Zeman ne može obavljati dužnosti zbog zdravlja

Češki predsjednik Miloš Zeman suviše je bolestan da radi i parlament mora da počne da raspravlja kada i kako da pokrene ustavne mehanizme za oduzimanje njegovih ovlašćenja, rekao je danas šef gornjeg doma skupštine Miloš Vistrčil.

Svijet 18.10.2021 | 21:51
Zeman ne može obavljati dužnosti zbog zdravlja

Vistrčil, predsjedavajući Senata, rekao je da ga je Zemanova bolnica obavijestila da je malo vjerovatno da bi se predsjednik koji ima 77 godina mogao vratiti na posao u narednim nedjeljama - kada će njegove dužnosti uključivati i imenovanje nove vlade.

Zeman je odveden u bolnicu dan nakon izbora 8. i 9. oktobra na kojima je njegov saveznik, premijer Andrej Babiš, izgubio od grupe opozicionih stranaka koje su osvojile kombinovanu većinu u donjem domu i imaju cilj da formiraju novu vladu.

U razgovoru s novinarima, Vistrčil je citirao bolnički izvještaj koji je zatražio nakon što je predsjednička kancelarija odbila da iznese detalje o Zemanovom stanju više od nedjelju dana nakon što je prebačen na odjeljenje intenzivne njege.

"Prema mišljenju Centralne vojne bolnice, predsjednik Miloš Zeman trenutno nije u mogućnosti, iz zdravstvenih razloga, da obavlja bilo kakve radne obaveze", rekao je Vistrčil.

On je dodao da je prema bolničkom mišljenju, s obzirom na karakter osnovne bolesti predsjednika Zemana, dugoročna prognoza njegovog zdravstvenog stanja krajnje neizvjesna, pa se stoga mogućnost njegovog povratka na radne dužnosti u narednim nedjeljama ocjenjuje kao malo vjerovatna.

Češki predsjednici se biraju direktno, ali većina izvršnih ovlašćenja pripada Vladi. Ipak, predsjednici su ključni u tranziciji vlasti, vrhovni su zapovjednici oružanih snaga i imenuju vodeće zvaničnike, uključujući članove odbora banaka i sudije.

Vistrčil je rekao da će se čelnici Senata sutra sastati sa strankama izabranim za novi donji dom kako bi razgovarali o narednim koracima.

Oduzimanje ovlašćenja Zemanu vjerovatno bi opoziciji olakšalo formiranje vlade, jer je Zeman ranije rekao da će imenovati Babiša čak i bez većine.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Global zitizen

18.10.2021 22:03

Cuj nemoze covjek , kako kod nas sizifrenicar u vrhu politike.

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

18.10.2021 22:20

Kod nas čitava vlada sve sa precednicom i članom teški bolesnici pa obavljaju dužnosti, samo tako.....

ODGOVORITE
Name

Shinsoa Abe

19.10.2021 07:52

Pa ako ne moze podnese ostavku i bavi se drugim poslom i zanimanjem.

ODGOVORITE