Нови амбасадор САД неће доћи у Србију прије 2022.

Нови амбасадор САД у Србији Кристофер Хил, кога је на ту функцију предложио амерички председник Џозеф Бајден, највероватније неће доћи у Београд пре почетка наредне године. Да би амерички амбасадор започео мисију у некој земљи, неопходна је процедура која налазе да номинацију Беле куће мора да потврди Сенат, горњи дом америчког Конгреса.

Србија 20.10.2021 | 20:03
Нови амбасадор САД неће доћи у Србију прије 2022.

Пре тога обавезно следи претрес у Одбору Сената за спољне послове (председава демократа Боб Мендез) а након тога и изјашњавање, односно гласање у Сенату.

Проблем је што изборни процес блокира републикански сенатор Тед Круз у Одбору за спољне послове САД, па се Хил, као и више од 30 амбасадора од средине августа налазе на чекању, због чега још увек нису званично преузели дужност.

Ово за Курир каже новинар и политички коментатор Милован Јовановић. Како објашњава, главни кривац је утицајни републиканац Тед Круз.

- Мислим да Крис Хил неће ускоро ступити на функцију амбасадора у Србији. Он је у ситуацији као и више од 30 амбасадора који од средине августа чекају потврду у америчком Сенату - каже Јовановић

Додаје да у самом Одбору постоји проблем,нема консензуса и то због Русије.

- Наиме, Тед Круз блокира рад Одбора за спољне послове јер тражи увођење нових сакција за Русију због Северног тока 2 и на тај начин опструира његов рад. Због свега тога тешко до ће Хил пре почетка следеће године бити постављен за амбасадора, реалније је да до краја године у Београд дође отправник послова па тек након њега амбасадор Хил - каже Јовановић.

Наводи и да постављење Хила није никакво изненађење, имајући у виду да се Бајденова администрација одлучила на избор нових људи уместо оних који до сада нису испоручили готово никакве резултате.

- Зато је и дошло до смене амбасадора на Косову, као и у БиХ. У склопу тога је дошло и до промене у Београду, па ће уместо актуелног амбасадора Годфрија доћи Хил. Колико је битно његово постављење најбоље говори чињеница да га је Бајден повукао из пензије како би имао поузданог и искусног човека од поверења у Србији који је притом изузетан познавац прилика у овом делу Европе. Слично се очекује и у Подгорици, као и у Загребу. Подсећам да у Загребу САД тренутно немају амбасадора већ отправника послова - Марка Флеминга - указује Јовановић.

Истиче и да Габријел Ескобар, заменик помоћника секретара у Бироу за европска и евроазијска питања Стајт департмента, нема у тој мери важну улогу као што се представља јавности.

- Исто као и његови предходници, та позиција на којој се налази је на нивоу чиновника. И Ескобар није никакав специјални изасланик за Балкан. Много су важнији и утицајнији људи на позицији помоћника државног секретара (Карен Донфрид) и подсекретара за политичке послове (Викторија Нуланд). А снази и важности функције заменика државног секретара (Венди Шерман) и државног секретара (Ентони Блинкен) не треба трошити речи - закључио је Јовановић.

(Курир)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

До 2022

20.10.2021 18:22

Проблем фасизма у Семберији мозе бити ефикасно ресен. То је добара ствар, али исто је да долази и данас. Односи се на сва присуства. Нема овде много ствари које на том нивоу могу, а да се спусте на ниво Сарвица, Изетбеговица, то је ипак тезе. А и ми имамо искуство из 90тих и варијанте за разне ствари и опције окупације. Спектар тих планова се зове симболицним називом зове АУСТРОУГАРСКА.

ОДГОВОРИТЕ