Novi Zeland: Službeni čarobnjak dobio otkaz

Novozelandski grad Krajstčerč izbacio je službenog čarobnjaka sa platnog spiska poslije 23 godine radnog staža.

Svijet 17.10.2021 | 20:11
Novi Zeland: Službeni čarobnjak dobio otkaz

Jan Brankeberi Čenel (88) godišnje je zarađivao 16.000 novozelandskih dolara (oko 9.800 evra) za "čarobnjačku magiju" i promociju grada. Međutim, gradski oci odlučili su da raskinu ugovor sa njim, navodeći da Krajstčerč ide u modernijem i raznovrsnijem smjeru. Krajstčerč je jedini grad koji je imao službenog čarobnjaka od 1982. godine, piše na veb-stranici gradskog vijeća. Čenel je lokalnim medijima rekao da se "više ne uklapa u vibracije grada jer je provokator".

"Oni su gomila birokrata koja nema maštu", rekao je on za novozelandsku veb-stranicu Staf.

Od kada je počeo da radi kao službeni čarobnjak, prije više od dvije decenije, Čenel je plaćen ukupno oko 368.000 dolara. Prema njegovoj veb-stranici, on ima vozačku dozvolu Novog Zelanda i njoj umjesto imena i prezimena piše - Čarobnjak (The Wizard). Bio je jedna od turističkih atrakcija u Krajstčerču.

Tokom suša je prizivao kišu raznim plesovima na Novom Zelandu i u Australiji, a 2009. godine bio je na spisku zvanica za rođendan britanske kraljice. Asocijacija direktora novozelandske umjetničke galerije 1982. godine proglasila je Čenela za živo umjetničko djelo. Ali takođe je kritikovan zbog komentara o ženama.

"Nikada ne udarajte ženu jer mnogo lako pomodre", rekao je u jednoj emisiji u aprilu.

Rođen u Londonu, Čenel je studirao sociologiju i psihologiju na Univerzitetu Lids prije nego što se preselio u Australiju, gdje je predavao sociologiju na Univerzitetu Novi Južni Vels. Preselio se u Krajstčerč početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka i postao redovan na gradskom trgu, gdje je govorio dok je stajao na merdevinama obučen u dugački ogrtač, a na glavi je nosio šiljati šešir. Policija je pokušala da ga uhapsi, ali je to razbjesnelo stanovnike, pa je umjesto toga određeno da trg bude mjesto za držanje govora. Nekadašnji premijer Majk Mur je 1990. godine zatražio da se "hitno razmisli" o tome da postane službeni čarobnjak Novog Zelanda. Čenel je rekao novozelandskim medijima da će se i dalje pojavljivati u gradu i razgovarati sa ljudima kao i do sada.

"Nastaviću, moraće da me ubiju da bi me zaustavili", rekao je.

(Nezavisne/BBC)

 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Zijad

17.10.2021 21:04

Kakav carobnjak,ovo je sihirbaz ili djavolov sluga.

ODGOVORITE
Name

Re

17.10.2021 22:20

Ej moja prijatelju, oni makar jednog čarobnjaka imaju, šata je kod nas čarobnjaka, sunceti poljubim... to budžet Kanade ne može izdržati.

Name

Ipe

17.10.2021 23:51

Nisam protiv napredka,ali ovaj neo-liberalni kapitalizam samo neke neprirodne pojave nudi,porodica je za njih nešto prevaziđeno,sad samo šou i virtuelna stvarnost je bitna.

Name

Boro975

17.10.2021 21:52

Još jedan ugovor otišao u ruke Prointera.

ODGOVORITE
Name

komentator

19.10.2021 02:33

Izgleda da zemljotres ipak nije slucajan u gradu koji se zove Hristovim imenom. Koliko je taj stete napravio i omladine priveo da sluze rogatom.Sve je pocelo tako bezazleno ,snimanjem holivudskog filma ...

ODGOVORITE