Prvi forum obrazovanja u bijeljinskoj bolnici

U Bijeljini je održan prvi forum obrazovanja na temu “Mladi na pragu poslovnog svijeta”, čiji je jedan od domaćina i Bolnica “Sveti vračevi”. Ovaj događaj je okupio eminentne stručnjake i predstavnike obrazovnih i zdravstvenih ustanova iz BiH, regiona i inostranstva.

Republika Srpska 21.10.2021 | 19:19
Prvi forum obrazovanja u bijeljinskoj bolnici

Tema sesije organizovane u Bolnici “Sveti vračevi” u Bijeljini bila je kooperacija akademske zajednice sa kompanijama odnosno privredom. Univerzitet u Novom Sudu je koodrinator dva “Erasmus plus” projekta koji se realizuju u Bosni i Hercegovini, kaže redovni profesor te obrazovne ustanove Mirko Savić.

“Jedan projekat je “Dual-si” kojim pokušavamo da implementiramo dualno obrazovanje u visokom obrazovanju BiH. Drugi projekat je projekat “Partiš” koji se bavi impementacijom part-tajm studija i studija kratkih ciklusa odnosno kratkih programa, takođe u visokom obrazovanju BiH”, objašnjava profesor Savić.

Profesor i dekan na Medicinskom fakultetu u Foči Dejan Bokonjić rekao je da je misija Univerziteta Istočno Sarajevo, time i Medicinskog fakulteta u Foči, da mlade ljude pokuša da zadrži na ovim prostorima.

Bakonjić je naglasio da je ideja da dio studiranja studenti koji su u Foči provode i u bijeljinskoj bolnici.

"Ovdje ima mnogo izuzetnih mladih kolega koji već sada izvrsno rade svoj posao, a neki su na putu da počnu da rade", istakao je Bokonjić.

Doktor Hagen Helge Hohriner iz Graca je rekao da medicinske nauke predstavljaju okosnicu dualnog sistema obrazovanja.

“Vi ovdje, kao i mi u Evropskoj uniji, imate dobru zakonsku regulativu po tom pitanju. Zato mi je drago da vidim zdravstvene i medicinske nauke uključene u program dualnog obrazovanja.”

Prorektor za ljudske i materijalne resurse sa Univerziteta Istočno Sarajevo i koordinator Prvog foruma obrazovanja “Bijeljina 2021” rekao je da je na sekciji predstavljeno kvalitetno dualno obrazovanje Austrije koje je i jedan od najboljih primjera obrazovanja u Evropskoj uniji.

"Grad Bijeljina pokazuje da ima snagu, privredu i privrednike, koji se uključuju i pomažu da oba ciklusa dualnog obrazovanja i studije kratkih ciklusa dobijemo i na našim prostorima", rekao je Lalić.

Direktor Bolnice “Sveti vračevi” prof. dr Zlatko Maksimović istakao je da ta ustanova mnogo ulaže u nauku i obrazovanje.

“Podsjećam da je prošle godine, kada sam preuzeo funkcije, jedna od prvih stvari koje smo uradili bila potpisivanje Protokola o saradnji sa dekanom Medicinskog fakulteta u Foči, a nakon toga je potpisan isti protokol i sa Medicinskim fakultetom u Banjaluci.

Maksimović je dodao da će Bolnica “Sveti vračevi” nastaviti da ulaže u nauku i znanje jer je to investicija koja se uvijek isplati.

Pored bijeljinske bolnice, organizatori Prvog foruma obrazovanja “Bijeljina 2021” su i Fakultet poslovne ekonomije Bijeljina Univerziteta u Istočnom Sarajevu i preduzeće Elvako Metpro iz Bijeljine.

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Znate li?

21.10.2021 19:28

Koji kiseonik se koristi u bijeljinskoj bolnici?

ODGOVORITE
Name

Re

21.10.2021 21:30

Zna se industrijski. On je bolji od medicinskog.