Маратонци трче последњи круг

На тему идеје о независности Републике Српске, унутар Босне и Херцеговине, једино се оглашава Милорад Додик... Остали ћуте и забринуто по себе климају главом...Додик је свјестан да он само иступа у јавности а да ће други на правне акте стављати своје потписе.

Република Српска 19.10.2021 | 08:04
Маратонци трче последњи круг

Пише: Вукота Говедарица 

Лидер Савеза независних социјалдемократа је у протеклих петнаест година небројено пута манипулисао у вези независности Републике Српске. Такође је у прошлости безброј пута најављивао како ће вратити све надлежности које су пренесене са Републике Српске на ниво БиХ.

Чак је најављивао тужбу против високих представника у БиХ, Волфганга Петрича и Педија Ешдауна за све укупно политичко насиље које су учинили у свом мандату, рачунајући да ће народ временом заборавити његове наводе. Ешдаун је умро крајем 2018. године а да најављена тужба против њега никада није покренута.

Петрич још увијек очекује могућу тужбу коју је Додик најавио у име Републике Српске.

Српски члан Предсједништва БиХ сада је најавио да ће Република Српска до 20. октобра имати написане све законе којима се један дио раније пренесених надлежности враћају Републици Српској а да ће 26. октобра бити заказана сједница Народне скупштине Републике Српске која ће о тим приједлозима одлучивати.

Дакле, врло брзо ћемо сазнати да ли је у питању квази тема или крајња намјера владајуће политичке елите у Републици  Српској.

Када је већ споменусмо, гдје је владајућа политичка елита Републике Српске када их изузмемо из постојећих афера?

На тему идеје о независности Републике Српске, унутар Босне и Херцеговине, једино се оглашава Милорад Додик. Он дјелује и као идеолог и као портпарол. Он се једини у јавности експонира по овом питању док остали ћуте и забринуто по себе климају главом.

Он се за сада понаша као да је једино њему стало да се пренесене надлежности врате Републици Српској али исто тако сви учесници на политичкој сцени знају да то он ради због константног пада личног рејтинга и одговорности коју носи за све и свакога. Истини за вољу, Додик је од оснивања, на тај начин поставио ствари у својој  партији тако па не треба чудити зашто остали ћуте и размишљају како се стрпити и спасити у бродолому који долази.

С друге стране, ствари изгледају мало другачије.

Додик је свјестан да он само иступа у јавности а да ће други на правне акте стављати своје потписе.

Први који се налази у проблему је Радован Вишковић који је добио партијски задатак да Влада до сриједе припреми потребне акте. Такође, своје потписе на изгласане законе ставиће Недељко Чубриловић као предсједник НСРС и коначно, прије објављивања у Службеном гласнику, указ о проглашењу закона потписаће Жељка   Цвијановић у улози предсједника Републике Српске.

Уколико захуктала криза, коју је изазвао Додик добије правац крајње намјере и реализације његове идеје, онда Вишковић, Чубриловић и Цвијановићева морају знати да  су формално правно они најодговорнији за оно са чим ће се суочити а не Милорад Додик.

У том случају, њих троје нису ништа друго него његови покусни кунићи у експерименту у коме тражи могућност за свој политички спас, што је немогућа мисија. Агонију свему томе ће свакако продужити Вијеће народа и могућност покретања заштите  виталног  интереса.

Биће врло занимљиво - да ли ће клуб Хрвата покренути витални интерес, јер за Бошњаке је то сасвим извијесно. Какву ће инструкцију Хрватима, који су дошли линијом ХДЗ-а, издати Драган Човић остаје да се види.Мислим да Човић неће много ризиковати.

У овом случају коначну одлуку донијеће Уставни суд Републике Српске, односно Вијеће за заштиту виталног интереса и та одлука ће бити позната до краја године, изузев ако се буде вршио политички притисак да се не жури до избора.

Уколико Уставни суд на чијем челу се налази некадашњи Додиков министар, Џералд Селман, одбије покренуте виталне интересе, закони ће врло брзо ступити на снагу.

Ако је у питању квази тема и унапријед осмишљена политичка игранка, могуће је да се покренути витални интереси прихвате као основани и то  је онда излазна опција за произведену кризу у којој ће сву ватру у исфингираним оптужбама прогутати Селман, стари Додиков другар.

Усвојени закони у Народној скупштини сматраће се пропалим те неће бити објављени у Службеном гласнику Републике Српске. Тако би се  криза окончала а Додик би нашао кривца у припаднику бошњачке националности и лако би се оправдао пред јавношћу.

Друга опција за Додиков излазак из хаоса који се спрема не постоји, изузев повлачење и капитулација када из страха буде видио како су прошли покусни кунићи његовог експеримента.

Ако је Додикова опција крајња намјера и враћање пренесених надлежности онда нека нам је Бог на помоћи.

У том расплету, догађаје је немогуће видјети без међународне интервенције.

Треба напоменути да је СФОР давне 2004. године предао мандат ЕУФОР-у. Међутим, Резолуцијом Савјета Безбиједности УН-а 1575 остала је клаузула да НАТО и даље остаје надлежан по питању сигурности уколико она буде угрожена.

Додикова најава да ће формирати Војску Републике Српске и преузети све војне гарнизоне на територији наше Републике Српске, уколико је у домену крајње намјере, пробудиће Сјеверно-атлански савез који ће одреаговати без икаквог оклијевања.

Срби се морају присјетити, тамо гдје долази НАТО, све се завршава међународном мировном конференцијом за коју би тешко имали снаге. Вјерујем да то многи Срби знају, али онај ко нас води тај очито неће да зна, јер не мисли о народу већ искључиво о себи и капиталу своје породице.

Ову могућу политичку сценографију, завршићу са неким личним сазнањима из времена док сам био на челу Српске демократске странке.

Имајући у виду да су искључиво Срби, што директно гласајући што индиректно потврђујући у Парламенту БиХ, наметнуте законе високих представника преносили    надлежности на ниво БиХ, у архиви СДС-а сам претражио све записнике са сједница страначких органа и увјериосе да СДС на својим органима никада није доносио одлуке о преношењу надлежности у којима је учествовао за разлику од СНСД који је исте прокламовао у јавности.

То су успјешно својим утицајем завршавали појединци преко изабраних представника који су морали стидљиво и нерадо да гласају за таква рјешења. Многи су платили цијену отпору који су давали, јер није Ешдаун џаба немилосрдно „сјекао“ кадрове СДС-а. СНСД је гласао са поносом, дубоко увјерен да је то прави пут којим Република Српска треба да иде.

Нашим народним посланицима који ће ускоро расправљати о закону којим се поново формира Војска Републике Српске препоручујем да обрате пажњу како су у оно вријеме Драган Калинић и Милорад Додик прогурали кроз НСРС сагласност за доношење првог Закона о одбрани БиХ 2003. године како би 2005-е Војска Републике Српске била угашена. И данас,послије толико година, сви су опет заједно, са осталим маратонцима, трче последњи круг.

(БН)

Коментари / 38

Оставите коментар
Name

Мирко

19.10.2021 06:27

Све могу разумјети Додика, али дозволити себи да се спрдају са његовим радом, е то ми није јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

19.10.2021 07:31

Резултати његовог рада су већ извучени из РС којекуда по свијету, што у некретнинама, што у готовини.

Name

Ре Горан

19.10.2021 09:44

Зар није миле неки дан се жалио да је година слабо родила и само што не проси..

Name

МАРАТОНЦИ ПИТАЈУ ?

19.10.2021 11:26

КО ТО ТАМО НАМА ТАКО ЉЕПО ПЈЕВА ?

Name

АЛЕКСАНДАР ЛАЈИЋ - СРБАЦ

19.10.2021 06:27

Могу они радити шта хоће и "трчати" колико хоће. Стиже, "вријеме ћорке". Нико није својој судбини побјегао, а нити туђе среће видио. Ај' сад здра'о.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

19.10.2021 06:36

Треба ту годину дочекати баш је са бурлином лоповиљом предуга, највише због тога што су све себи приграбили и сада будалешу пуни као бродови од лудости у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

333

19.10.2021 12:12

Свака цаст Александре за овај текст то је тацно тако

Name

херцеговац

19.10.2021 06:39

Свака част за текст али морам да кажем једну неоспорну чињеницу : неписмен народ не чита шта паметни пишу ,радије слушају шта будала прича!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свиће

19.10.2021 07:59

Свака част за коментар!

Name

Ре

19.10.2021 08:16

Е бас тако.. вецина његових гласаца и јесте за ону бруку са хармоником јер су и сами такви.. паметни и нормални не могу да додју до изразаја.

Name

Миле

19.10.2021 08:26

Свака цаст Херцеговац у праву си

Name

Мили

19.10.2021 10:00

Ова ти је на мјесту. Слушају, а не разумију.

Name

браво херцеговац

19.10.2021 11:24

Браво херцеговац док народ свати каква га будалетина води бице касно назалост.

Name

Де.ка

19.10.2021 06:48

Гос.Додику је нај боље да се бави преседницким мандатом БиХ а не да доноси одлуке у парламенту Републике Српске и да остави овај народ на миру доста је унистио и опустосио од народа којег води право у рат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

19.10.2021 06:50

Каква инспирација

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

19.10.2021 06:52

Браво Вукота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

19.10.2021 06:58

Из твојих уста у Божје уши.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за дијалог треба двоје

19.10.2021 06:59

Зна кад ста треба за разлику од они кои то казу да неце подрзати. Бице то ако се не повуце инцко-закон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дотторе

19.10.2021 07:17

Наратонци трче почасни круг је исправно. Додик види да се крај приближава и сад треба заштити опљачкано. То је сва прича.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

19.10.2021 07:19

Све је ово истина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Порука

19.10.2021 07:43

Немојте мислити да су бошњаци баш толико глупи и наивни, додик галами а ови су ко против, а сви имају исту идеју у глави, од обичног србина до бн редакције хахах Није вам ово 92. ми смо спремни, ово ако објавите частим вас кахвом хех

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

19.10.2021 16:49

Нећу рећи ништа за бошњаке, али ти си толико глуп и наиван. За шта си ти спреман? Да си завршио који разред школе мого би рећи да си спреман. Није ти доста рата? Шта ти је донио добро рат? Мислиш да ће ти држава ма која и како да се зове нешто дати? Мени није дала ништа ни Југа, ни БиХ, ни Р. Српска. Ја сам схватио да ја живим на земљи, а то би било и теби добро да схватиш....

Name

Пензионер

19.10.2021 07:45

Скреће се пажња са АФЕРЕ КИСЕОНИК! То је позадина свега драга моја Опозицијо. Није Додик луд него вас опет по обичају покушава скренути у погрешну страну. Пустите ви "његово србовање" него опет митинг да одржите и извршите додатни притисак на Правосудни систем да процесуира све они који су одговорни у "афери кисеоник" без обзира којој партији припадају! Опозицијо докле више да будете наивни? Он вас опет наводи на "погрешан траг", немој узалудно да трошите енергију тамо гдје она није тренутно потребна! Опет вас навлачи "на свој терен"... ВИ ОПОЗИЦИЈО ТРЕБАТЕ НАРОДУ СТАЛНО ДА УКАЗУЈЕТЕ: 1. Криминал и корупцију са акцентом на аферу кисеоник! 2. Економска ситуација у РС, поскупљење цијене горива и животних намирница! 3. Како наћи излаз за Борачку популацију, докле више да их понижавају! 4. Како унапредити Здравствени систем у РС, па зар не видите да нас нема ко више лијечити - сви одоше у иностранство! Урадите репортаже и прилоге о великим гужвама испред Болница због вируса - зар то не видите побогу! Немој више бити наивна драга Опозицијо, све очи обичног народа су упрте у вас - немој да сад изневерите свој народ! Секта ће пасти то је неминовно али немојте ви сад да им својом пасивношћу дајете "вјештачко дисање" и да их поново оживите! Стално указујте на пропусте у њиховом раду, а поготово тражите да се одговорни за "аферу кисеоник" што пре процесуирају!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Камионџија

19.10.2021 08:00

Како се Милорад задовољно осмјехује на слици са Олбрајтовом. Он би и са антом павелићем сарадјивао само да сачува милионе и авионе

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

19.10.2021 08:06

досло време за наплату досо дјаво по свој усур ко са њим тикве сије о главумусе лупају сада мецка игра пред васом куцим

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ у Срцу

19.10.2021 08:12

Додик је прави босанац он је веци босанац од Цовица Изатбеговица ако нам додје на власт колиција у РС ХДЗ и СДА ја се пласим за будућност Дрзаве Босне и Херцеговине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wтф

19.10.2021 08:13

Овај додиков приступ је једини да остане на власти, да избјегне изборе јер зна да губи а народ гледа слијепо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

малоумник

19.10.2021 08:18

Све ми то добро знамо али...милијарде одлазе по егзотицним дестинацијама,људи умиру на индустријском кисеонику,РУДОЊА и његови пљацкају и даље немилице,коце било какав напредак земље и милиметар,смију се и спрдају са институцијама крвљу стеценог ентитета и дрзаве БИХ.а ви упорно бла,бла,бла,ста и како даље и докле јер АМБИС РСа је близу а избори далееееко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђураď

19.10.2021 08:27

Додик је у праву Срби у БиХ јесу угрожени. Али од црвени секташа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слика

19.10.2021 08:29

Додик са Америцким војницима. Па и ја сам доста уцио. Цијели свијет је за људе, али не и неправилности. Проблем је спознати свијет као постојање, самим тим све добро. А не као конфротацију. Данас смо на прагу АФВ-2021-1-РС, АФВ-2021-2-СР, АФВ-2021-3-Свет, али нисмо несавјесни да мрзимо, не то. Али Саровиц има проблеме да му је фотоапарат одузео дусу. Покусава пексиним сликама неутралисати постојање. Па и успио би да нисмо постојани да смо помије. Али ста ако нисмо и нисмо. Саровицу провјери ти своје слике. Јер це други радити после АФВ-2021 сто им је обавеза, понеки и врло радо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТО ЈЕ ТАЦНО

19.10.2021 08:36

АЛИ ПРИЈЕ ЊИХ...НАРОД ЈЕ ВЕЦ ИСТРЦАО. СТО НЕ ЗНАЦИ ДА ЦЕ ЈОС КОЈИ ИСТРЦАТИ ЗБОГ ВЛАДАЈУЦЕ ХОБОТНИЦЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

19.10.2021 08:37

све је то игра, зна рудоња да од тога нема ниста, то је само покусај да се врати изгубљени рејтинг јер никад није лосији није био

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кази ти мени

19.10.2021 10:47

Хоцемо ли ми зивјети у агонији и биједи све врсте пола вијека због "рејтинга"?! Је ли то треба деценијама оправдавати сву ову голготу у којој битисемо генерације и генерације због рејтинга појединаца којих це увијек бити а који нису достојни никаквог ни респекта ни и рејтинга!

Name

ре

19.10.2021 11:23

Ниста нема сладје од власти али њега висе брине сто би могао да одговара за силни криминал ако падне с власти

Name

Денис

19.10.2021 09:32

Добар текст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн демократија

19.10.2021 12:16

Све је лијепо објаснио господин Говедарица, али може се мало допунити његово виђење ситуације. Од сагледавања шире ситуације увијек сви заврше на тренутним збивањима наравно спинованим од владајучих олигархија о њихових медијских екпонената. Као бошњаку грађанину Републике српске ми је драго изразити став да је једино СДС изборио одређену врсту катарзе од прошлости и демократизовао свој политички опус и дјеловање. Међутим, господине Говедарица, немојте то умањивати отконом да се нешто трба вратити у назад, јасно изађите и искажите свој став у овом осудном моменту у смислу сљедећем:Република Српска има свој пуни политички,правни и демократски капацитет у оквиру Босне и Херцеговине какве такве и ТАЈ статус и достигнуће треба подржати и за њег се борити јер највећи дио српског народа и демократског свјета то подржава .

Name

Трце

19.10.2021 10:40

Вец три деценије, зивоте нам унистисе.....Када су поцели многи су били одојцад а маратонци се тек захолцали....

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

20.10.2021 00:11

Сиромасни смо, јадни, умиремо од короне, бјезимо из земље јер нас је овај диктатор покрао и поробио, а сад да би се заштитио од затвора води нас у пропаст као овце на клање, а ми још увијек ћутимо. И 90 -тих смо мислили да неће бити рата и зато не смијемо дозволити да се то опет деси за рад интереса једног преваранта.

ОДГОВОРИТЕ