickoj sceni. Jos ostalih lopurda da se rijesimo u narednih 15 godina. I da krenemo slozno naprijed

ODGOVORITE