Lideri o odgovoru poskupljenju energenata

- Lideri EU razmatraće danas mogući odgovor na poskupljenje energenata kako bi na kratkoročnom nivou olakšale probleme najugroženijim potrošačima i dale podršku evropskim kompanijama.

Svijet 21.10.2021 | 08:51
Lideri o odgovoru poskupljenju energenata

Lideri članica EU razgovaraće o prijedlozima koje je prošle sedmice objavila Evropska komisija u kojima su navedene mjere koje administracije mogu da preduzmu.

Većina članica EU već je iznijela planove za zaštitu potrošača od poskupljenja, uključujući smanjenje poreza na energente i subvencije za siromašnija domaćinstva i lideri će danas ohrabriti ostale da prate njihov primjer.

U nacrtu saopštenja sa samita, u koji je uvid imala agencija Rojters, upućen je poziv članicama da hitno iskoriste prijedloge kako bi na kratkoročnom nivou olakšale probleme najugroženijim potrošačima i dale podršku evropskim kompanijama.

Cijene gasa u Evropi dostigle su rekordne iznose usljed otežane isporuke i oporavka privreda od pandemije kovida 19.

Članice EU, uključujući Španiju, Italiju i Grčke žele da Unija na poskupljenje odgovori promjenom regulativa i predlažu zajedničku kupovinu gasa radi formiranja strateških rezervi.

Ostale, poput Njamačke i Belgije nisu za reforme regulativa kao odgovor na kratkoročnu krizu. Evropska komisija je izrazila očekivanje da će se cijene gasa stabilizovati do aprila.

U nacrtu zaključaka sa samita nisu usvojeni određeni postupci i na današnjem sastanku će, vjerovatno, odgovornost za ovo pitanje biti prenesena na ministre energetike EU koji će održati vanredni sastanak 26. oktobra. 

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Rusija

21.10.2021 08:19

Je povecala isporuke gasa Evropi a SAD i drugi isporucioci prepolovili isporuku. Ko izaziva Krizu? Rusija ne!

ODGOVORITE
Name

Re

21.10.2021 14:34

Stvarno su dobrice ti Rusi. A kako je živjela Istočna Evropa pod Rusima. Jesmo li zaboravili ili ko ne zna neka pita da smo za njih bili Eldorado.