Da li ste nekad videli ovaj neobični kukuruz sa šarenim zrnima?!

Da zrna kukuruza mogu izlgedati drugačije od uobičajene žute boje pokazuju ova šarena zrna na klipovima kukuruza pod imenom “Glass Gem”. Ova šarena zrna kukuruza izgledaju poput bisernih šarenih “perli” okačenih na kukuruzu!

Zanimljivosti 18.10.2021 | 15:23
Da li ste nekad videli ovaj neobični kukuruz sa šarenim zrnima?!

Zrna kukuruza odmah da vam kažemo su posebno uzgojene sorte kukuruza to jest, klpova kukuruza.

Šarena zrna kukuruza ( šareni klip kukuruza) razvio je indijanski poljoprivrednik koji je primetio da klipovi kukuruza s vremena na vreme pokazuju znakove neobičnh boja koji sijaju odnosno da se presijavaju na svetlosti

Uzgojeni šareni klipovi kukuruza, odnosno zrna, potiču iz Oklahome u SAD, gde je farmer iz plemena Čirokija Carl Barnes imao ideju da sakupi šarene klasove kukuruza i zajedno ih uzgoji.

Kako su godine prolazile, uspeo je da proizvede kukuruz koji prikazuje desetine različitih boja na jednom klipu kukuruza.

Neposredno pre nego što je umro, gospodin Barnes je svoju zbirku semena ugojenih kukuruza i svoje znanje preneo svom prijatelju Gregu Schoenu i zamolio ga da čuva tradiciju šarenih presijavajućih zrna kukuruza.

Gospodin Schoen je 2010. godine odlučio da mora pronaći stalni dom za sakupljanje te je seme kukuruza poklonio Billu McDormanu, vlasniku male semenske kuće u Arizoni u Sjedinjenim Državama. 

Bio sam oduševljen, rekao je gospodin McDorman kada je prvi put uzgajio  “Glass Gem” kukuruz  “Niko nikada ranije nije video ovakav kukuruz.”

Semenar je sada na čelu Native Seeds/SEARCH, neprofitne organizacije koja nastoji da očuva poljoprivredno nasleđe Indijanaca. Organizacija prodaje seme “Glass Gem” putem svoje veb stranice za 7,95 USD (dolara) po paketu.

Ova “staklena” zrna kukuruza toliko su često rasprodata za svega par dana nekada i sati. Šareni kukuruz “Glass Gem” se može koristiti za pravljenje brašna ili kokica, mada se ne preporučuje da ga jedete direktno sa klipa kukuruza.

Većina kupaca očigledno koristi Glass Gem kao inovativan poklon koji se može izložiti kao ukras oko kuće. Osim toga, Native Seeds podstiče kupce da sačuvaju svoje omiljene niti kukuruza na ponovnu sadnju kako bi nastavili tradiciju staklenog dragulja.

Gospodin McDorman je rekao: ‘Kao što nas je Carl Barnes naučio, potrebna je samo jedna osoba da stvori šareniji, raznovrsniji i bogatiji svet – jedno po jedno seme kukuruza.’

 

(zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar