За кризу одговорне три владајуће странке у БиХ

Предсједник Демократског народног савеза Ненад Нешић за тренутну политичку кризу у БиХ оптужује владајуће странке: СНСД,ХДЗ и СДА, те каже како он не слиједи Милорада Додика, него политику националних интереса Републике Српске и да се залаже за изворни Дејтон

Република Српска 19.10.2021 | 08:07
За кризу одговорне три владајуће странке у БиХ

Нешић  у разговору за БХТ рекао је да је у БиХ на сцени једна комплексна криза, те да се у овом тренутку не назире рјешење. Сматра  да је рјешење кризе  договор,  разговор, и уважавање чињенице да у БиХ живе три конститутивна народа, и Срби и Хрвати и Бошњаци  и да ово може бити сретна држава ако су сва три интереса задовољена и ако се нико не осјећа мање вриједан у овој држави. 

"Највећа одговорност је на владајућој елити на СНСД-у, ХДЗ-у и СДА-у и то не може нико да оспори, чак ни они. Нормално, они најбоље владају кризама и њима је у интересу да ова криза буде све до избора 2022. године. Оно што је јако битно јесте да је Инцко наметањем овог несретног закона допринио тој кризи , да је на неки начин дао вјетар у леђа овој отуђеној власти и да је отишао одавде и оставио нама један велики проблем",каже Нешић.

 О томе да ли се то питање раније могло ријешити разговорима, Нешић каже  да је непримјерено да неко у 21. вијеку намеће законе, те да је он државни парламентарац и посланик у ПСБиХ  чији је посао  да доноси законе.

"Овдје имамо чињеницу да један високи представник, који није изабрани представник, а ми  који сједимо у парламенту смо забрани представници од стране народа који живе у БиХ донио, наметнуо неко рјешење.  Поставља се питање зашто је то урађено на такав недемкократски начин и коме је то одговарало. Одговарало је управо владајућим елитама, овим трима политичким партијама СНСД, ХДЗ и СДА. Рјешење овог као и свих осталих закона је договор и разговор. Позивам мерђународну заједницу да направимо корак уназад, да поништимо закон и да сједнемо и креирамо закон који ће  прихватити сва три народа у БиХ, поштујући све жртве, без обзира на вјеру и нацију", каже Нешић.  
 
 О раду Представничког дома ПСБиХ, те блокади рада институција, Нешић каже како су у задње три  године четири  закона  усвојена, те да је то "брука и срамота". 
 
"Ми смо спремни сутра да сједнемо  да причамо да преговарамо како превазићи кризу. Не сједа се зато што ми са друге стране, првенствено са бошњачке стране, односно  не бошњачког народа,  него од бошњачких политичких партија  немамо ту  жељу да се криза  превазиђе. Они имају жељу да опет реагује међународна заједница, да неког од нас санкционише, да наметне неки нови закон, каже Несиц.
 
"Морамо схватити да овдје БиХ може почивати  само на узајамном  договору, а не на међународнин интервенцијама. Све док неко прижељкује међународну интервенцију, наметање закона и одлука и не знам већ чега, Друго, све док у  Уставном суду постоје странци, Нема земље на свијету да у Уставномн суду имај странци, осим у БиХ. То све говори  о томе да  у ове  ове елите довели до тога да је БиХ немогућа држава", каже Нешић. 

О томе да ли подржава иницијативу предсједника СНСД о повлачењу  одлука о формирању Оружаних снага БиХ, ВСТВ и УИО, Нешић каже како је ту ријеч о замјени теза," у режимским медијима и оним који то нису".

Као примјер додаје да, када предсједника СДА  Бакира Изетбеговића у Бањалуци дочека потпредсједник СДП-а, то не значи да  СДП слиједи политику Бакира Изетбеговића:

"А када ми слиједимо политику националних интереса Републике Српске, нама се пришива да слиједимо политику Милорада Додика. Не, ја не слиједим Милорада Додика", каже Нешић. 

Говорећи о тајмингу ове инцијативе, Нешић каже како, што се њега и ДНС-а тиче, до ове ситуације никада не би дошло, јер никада нису гласали за пренос надлежности.

Он је рекао како не зна да ли постоји подршка било којег гаранта Дејтонског споразума за Додикове најаве око  свих закона који би требали бити спремни  25. октобра да би 26. ишли у процедуру у НСРС, те да није обавијештен о томе.  

 Када је ријеч о афери  кисеоник, Нешић каже како за њега то  "није криминал, него је горе од криминала", и пита се  како назвати нешто што је играње са животима људи и давати људима технички умјесто медицинског кисика.

Додаје да се не плаши кривичне пријаве против опозиционара због афере кисеоник  јер  папири,  у којима се јасно води да је пацијентима даван технички умјесто медицинског кисеоника, постоје. 

(БН)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Једна

19.10.2021 06:54

Веруј. Није СНСД и није ХДЗ. Ста висе ХДЗ је на свом мјесту. СНСД има проблем са циганијама доле из Југославије. Та циганија је један од предмета за нова антифасистицка (антимедиаактивна) вијеца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XxЛ

19.10.2021 07:56

За кризу је висе одговорна опзиција у РС од Додика, јер немају даму се супроставе или су исти као он и гори.

Name

ХДЗ

19.10.2021 09:20

Је гори од скакаваца... Погледај шта су урадили од Алуминија, плате биле 3000КМ док је фирма ишла све дубље у дугове. А посао наравно добијали само из ХДЗа

Name

Ухх

19.10.2021 10:42

До јуце си и ти био у тој накарадној власти. Стобом су били и папци цубриловиц и бањац,којег си братом називао.

Name

БЛ

19.10.2021 07:04

Који бре изворни Дејтон,све је легално и законски пренесено на БиХ а сад би да вратите,чуј изворни Дејтон.И ста ту упличеш СДА,СНСД је кривац за све нема ту изједнацавања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.10.2021 07:34

Законски јесте ,истина под притиском и пријетњама,и шта даље,устав државе и њене функције се не подударају,Бошњаци не дају законе а Срби не дају устав.Нема никад у ЕУ.Држава не функционише.

Name

Није СВЕ

19.10.2021 08:13

ОК, на сто и једном договорити и усвојити. Није смак свијета. Нецемо није никоме у интересу да се прица о наметмитим законима у будуцности када је зо истина.Све сто је вец птихвацемо и изгласано у ПБиХ је заврсенои законски донесено, мијењати се мозе само ако постоји воља или интерес СВИХ да буде другације.....

Name

Ре:БЛ

19.10.2021 08:42

Кад се са комшијом договориш и оцртате међју па онда сваки дан видиш да он помјера линију све више ка теби и стиже медија до твог прага шта урадиш. Зовеш геометра па кажеш е ајде нам то премијери поново и онда вратиш међју тамо гдје је ИЗВОРНО била. Додијало ти је да попустас у име добрих односа јер видиш његову жељу да те на крају исели са дједовине. Ти си попустао али он иде даље па хуска и друге против тебе, измишља ти подлости да те омаловази,назива све твоје погрдним именима, а за ону међју окривљује тебе да си то ти хтјео и онда ти пукне филм па вратиш све на ИЗВОРНО како је било кад сте дијелили плац.

Name

ре

19.10.2021 08:52

не зна се који је гори дал СДА или СНСД, сами сте бирали вође који су довели народ до краха, а вође кад нису на оку народа или медија скупа једу пију фештају и остало, ал је овај народ затуцан то је страшно

Name

Ама

19.10.2021 07:05

Владајуцее странке ЗАБРАНИТИ РАД!!!! Апартијасе пред закон!!по реду и заслузи!!!! Задњи воз!!! За спас кво мало народа сто је исталоооооо!!! Али и опозиционе странке и све од рата до данас!!!! Прелетаци папци спавациии поткованииии !!!!! Све пред закон!! Одблокирати институцијееее и лопови нису само у владајуцим него у свим странкамаа врве на све стране УРУСЕН СИСТЕМ!!прљави кспитал од Русије до Србијеее Кипра итд итд!! Само по реду и заслузи!! Нема овдјд зивота за нарид! Коза ностра Балканска!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

19.10.2021 08:25

Слажем се у потпуности да су владајуће странке дијелом криве али о ви господо из опозиције нисте се претражи радећи да до овога не дође и на крају крив је народ који чути и анемично све то посматра.Давно смо уочили да наши властодршци немају ни образа ни морала

Name

Оливер

19.10.2021 07:29

Не три већ само Додик шта петљаш друге ако су они криви онда си и ти крив зашто су криви Човић и Бакир боре се за федерацију ако се бори за нас ти немој молим те само ти се борити за народ РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бананаман

19.10.2021 08:05

хахахахахах каква прица за дјецу а у Босни зиви 200,000 дијеце у теском или средњем сиромаству свих народа, ее Бозе 2021 година, дјеца по Европи мастају гдје це опет да путују а у Босни немају руцак или дневни оброк у сколама...изворни дејтон, хармоника, нато или не, ЕУ или не, па гдје цемо зивјети? Европска Унија сва око нас?? Хоцемо ли у суму? Свијет се глобализово и сви се боре да буду конкурентни само ми јос у 1844 години: село против села, град против града, православац против муслимана и обрнуто, католик гледа на овог мрко и тако даље све у укруг...а људи гладују, продјес Босном само смрт видис, зао ми дјеце ове који одрастају у 19-стољецу а оно 21 стољеце..невјероватно ста ови људи прицају хахаха хоце назад у 1866 годину хахахахах

ОДГОВОРИТЕ
Name

рале

19.10.2021 08:36

Знаци да они који су добијали плате и који су годинама радили у тим неуставним институцијама требају вратити плате,први Милан Тегелтија,који као судија није знао да је то неуставно....циркус

ОДГОВОРИТЕ
Name

yоки

19.10.2021 08:41

сви су криви али додик је ненадмасив у свом дивљању

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

19.10.2021 12:31

Није криза од јуче. Крива је и четврта странка која је промијенила страну.

ОДГОВОРИТЕ