Земан не може обављати дужности због здравља

Чешки предсједник Милош Земан сувише је болестан да ради и парламент мора да почне да расправља када и како да покрене уставне механизме за одузимање његових овлашћења, рекао је данас шеф горњег дома скупштине Милош Вистрчил.

Свијет 18.10.2021 | 21:51
Земан не може обављати дужности због здравља

Вистрчил, предсједавајући Сената, рекао је да га је Земанова болница обавијестила да је мало вјероватно да би се предсједник који има 77 година могао вратити на посао у наредним недјељама - када ће његове дужности укључивати и именовање нове владе.

Земан је одведен у болницу дан након избора 8. и 9. октобра на којима је његов савезник, премијер Андреј Бабиш, изгубио од групе опозиционих странака које су освојиле комбиновану већину у доњем дому и имају циљ да формирају нову владу.

У разговору с новинарима, Вистрчил је цитирао болнички извјештај који је затражио након што је предсједничка канцеларија одбила да изнесе детаље о Земановом стању више од недјељу дана након што је пребачен на одјељење интензивне његе.

"Према мишљењу Централне војне болнице, предсједник Милош Земан тренутно није у могућности, из здравствених разлога, да обавља било какве радне обавезе", рекао је Вистрчил.

Он је додао да је према болничком мишљењу, с обзиром на карактер основне болести предсједника Земана, дугорочна прогноза његовог здравственог стања крајње неизвјесна, па се стога могућност његовог повратка на радне дужности у наредним недјељама оцјењује као мало вјероватна.

Чешки предсједници се бирају директно, али већина извршних овлашћења припада Влади. Ипак, предсједници су кључни у транзицији власти, врховни су заповједници оружаних снага и именују водеће званичнике, укључујући чланове одбора банака и судије.

Вистрчил је рекао да ће се челници Сената сутра састати са странкама изабраним за нови доњи дом како би разговарали о наредним корацима.

Одузимање овлашћења Земану вјероватно би опозицији олакшало формирање владе, јер је Земан раније рекао да ће именовати Бабиша чак и без већине.

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Глобал зитизен

18.10.2021 20:03

Цуј немозе цовјек , како код нас сизифреницар у врху политике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

18.10.2021 20:20

Код нас читава влада све са прецедницом и чланом тешки болесници па обављају дужности, само тако.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Схинсоа Абе

19.10.2021 05:52

Па ако не мозе поднесе оставку и бави се другим послом и занимањем.

ОДГОВОРИТЕ