Египатска царинска служба ухапсила робота!

Египатске власти тј царинска служба ухапсиа је робота уметницу Аи-Да због сумње да се бави шпујунажом. Пре две године група стручњака за роботику и уметност, програмера и психолога направила је робота.

Занимљивости 21.10.2021 | 15:31
Египатска царинска служба ухапсила робота!

Назван по пионирки рачунарства Ади Ловелаце, Аи-Да је направио тим програмера, роботичара, уметничких стручњака и психолога. Пројекат вредан више милиона фунти завршен је 2019. године и ажурира се како се технологија вештачке интелигенције побољшава.Док радови Аи-Де доспевају на изложбе широм света

Ајдан Мелер, власник галерије и руководилац пројекта развоја Аи-Де, наводи да је тај робот направљен како би упозорили свет на опасност од искориштавања технолошког развоја, односно потенцијалног негативног смера у којем би се могли развити технологија и вештачка интелигенција.

Мелерова идеја је да Аи-Да подстакне јавност и стручњаке на расправе и дубља размишљања о технологији и њеном утицају на цео свет.

Аи-Да је магнет за медије, а њени радови излажу се у галеријама и на посебним изложбама. Мелер је договорио излагање тих радова у Египту у оквиру изложбе “Заувек је сада”, на којој излажу неки од водећих египатских и међународних уметника

Описана је као “визија будућности“ која је подједнако добра као и други апстрактни уметници данас, али Аи-Да – први ултрареалистички робот на свету – наишао је на привремену препреку пре своје последње изложбе када су египатске безбедносне снаге задржао је на царини пише “Гардијан”

Наиме, како је реч о роботу, јасно је да је састављен од различитих компонената, чипова и сличног, а цариницима је било сумњиво што има модем, те на месту очију камере. Према Мелеровим речима, цариници су Аи-Да привели прво зато што је имала модем, а потом и зато што је имала камере у очима.

Али због „безбедносних питања“ која могу укључивати забринутост да је она део шире шпијунске завере, и Аи-Да и њена скулптура држане су у египатској царини 10 дана пре него што су пуштене у среду, што је изазвало дипломатске проблеме и сукобе

Проблем је решила британска Амбасада, након чега је Аи-Да изашла из притвора, што значи да ће ипак учествовати на египатској изложби.

(занимљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар