Да ли сте некад видели овај необични кукуруз са шареним зрнима?!

Да зрна кукуруза могу излгедати другачије од уобичајене жуте боје показују ова шарена зрна на клиповима кукуруза под именом “Гласс Гем”. Ова шарена зрна кукуруза изгледају попут бисерних шарених “перли” окачених на кукурузу!

Занимљивости 18.10.2021 | 15:23
Да ли сте некад видели овај необични кукуруз са шареним зрнима?!

Зрна кукуруза одмах да вам кажемо су посебно узгојене сорте кукуруза то јест, клпова кукуруза.

Шарена зрна кукуруза ( шарени клип кукуруза) развио је индијански пољопривредник који је приметио да клипови кукуруза с времена на време показују знакове необичнх боја који сијају односно да се пресијавају на светлости

Узгојени шарени клипови кукуруза, односно зрна, потичу из Оклахоме у САД, где је фармер из племена Чирокија Царл Барнес имао идеју да сакупи шарене класове кукуруза и заједно их узгоји.

Како су године пролазиле, успео је да произведе кукуруз који приказује десетине различитих боја на једном клипу кукуруза.

Непосредно пре него што је умро, господин Барнес је своју збирку семена угојених кукуруза и своје знање пренео свом пријатељу Грегу Сцхоену и замолио га да чува традицију шарених пресијавајућих зрна кукуруза.

Господин Сцхоен је 2010. године одлучио да мора пронац́и стални дом за сакупљање те је семе кукуруза поклонио Биллу МцДорману, власнику мале семенске куц́е у Аризони у Сједињеним Државама. 

Био сам одушевљен, рекао је господин МцДорман када је први пут узгајио  “Гласс Гем” кукуруз  “Нико никада раније није видео овакав кукуруз.”

Семенар је сада на челу Нативе Сеедс/СЕАРЦХ, непрофитне организације која настоји да очува пољопривредно наслеђе Индијанаца. Организација продаје семе “Гласс Гем” путем своје веб странице за 7,95 УСД (долара) по пакету.

Ова “стаклена” зрна кукуруза толико су често распродата за свега пар дана некада и сати. Шарени кукуруз “Гласс Гем” се може користити за прављење брашна или кокица, мада се не препоручује да га једете директно са клипа кукуруза.

Вец́ина купаца очигледно користи Гласс Гем као иновативан поклон који се може изложити као украс око куц́е. Осим тога, Нативе Сеедс подстиче купце да сачувају своје омиљене нити кукуруза на поновну садњу како би наставили традицију стакленог драгуља.

Господин МцДорман је рекао: ‘Као што нас је Царл Барнес научио, потребна је само једна особа да створи шаренији, разноврснији и богатији свет – једно по једно семе кукуруза.’

 

(занимљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар