Нови Зеланд: Службени чаробњак добио отказ

Новозеландски град Крајстчерч избацио је службеног чаробњака са платног списка послије 23 године радног стажа.

Свијет 17.10.2021 | 20:11
Нови Зеланд: Службени чаробњак добио отказ

Јан Бранкебери Ченел (88) годишње је зарађивао 16.000 новозеландских долара (око 9.800 евра) за "чаробњачку магију" и промоцију града. Међутим, градски оци одлучили су да раскину уговор са њим, наводећи да Крајстчерч иде у модернијем и разноврснијем смјеру. Крајстчерч је једини град који је имао службеног чаробњака од 1982. године, пише на веб-страници градског вијећа. Ченел је локалним медијима рекао да се "више не уклапа у вибрације града јер је провокатор".

"Они су гомила бирократа која нема машту", рекао је он за новозеландску веб-страницу Стаф.

Од када је почео да ради као службени чаробњак, прије више од двије деценије, Ченел је плаћен укупно око 368.000 долара. Према његовој веб-страници, он има возачку дозволу Новог Зеланда и њој умјесто имена и презимена пише - Чаробњак (Тхе Wизард). Био је једна од туристичких атракција у Крајстчерчу.

Током суша је призивао кишу разним плесовима на Новом Зеланду и у Аустралији, а 2009. године био је на списку званица за рођендан британске краљице. Асоцијација директора новозеландске умјетничке галерије 1982. године прогласила је Ченела за живо умјетничко дјело. Али такође је критикован због коментара о женама.

"Никада не ударајте жену јер много лако помодре", рекао је у једној емисији у априлу.

Рођен у Лондону, Ченел је студирао социологију и психологију на Универзитету Лидс прије него што се преселио у Аустралију, гдје је предавао социологију на Универзитету Нови Јужни Велс. Преселио се у Крајстчерч почетком седамдесетих година прошлог вијека и постао редован на градском тргу, гдје је говорио док је стајао на мердевинама обучен у дугачки огртач, а на глави је носио шиљати шешир. Полиција је покушала да га ухапси, али је то разбјеснело становнике, па је умјесто тога одређено да трг буде мјесто за држање говора. Некадашњи премијер Мајк Мур је 1990. године затражио да се "хитно размисли" о томе да постане службени чаробњак Новог Зеланда. Ченел је рекао новозеландским медијима да ће се и даље појављивати у граду и разговарати са људима као и до сада.

"Наставићу, мораће да ме убију да би ме зауставили", рекао је.

(Независне/ББЦ)

 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Зијад

17.10.2021 19:04

Какав царобњак,ово је сихирбаз или дјаволов слуга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.10.2021 20:20

Еј моја пријатељу, они макар једног чаробњака имају, шата је код нас чаробњака, сунцети пољубим... то буџет Канаде не може издржати.

Name

Ипе

17.10.2021 21:51

Нисам против напредка,али овај нео-либерални капитализам само неке неприродне појаве нуди,породица је за њих нешто превазиђено,сад само шоу и виртуелна стварност је битна.

Name

Боро975

17.10.2021 19:52

Још један уговор отишао у руке Проинтера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коментатор

19.10.2021 00:33

Изгледа да земљотрес ипак није слуцајан у граду који се зове Христовим именом. Колико је тај стете направио и омладине привео да слузе рогатом.Све је поцело тако безазлено ,снимањем холивудског филма ...

ОДГОВОРИТЕ