Лидери о одговору поскупљењу енергената

- Лидери ЕУ разматраће данас могући одговор на поскупљење енергената како би на краткорочном нивоу олакшале проблеме најугроженијим потрошачима и дале подршку европским компанијама.

Свијет 21.10.2021 | 08:51
Лидери о одговору поскупљењу енергената

Лидери чланица ЕУ разговараће о приједлозима које је прошле седмице објавила Европска комисија у којима су наведене мјере које администрације могу да предузму.

Већина чланица ЕУ већ је изнијела планове за заштиту потрошача од поскупљења, укључујући смањење пореза на енергенте и субвенције за сиромашнија домаћинства и лидери ће данас охрабрити остале да прате њихов примјер.

У нацрту саопштења са самита, у који је увид имала агенција Ројтерс, упућен је позив чланицама да хитно искористе приједлоге како би на краткорочном нивоу олакшале проблеме најугроженијим потрошачима и дале подршку европским компанијама.

Цијене гаса у Европи достигле су рекордне износе усљед отежане испоруке и опоравка привреда од пандемије ковида 19.

Чланице ЕУ, укључујући Шпанију, Италију и Грчке желе да Унија на поскупљење одговори промјеном регулатива и предлажу заједничку куповину гаса ради формирања стратешких резерви.

Остале, попут Њамачке и Белгије нису за реформе регулатива као одговор на краткорочну кризу. Европска комисија је изразила очекивање да ће се цијене гаса стабилизовати до априла.

У нацрту закључака са самита нису усвојени одређени поступци и на данашњем састанку ће, вјероватно, одговорност за ово питање бити пренесена на министре енергетике ЕУ који ће одржати ванредни састанак 26. октобра. 

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Русија

21.10.2021 10:19

Је повецала испоруке гаса Европи а САД и други испоруциоци преполовили испоруку. Ко изазива Кризу? Русија не!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.10.2021 16:34

Стварно су добрице ти Руси. А како је живјела Источна Европа под Русима. Јесмо ли заборавили или ко не зна нека пита да смо за њих били Елдорадо.