Maratonci trče poslednji krug

Na temu ideje o nezavisnosti Republike Srpske, unutar Bosne i Hercegovine, jedino se oglašava Milorad Dodik... Ostali ćute i zabrinuto po sebe klimaju glavom...Dodik je svjestan da on samo istupa u javnosti a da će drugi na pravne akte stavljati svoje potpise.

Republika Srpska 19.10.2021 | 08:04
Maratonci trče poslednji krug

Piše: Vukota Govedarica 

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata je u proteklih petnaest godina nebrojeno puta manipulisao u vezi nezavisnosti Republike Srpske. Takođe je u prošlosti bezbroj puta najavljivao kako će vratiti sve nadležnosti koje su prenesene sa Republike Srpske na nivo BiH.

Čak je najavljivao tužbu protiv visokih predstavnika u BiH, Volfganga Petriča i Pedija Ešdauna za sve ukupno političko nasilje koje su učinili u svom mandatu, računajući da će narod vremenom zaboraviti njegove navode. Ešdaun je umro krajem 2018. godine a da najavljena tužba protiv njega nikada nije pokrenuta.

Petrič još uvijek očekuje moguću tužbu koju je Dodik najavio u ime Republike Srpske.

Srpski član Predsjedništva BiH sada je najavio da će Republika Srpska do 20. oktobra imati napisane sve zakone kojima se jedan dio ranije prenesenih nadležnosti vraćaju Republici Srpskoj a da će 26. oktobra biti zakazana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske koja će o tim prijedlozima odlučivati.

Dakle, vrlo brzo ćemo saznati da li je u pitanju kvazi tema ili krajnja namjera vladajuće političke elite u Republici  Srpskoj.

Кada je već spomenusmo, gdje je vladajuća politička elita Republike Srpske kada ih izuzmemo iz postojećih afera?

Na temu ideje o nezavisnosti Republike Srpske, unutar Bosne i Hercegovine, jedino se oglašava Milorad Dodik. On djeluje i kao ideolog i kao portparol. On se jedini u javnosti eksponira po ovom pitanju dok ostali ćute i zabrinuto po sebe klimaju glavom.

On se za sada ponaša kao da je jedino njemu stalo da se prenesene nadležnosti vrate Republici Srpskoj ali isto tako svi učesnici na političkoj sceni znaju da to on radi zbog konstantnog pada ličnog rejtinga i odgovornosti koju nosi za sve i svakoga. Istini za volju, Dodik je od osnivanja, na taj način postavio stvari u svojoj  partiji tako pa ne treba čuditi zašto ostali ćute i razmišljaju kako se strpiti i spasiti u brodolomu koji dolazi.

S druge strane, stvari izgledaju malo drugačije.

Dodik je svjestan da on samo istupa u javnosti a da će drugi na pravne akte stavljati svoje potpise.

Prvi koji se nalazi u problemu je Radovan Višković koji je dobio partijski zadatak da Vlada do srijede pripremi potrebne akte. Takođe, svoje potpise na izglasane zakone staviće Nedeljko Čubrilović kao predsjednik NSRS i konačno, prije objavljivanja u Službenom glasniku, ukaz o proglašenju zakona potpisaće Željka   Cvijanović u ulozi predsjednika Republike Srpske.

Ukoliko zahuktala kriza, koju je izazvao Dodik dobije pravac krajnje namjere i realizacije njegove ideje, onda Višković, Čubrilović i Cvijanovićeva moraju znati da  su formalno pravno oni najodgovorniji za ono sa čim će se suočiti a ne Milorad Dodik.

U tom slučaju, njih troje nisu ništa drugo nego njegovi pokusni kunići u eksperimentu u kome traži mogućnost za svoj politički spas, što je nemoguća misija. Agoniju svemu tome će svakako produžiti Vijeće naroda i mogućnost pokretanja zaštite  vitalnog  interesa.

Biće vrlo zanimljivo - da li će klub Hrvata pokrenuti vitalni interes, jer za Bošnjake je to sasvim izvijesno. Кakvu će instrukciju Hrvatima, koji su došli linijom HDZ-a, izdati Dragan Čović ostaje da se vidi.Mislim da Čović neće mnogo rizikovati.

U ovom slučaju konačnu odluku donijeće Ustavni sud Republike Srpske, odnosno Vijeće za zaštitu vitalnog interesa i ta odluka će biti poznata do kraja godine, izuzev ako se bude vršio politički pritisak da se ne žuri do izbora.

Ukoliko Ustavni sud na čijem čelu se nalazi nekadašnji Dodikov ministar, Džerald Selman, odbije pokrenute vitalne interese, zakoni će vrlo brzo stupiti na snagu.

Ako je u pitanju kvazi tema i unaprijed osmišljena politička igranka, moguće je da se pokrenuti vitalni interesi prihvate kao osnovani i to  je onda izlazna opcija za proizvedenu krizu u kojoj će svu vatru u isfingiranim optužbama progutati Selman, stari Dodikov drugar.

Usvojeni zakoni u Narodnoj skupštini smatraće se propalim te neće biti objavljeni u Službenom glasniku Republike Srpske. Tako bi se  kriza okončala a Dodik bi našao krivca u pripadniku bošnjačke nacionalnosti i lako bi se opravdao pred javnošću.

Druga opcija za Dodikov izlazak iz haosa koji se sprema ne postoji, izuzev povlačenje i kapitulacija kada iz straha bude vidio kako su prošli pokusni kunići njegovog eksperimenta.

Ako je Dodikova opcija krajnja namjera i vraćanje prenesenih nadležnosti onda neka nam je Bog na pomoći.

U tom raspletu, događaje je nemoguće vidjeti bez međunarodne intervencije.

Treba napomenuti da je SFOR davne 2004. godine predao mandat EUFOR-u. Međutim, Rezolucijom Savjeta Bezbijednosti UN-a 1575 ostala je klauzula da NATO i dalje ostaje nadležan po pitanju sigurnosti ukoliko ona bude ugrožena.

Dodikova najava da će formirati Vojsku Republike Srpske i preuzeti sve vojne garnizone na teritoriji naše Republike Srpske, ukoliko je u domenu krajnje namjere, probudiće Sjeverno-atlanski savez koji će odreagovati bez ikakvog oklijevanja.

Srbi se moraju prisjetiti, tamo gdje dolazi NATO, sve se završava međunarodnom mirovnom konferencijom za koju bi teško imali snage. Vjerujem da to mnogi Srbi znaju, ali onaj ko nas vodi taj očito neće da zna, jer ne misli o narodu već isključivo o sebi i kapitalu svoje porodice.

Ovu moguću političku scenografiju, završiću sa nekim ličnim saznanjima iz vremena dok sam bio na čelu Srpske demokratske stranke.

Imajući u vidu da su isključivo Srbi, što direktno glasajući što indirektno potvrđujući u Parlamentu BiH, nametnute zakone visokih predstavnika prenosili    nadležnosti na nivo BiH, u arhivi SDS-a sam pretražio sve zapisnike sa sjednica stranačkih organa i uvjeriose da SDS na svojim organima nikada nije donosio odluke o prenošenju nadležnosti u kojima je učestvovao za razliku od SNSD koji je iste proklamovao u javnosti.

To su uspješno svojim uticajem završavali pojedinci preko izabranih predstavnika koji su morali stidljivo i nerado da glasaju za takva rješenja. Mnogi su platili cijenu otporu koji su davali, jer nije Ešdaun džaba nemilosrdno „sjekao“ kadrove SDS-a. SNSD je glasao sa ponosom, duboko uvjeren da je to pravi put kojim Republika Srpska treba da ide.

Našim narodnim poslanicima koji će uskoro raspravljati o zakonu kojim se ponovo formira Vojska Republike Srpske preporučujem da obrate pažnju kako su u ono vrijeme Dragan Кalinić i Milorad Dodik progurali kroz NSRS saglasnost za donošenje prvog Zakona o odbrani BiH 2003. godine kako bi 2005-e Vojska Republike Srpske bila ugašena. I danas,poslije toliko godina, svi su opet zajedno, sa ostalim maratoncima, trče poslednji krug.

(BN)

Komentari / 38

Ostavite komentar
Name

Mirko

19.10.2021 06:27

Sve mogu razumjeti Dodika, ali dozvoliti sebi da se sprdaju sa njegovim radom, e to mi nije jasno.

ODGOVORITE
Name

Goran

19.10.2021 07:31

Rezultati njegovog rada su već izvučeni iz RS kojekuda po svijetu, što u nekretninama, što u gotovini.

Name

Re Goran

19.10.2021 09:44

Zar nije mile neki dan se žalio da je godina slabo rodila i samo što ne prosi..

Name

MARATONCI PITAJU ?

19.10.2021 11:26

KO TO TAMO NAMA TAKO LJEPO PJEVA ?

Name

ALEKSANDAR LAJIĆ - SRBAC

19.10.2021 06:27

Mogu oni raditi šta hoće i "trčati" koliko hoće. Stiže, "vrijeme ćorke". Niko nije svojoj sudbini pobjegao, a niti tuđe sreće vidio. Aj' sad zdra'o.

ODGOVORITE
Name

RE

19.10.2021 06:36

Treba tu godinu dočekati baš je sa burlinom lopoviljom preduga, najviše zbog toga što su sve sebi prigrabili i sada budalešu puni kao brodovi od ludosti u RS.

ODGOVORITE
Name

333

19.10.2021 12:12

Svaka cast Aleksandre za ovaj tekst to je tacno tako

Name

hercegovac

19.10.2021 06:39

Svaka čast za tekst ali moram da kažem jednu neospornu činjenicu : nepismen narod ne čita šta pametni pišu ,radije slušaju šta budala priča!

ODGOVORITE
Name

Sviće

19.10.2021 07:59

Svaka čast za komentar!

Name

Re

19.10.2021 08:16

E bas tako.. vecina njegovih glasaca i jeste za onu bruku sa harmonikom jer su i sami takvi.. pametni i normalni ne mogu da dodju do izrazaja.

Name

Mile

19.10.2021 08:26

Svaka cast Hercegovac u pravu si

Name

Мили

19.10.2021 10:00

Ова ти је на мјесту. Слушају, а не разумију.

Name

bravo hercegovac

19.10.2021 11:24

Bravo hercegovac dok narod svati kakva ga budaletina vodi bice kasno nazalost.

Name

De.ka

19.10.2021 06:48

Gos.Dodiku je naj bolje da se bavi presednickim mandatom BiH a ne da donosi odluke u parlamentu Republike Srpske i da ostavi ovaj narod na miru dosta je unistio i opustosio od naroda kojeg vodi pravo u rat.

ODGOVORITE
Name

Boro

19.10.2021 06:50

Kakva inspiracija

ODGOVORITE
Name

Nada

19.10.2021 06:52

Bravo Vukota

ODGOVORITE
Name

Boki

19.10.2021 06:58

Iz tvojih usta u Božje uši.

ODGOVORITE
Name

za dijalog treba dvoje

19.10.2021 06:59

Zna kad sta treba za razliku od oni koi to kazu da nece podrzati. Bice to ako se ne povuce incko-zakon.

ODGOVORITE
Name

dottore

19.10.2021 07:17

Naratonci trče počasni krug je ispravno. Dodik vidi da se kraj približava i sad treba zaštiti opljačkano. To je sva priča.

ODGOVORITE
Name

Istina

19.10.2021 07:19

Sve je ovo istina

ODGOVORITE
Name

Poruka

19.10.2021 07:43

Nemojte misliti da su bošnjaci baš toliko glupi i naivni, dodik galami a ovi su ko protiv, a svi imaju istu ideju u glavi, od običnog srbina do bn redakcije hahah Nije vam ovo 92. mi smo spremni, ovo ako objavite častim vas kahvom heh

ODGOVORITE
Name

Idealno

19.10.2021 16:49

Neću reći ništa za bošnjake, ali ti si toliko glup i naivan. Za šta si ti spreman? Da si završio koji razred škole mogo bi reći da si spreman. Nije ti dosta rata? Šta ti je donio dobro rat? Misliš da će ti država ma koja i kako da se zove nešto dati? Meni nije dala ništa ni Juga, ni BiH, ni R. Srpska. Ja sam shvatio da ja živim na zemlji, a to bi bilo i tebi dobro da shvatiš....

Name

Penzioner

19.10.2021 07:45

Skreće se pažnja sa AFERE KISEONIK! To je pozadina svega draga moja Opozicijo. Nije Dodik lud nego vas opet po običaju pokušava skrenuti u pogrešnu stranu. Pustite vi "njegovo srbovanje" nego opet miting da održite i izvršite dodatni pritisak na Pravosudni sistem da procesuira sve oni koji su odgovorni u "aferi kiseonik" bez obzira kojoj partiji pripadaju! Opozicijo dokle više da budete naivni? On vas opet navodi na "pogrešan trag", nemoj uzaludno da trošite energiju tamo gdje ona nije trenutno potrebna! Opet vas navlači "na svoj teren"... VI OPOZICIJO TREBATE NARODU STALNO DA UKAZUJETE: 1. Kriminal i korupciju sa akcentom na aferu kiseonik! 2. Ekonomska situacija u RS, poskupljenje cijene goriva i životnih namirnica! 3. Kako naći izlaz za Boračku populaciju, dokle više da ih ponižavaju! 4. Kako unaprediti Zdravstveni sistem u RS, pa zar ne vidite da nas nema ko više liječiti - svi odoše u inostranstvo! Uradite reportaže i priloge o velikim gužvama ispred Bolnica zbog virusa - zar to ne vidite pobogu! Nemoj više biti naivna draga Opozicijo, sve oči običnog naroda su uprte u vas - nemoj da sad izneverite svoj narod! Sekta će pasti to je neminovno ali nemojte vi sad da im svojom pasivnošću dajete "vještačko disanje" i da ih ponovo oživite! Stalno ukazujte na propuste u njihovom radu, a pogotovo tražite da se odgovorni za "aferu kiseonik" što pre procesuiraju!!!

ODGOVORITE
Name

Kamiondžija

19.10.2021 08:00

Kako se Milorad zadovoljno osmjehuje na slici sa Olbrajtovom. On bi i sa antom pavelićem saradjivao samo da sačuva milione i avione

ODGOVORITE
Name

xxx

19.10.2021 08:06

doslo vreme za naplatu doso djavo po svoj usur ko sa njim tikve sije o glavumuse lupaju sada mecka igra pred vasom kucim

ODGOVORITE
Name

BiH u Srcu

19.10.2021 08:12

Dodik je pravi bosanac on je veci bosanac od Covica Izatbegovica ako nam dodje na vlast kolicija u RS HDZ i SDA ja se plasim za budućnost Drzave Bosne i Hercegovine

ODGOVORITE
Name

Wtf

19.10.2021 08:13

Ovaj dodikov pristup je jedini da ostane na vlasti, da izbjegne izbore jer zna da gubi a narod gleda slijepo...

ODGOVORITE
Name

maloumnik

19.10.2021 08:18

Sve mi to dobro znamo ali...milijarde odlaze po egzoticnim destinacijama,ljudi umiru na industrijskom kiseoniku,RUDONJA i njegovi pljackaju i dalje nemilice,koce bilo kakav napredak zemlje i milimetar,smiju se i sprdaju sa institucijama krvlju stecenog entiteta i drzave BIH.a vi uporno bla,bla,bla,sta i kako dalje i dokle jer AMBIS RSa je blizu a izbori daleeeeko.

ODGOVORITE
Name

Đuraď

19.10.2021 08:27

Dodik je u pravu Srbi u BiH jesu ugroženi. Ali od crveni sektaša.

ODGOVORITE
Name

Slika

19.10.2021 08:29

Dodik sa Americkim vojnicima. Pa i ja sam dosta ucio. Cijeli svijet je za ljude, ali ne i nepravilnosti. Problem je spoznati svijet kao postojanje, samim tim sve dobro. A ne kao konfrotaciju. Danas smo na pragu AFV-2021-1-RS, AFV-2021-2-SR, AFV-2021-3-Svet, ali nismo nesavjesni da mrzimo, ne to. Ali Sarovic ima probleme da mu je fotoaparat oduzeo dusu. Pokusava peksinim slikama neutralisati postojanje. Pa i uspio bi da nismo postojani da smo pomije. Ali sta ako nismo i nismo. Sarovicu provjeri ti svoje slike. Jer ce drugi raditi posle AFV-2021 sto im je obaveza, poneki i vrlo rado.

ODGOVORITE
Name

TO JE TACNO

19.10.2021 08:36

ALI PRIJE NJIH...NAROD JE VEC ISTRCAO. STO NE ZNACI DA CE JOS KOJI ISTRCATI ZBOG VLADAJUCE HOBOTNICE.

ODGOVORITE
Name

hm

19.10.2021 08:37

sve je to igra, zna rudonja da od toga nema nista, to je samo pokusaj da se vrati izgubljeni rejting jer nikad nije losiji nije bio

ODGOVORITE
Name

Kazi ti meni

19.10.2021 10:47

Hocemo li mi zivjeti u agoniji i bijedi sve vrste pola vijeka zbog "rejtinga"?! Je li to treba decenijama opravdavati svu ovu golgotu u kojoj bitisemo generacije i generacije zbog rejtinga pojedinaca kojih ce uvijek biti a koji nisu dostojni nikakvog ni respekta ni i rejtinga!

Name

re

19.10.2021 11:23

Nista nema sladje od vlasti ali njega vise brine sto bi mogao da odgovara za silni kriminal ako padne s vlasti

Name

Denis

19.10.2021 09:32

Dobar tekst.

ODGOVORITE
Name

bn demokratija

19.10.2021 12:16

Sve je lijepo objasnio gospodin Govedarica, ali može se malo dopuniti njegovo viđenje situacije. Od sagledavanja šire situacije uvijek svi završe na trenutnim zbivanjima naravno spinovanim od vladajučih oligarhija o njihovih medijskih ekponenata. Kao bošnjaku građaninu Republike srpske mi je drago izraziti stav da je jedino SDS izborio određenu vrstu katarze od prošlosti i demokratizovao svoj politički opus i djelovanje. Međutim, gospodine Govedarica, nemojte to umanjivati otkonom da se nešto trba vratiti u nazad, jasno izađite i iskažite svoj stav u ovom osudnom momentu u smislu sljedećem:Republika Srpska ima svoj puni politički,pravni i demokratski kapacitet u okviru Bosne i Hercegovine kakve takve i TAJ status i dostignuće treba podržati i za njeg se boriti jer najveći dio srpskog naroda i demokratskog svjeta to podržava .

Name

Trce

19.10.2021 10:40

Vec tri decenije, zivote nam unistise.....Kada su poceli mnogi su bili odojcad a maratonci se tek zaholcali....

ODGOVORITE
Name

BL

20.10.2021 00:11

Siromasni smo, jadni, umiremo od korone, bjezimo iz zemlje jer nas je ovaj diktator pokrao i porobio, a sad da bi se zaštitio od zatvora vodi nas u propast kao ovce na klanje, a mi još uvijek ćutimo. I 90 -tih smo mislili da neće biti rata i zato ne smijemo dozvoliti da se to opet desi za rad interesa jednog prevaranta.

ODGOVORITE