Први форум образовања у бијељинској болници

У Бијељини је одржан први форум образовања на тему “Млади на прагу пословног свијета”, чији је један од домаћина и Болница “Свети врачеви”. Овај догађај је окупио еминентне стручњаке и представнике образовних и здравствених установа из БиХ, региона и иностранства.

Република Српска 21.10.2021 | 19:19
Први форум образовања у бијељинској болници

Тема сесије организоване у Болници “Свети врачеви” у Бијељини била је кооперација академске заједнице са компанијама односно привредом. Универзитет у Новом Суду је коодринатор два “Ерасмус плус” пројекта који се реализују у Босни и Херцеговини, каже редовни професор те образовне установе Мирко Савић.

“Један пројекат је “Дуал-си” којим покушавамо да имплементирамо дуално образовање у високом образовању БиХ. Други пројекат је пројекат “Партиш” који се бави импементацијом парт-тајм студија и студија кратких циклуса односно кратких програма, такође у високом образовању БиХ”, објашњава професор Савић.

Професор и декан на Медицинском факултету у Фочи Дејан Бокоњић рекао је да је мисија Универзитета Источно Сарајево, тиме и Медицинског факултета у Фочи, да младе људе покуша да задржи на овим просторима.

Бакоњић је нагласио да је идеја да дио студирања студенти који су у Фочи проводе и у бијељинској болници.

"Овдје има много изузетних младих колега који већ сада изврсно раде свој посао, а неки су на путу да почну да раде", истакао је Бокоњић.

Доктор Хаген Хелге Хохринер из Граца је рекао да медицинске науке представљају окосницу дуалног система образовања.

“Ви овдје, као и ми у Европској унији, имате добру законску регулативу по том питању. Зато ми је драго да видим здравствене и медицинске науке укључене у програм дуалног образовања.”

Проректор за људске и материјалне ресурсе са Универзитета Источно Сарајево и координатор Првог форума образовања “Бијељина 2021” рекао је да је на секцији представљено квалитетно дуално образовање Аустрије које је и један од најбољих примјера образовања у Европској унији.

"Град Бијељина показује да има снагу, привреду и привреднике, који се укључују и помажу да оба циклуса дуалног образовања и студије кратких циклуса добијемо и на нашим просторима", рекао је Лалић.

Директор Болнице “Свети врачеви” проф. др Златко Максимовић истакао је да та установа много улаже у науку и образовање.

“Подсјећам да је прошле године, када сам преузео функције, једна од првих ствари које смо урадили била потписивање Протокола о сарадњи са деканом Медицинског факултета у Фочи, а након тога је потписан исти протокол и са Медицинским факултетом у Бањалуци.

Максимовић је додао да ће Болница “Свети врачеви” наставити да улаже у науку и знање јер је то инвестиција која се увијек исплати.

Поред бијељинске болнице, организатори Првог форума образовања “Бијељина 2021” су и Факултет пословне економије Бијељина Универзитета у Источном Сарајеву и предузеће Елвако Метпро из Бијељине.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Знате ли?

21.10.2021 21:28

Који кисеоник се користи у бијељинској болници?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.10.2021 23:30

Зна се индустријски. Он је бољи од медицинског.