Умјесто о сукобу интереса, Обренка о личним накнадама

Предсједница Републичке комисије за утврђивање сукоба интереса у органима власти Републике Српске Обренка Слијепчевић себи је одредила накнаду у износу од 250 марака, а возачу и правнику по 100 марака уколико се сједница комисије одвија суботом или након 16 часова.

Република Српска 17.10.2021 | 19:50
Умјесто о сукобу интереса, Обренка о личним накнадама

Након што је покушала себи повећати плату увећавањем коефицијента рада, а што јој није пошло за руком, Обренка Слијепчевич је себи дала за право да прима 250 марака за сваку сједницу која је, како се наводи у образложењу, ван радног времена.

У документу који је објавио портал Капитал наводи се да Слијепчевић овим чини услугу осталим члановима комисије.

 „У протекла три мандата сви чланови Комисије су имали проблем са доласком на сједнице Комисије у радне дане, и оне су одржаване суботом. Наведено значи да су предсједница, дипломирани правник (записничар) и возач тај дан, иако нерадни у обавези да раде да би изашли у сусрет члановима који су наводили да им је због недозвољавања послодавца онемогућен долазак у радне дане.

То је за чланове корист јер имају заснован радни однос на другом мјесту и накнаду у Комисији, а предсједница и радници је немају”, наводи се у новом Правилнику о платама и накнадама именованих лица у Републичкој комисији за утврђивање сукоба интереса у органима власти Републике Српске.

Из организације Транспаренси Интернешнел кажу да функционери увијек нађу начина да себи повећају плату иако у многим случајевима то није оправдано. Умјесто да рјешава сукобе интереса, којих је очигледно много, Комисија се бави својим примањима, кажу у овој организацији. 

 „Комисија за спрјечавање сукоба интереса према налазима ревизора, је дакле успјела да нађе начина упркос покушајим спријечавања Административне комисије Народне скупштине. Подсјетићу да Народна скупштина контролише рад комисије, а опет у тој Народној скупштини сједи преко десетак народних посланика који су, на неки начин, у сукобу интереса, дакле који обављају двије или више функција, а за које наша Комисија сматра да они нису у сукобу интереса јер се налазе на примјер на позицији вршиоца дужности, нису како Комисија каже, у пуном капацитету директори и слично“, наводи Дамјан Ожеговић из организације Транспаренси Интернешнел.

Слијепчевић је већ годинама слијепа за све сукобе интереса, оцијенио је народни посланик Небојша Вукановић. Он наводи да поменута ради у интересу власти и моћника који су је поставили на ту позицију, те да Комисија, каква је тренутно, само ради на штету буџета. 

„Невјероватно да власт и упркос бројним скандалима који се вежу за њу и за њен рад протеклих година, и ексцентричним понашањем у јавности, и даље је држе на тој функцији, што очито њима није битно, битно је само да она ради посао у интересу владајуће партије и да им омогућава да некажњено буду у сукобу интереса и сигуран сам да би било мање проблема и да би боље фунскионисао систем да не постоје овакве и сличне институције, које троше огроман новац, а немају никаквог резултата рада“, каже Небојша Вукановић, посланик у Клубу одборника СДС-а у НС РС.

Поред накнаде, Слијепчевић је успјела себи и другим члановима Комисије да обезбиједи броијне бенефите, које Административна комсија није успјела да ограничи, иако неке нису у складу са законом.

Тако је предсједница ове Комисије новим правилником дефинисала увећање плате за 0,5 посто за сваку годину радног стажа, иако је Законом прописано увећање од 0,3 посто. Сваки мјесец може да потроши 300 марака мобилног телефона мимо претплате или три пута више него у Народној скупштини, те бројни други бенефити.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Брацо

17.10.2021 18:03

Секта је плаћа да остали чланови секте могу мирно бити у сукобу интереса. Шта рећи, багра крчми буџет који народ ствара. Ово има само у Босни по оној Бојанићевој " Нигдје ко у Босни". Водећа земља по смртности од ковида, а и по броју политичара криминалаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахахахихихихохохо

17.10.2021 18:06

Највећи гланћери и лопови живе овде код нас.Добро имамо икаквог хљеба јести од њихове похлепе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

17.10.2021 18:51

Па буде ли се овако наставило буде ли се свакој будали дало штап у руке не пише нам се добро

Name

Ха Ха

17.10.2021 20:27

Шта мислите, да су презимена настајала тек тако, случајно, некада су Људи били пуно мудрији него данас. Генетика је чудо. Да појасним, "госпођа " се презива слијепчевић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Право и правда

18.10.2021 07:13

Ова жена је брука за професију. Брука над брукама. Такав утисак оставља на свакога који је барем неколико минута имао воље и живаца слушао њена измотавања на скупштини. Када подноси извјештај о раду.

ОДГОВОРИТЕ