УКЦ избјегава да плати Бањалуци 1,77 милиона КМ

Управа Универзитетског клиничког центра Републике Српске на челу са директором Владом Ђајићем избјегава да плати Бањалуци накнаду за уређење градског грађевинског земљишта у износу од 1,77 милиона марака, а која се односи на паркинг гаражу која се гради у близини УКЦ-а, и чија је вриједност 35 милиона марака.

Република Српска 18.10.2021 | 19:46
УКЦ избјегава да плати Бањалуци 1,77 милиона КМ

Наиме, из Градске управе Бањалука за ЦАПИТАЛ кажу како је још прије годину дана обрачуната накнада, али да уплате и даље нема.

Кажу да је до добијања грађевинске дозволе, УКЦ био у уговорној обавези да уплати новац или да приложи банкарску гаранцију. Међутим, тврде они, ресорно министарство је УКЦ-у дало дозволу, а град и даље чека на своје паре.

“С обзиром на чињеницу да Инвеститор није извршио своје обавезе, а прибавио је рјешење Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, којим је одобрена изградња прве фазе паркинг гараже супротно Уговору, овај орган је позвао Инвеститора да у остављеном року достави један од облика финансијске мјере обезбјеђења до коначног обрачуна, када ће обрачуната накнада бити умањена за трошкове опремања градског грађевинског земљишта и уплаћена разлика накнаде”, казали су нам из Градске управе.

Са друге стране, Ђајић на све начине покушава да, ако не успије избјећи плаћање, макар умањи висину накнаде.

Тако је он покушао преко Уставног суда Републике Српске да оспори регулациони план којим је обухваћена паркинг гаража и то у дијелу који се односи на обрачун плаћања ренте.

Наиме, у апелацији коју је поднио суду, он сматра како би накнада требала да буде утврђена по квадрату корисне површине, а не у бруто износу, како је то обрачунато УКЦ-у у овом случају.

Такође он је градњу гараже покушао да представи као пројекат у служби здравства и образовања, због чега је сматрао како би ова здравствена установа требала бити изузета из плаћања.

Међутим, Уставни суд РС га је одбио прогласивши се ненадлежним за апелацију.

Када ће УКЦ измирити своје обавезе није познато. Питања која се на то односе послали смо још прошлог мјесеца, али одговора није било.

Подсјећамо, управа ове здравствене установе је уз подршку Владе Републике Српске прошле године у јеку пандемије кренула у пројекат изградње гараже.

Објекат ће се се састојати из двије цјлине. Највећи дио чини гаража, намјењена за рјешавање саобраћајног колапса због бројних аутомобила на улицама и тротоарима испред Клиничког центра на Паприковцу. У преосталом дијелу планирани су пословни садржаји, попут објеката за трговину и угоститељство, односно трговачки центар и хотел, али то ће бити потребно обезбиједити додатни новац поред садашњих 35 милиона марака за гараже.

(Цапитал  Фото:Цапитал)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Xx

18.10.2021 18:42

Зато је Дјајиц покуповао силне некретнине. Краде на сваком кораку од народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.10.2021 19:17

Обуставите радове док не плати. Па није то болница, него гаража.

Name

Бањалучанин

18.10.2021 20:29

Гдје је Ђајић купио силне некретнине?

Name

У

18.10.2021 22:05

У Бања Луци,задњи стан који је купио тик до владе,оне нове зграде величине 122м,онде квадрат није испод 3500 па навише.Провјери.На њега је,а да ли је платио или услугом вратио преко неког тендера то не знам.

Name

Максим

19.10.2021 23:04

А како ти то све знас,и да је на њега и све?

Name

18.10.2021 18:53

Отиси милиони за цадјави гас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

18.10.2021 20:11

Значи град неће да помогне своју болницу и пацијенте, срам их било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гараза

18.10.2021 20:19

Засто УКЦ гради гаразу 1 км од саме болнице? Да лу су они видјели како у нормалном свијету изгледа болница и гараза? Гараза се гради тик уз болницу и да се из гаразе директно улази у болницу да вам не треба ни кидобран ни кабаница. Хоцу да казем да је пут од гаразе до болнице "пут" наткривен и да људи не газе снијег нити носе кисобран...све је повезано и наткривено. Ови лудаци из УКЦ (Дјакиц) код онолико земљиста око болнице (гдје су постојеци паркинзи), граде Гаразу скоро код Цајевца...у оној обали и клизисту. Има ли неко струцан и нормалан да то казе овим лудацима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

абц

19.10.2021 03:37

Дођите ви у Србац да видите како је један обични и успут неписмени лугар направио зграду од 3 милиона КМ, а Шумарија дигла кредит од 50 хиљада КМ да прекрије своју зграду након 50 година. И у тој лугаревој згради станове имају министри Зора Видовић, Сребренка Голић, начелник општине и остала елита Србачког СНСД-а. Кажу да ће имати и своју кафану. Гдје ли је Вукановић да то мало испита јер у Српцу не смије нико потегнути нити поменути питање "лугара инвеститора". Класично прање пара и легализовање пљачке народа. Докле гледати, шутјети и трпити. А ти народе се замарај са Додиковом хармоником...

Name

@Гараза

19.10.2021 05:22

Па да је на равном и близу болнице не би било анеxа и додатних, непланираних, трошкова....капираш?! Они су сконтали гдје се може највише лове узети а то су управо анеxи, анеxи и само анеxи!

Name

комсија

19.10.2021 09:42

Све земљисте измедју гаразе и УЦК клизи и мозе се лако десити да гараза крене?

Name

СРАМОТА

18.10.2021 20:46

А НЕ ДАЈУ ДА СЕ ПДВ ПЛАЦА ПО НАПЛАТИ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

18.10.2021 21:36

У Републику Српску данас је испоручено још 98.080 доза прве и друге компоненте вакцина Спутњик, набављених за имунизацију становништва Републике Српске против ковида 19 средствима које је обезбиједила Влада Републике Српске. Моле се Бањалучани да се вакцинишу како неби редовно били на првом мјесту по заражености. У противном чека их Чађин кисеоник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.10.2021 07:20

Које вакцине? Све је постало упитно. Повјерење је изгубљено! Вакцинисани исто оболијевају, преносе заразу и умиру као и невакцинисани. Говорим из искуства. Двоје људи које познајем су примили обе дозе. Обољели и подлегли. Нема логике!

Name

Навика

19.10.2021 08:58

Пљацка у безакоњу....

ОДГОВОРИТЕ