Egipatska carinska služba uhapsila robota!

Egipatske vlasti tj carinska služba uhapsia je robota umetnicu Ai-Da zbog sumnje da se bavi špujunažom. Pre dve godine grupa stručnjaka za robotiku i umetnost, programera i psihologa napravila je robota.

Zanimljivosti 21.10.2021 | 15:31
Egipatska carinska služba uhapsila robota!

Nazvan po pionirki računarstva Adi Lovelace, Ai-Da je napravio tim programera, robotičara, umetničkih stručnjaka i psihologa. Projekat vredan više miliona funti završen je 2019. godine i ažurira se kako se tehnologija veštačke inteligencije poboljšava.Dok radovi Ai-De dospevaju na izložbe širom sveta

Ajdan Meler, vlasnik galerije i rukovodilac projekta razvoja Ai-De, navodi da je taj robot napravljen kako bi upozorili svet na opasnost od iskorištavanja tehnološkog razvoja, odnosno potencijalnog negativnog smera u kojem bi se mogli razviti tehnologija i veštačka inteligencija.

Melerova ideja je da Ai-Da podstakne javnost i stručnjake na rasprave i dublja razmišljanja o tehnologiji i njenom uticaju na ceo svet.

Ai-Da je magnet za medije, a njeni radovi izlažu se u galerijama i na posebnim izložbama. Meler je dogovorio izlaganje tih radova u Egiptu u okviru izložbe “Zauvek je sada”, na kojoj izlažu neki od vodećih egipatskih i međunarodnih umetnika

Opisana je kao “vizija budućnosti“ koja je podjednako dobra kao i drugi apstraktni umetnici danas, ali Ai-Da – prvi ultrarealistički robot na svetu – naišao je na privremenu prepreku pre svoje poslednje izložbe kada su egipatske bezbednosne snage zadržao je na carini piše “Gardijan”

Naime, kako je reč o robotu, jasno je da je sastavljen od različitih komponenata, čipova i sličnog, a carinicima je bilo sumnjivo što ima modem, te na mestu očiju kamere. Prema Melerovim rečima, carinici su Ai-Da priveli prvo zato što je imala modem, a potom i zato što je imala kamere u očima.

Ali zbog „bezbednosnih pitanja“ koja mogu uključivati zabrinutost da je ona deo šire špijunske zavere, i Ai-Da i njena skulptura držane su u egipatskoj carini 10 dana pre nego što su puštene u sredu, što je izazvalo diplomatske probleme i sukobe

Problem je rešila britanska Ambasada, nakon čega je Ai-Da izašla iz pritvora, što znači da će ipak učestvovati na egipatskoj izložbi.

(zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar