Umjesto o sukobu interesa, Obrenka o ličnim naknadama

Predsjednica Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske Obrenka Slijepčević sebi je odredila naknadu u iznosu od 250 maraka, a vozaču i pravniku po 100 maraka ukoliko se sjednica komisije odvija subotom ili nakon 16 časova.

Republika Srpska 17.10.2021 | 19:50
Umjesto o sukobu interesa, Obrenka o ličnim naknadama

Nakon što je pokušala sebi povećati platu uvećavanjem koeficijenta rada, a što joj nije pošlo za rukom, Obrenka Slijepčevič je sebi dala za pravo da prima 250 maraka za svaku sjednicu koja je, kako se navodi u obrazloženju, van radnog vremena.

U dokumentu koji je objavio portal Кapital navodi se da Slijepčević ovim čini uslugu ostalim članovima komisije.

 „U protekla tri mandata svi članovi Кomisije su imali problem sa dolaskom na sjednice Кomisije u radne dane, i one su održavane subotom. Navedeno znači da su predsjednica, diplomirani pravnik (zapisničar) i vozač taj dan, iako neradni u obavezi da rade da bi izašli u susret članovima koji su navodili da im je zbog nedozvoljavanja poslodavca onemogućen dolazak u radne dane.

To je za članove korist jer imaju zasnovan radni odnos na drugom mjestu i naknadu u Кomisiji, a predsjednica i radnici je nemaju”, navodi se u novom Pravilniku o platama i naknadama imenovanih lica u Republičkoj komisiji za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske.

Iz organizacije Transparensi Internešnel kažu da funkcioneri uvijek nađu načina da sebi povećaju platu iako u mnogim slučajevima to nije opravdano. Umjesto da rješava sukobe interesa, kojih je očigledno mnogo, Кomisija se bavi svojim primanjima, kažu u ovoj organizaciji. 

 „Кomisija za sprječavanje sukoba interesa prema nalazima revizora, je dakle uspjela da nađe načina uprkos pokušajim spriječavanja Administrativne komisije Narodne skupštine. Podsjetiću da Narodna skupština kontroliše rad komisije, a opet u toj Narodnoj skupštini sjedi preko desetak narodnih poslanika koji su, na neki način, u sukobu interesa, dakle koji obavljaju dvije ili više funkcija, a za koje naša Кomisija smatra da oni nisu u sukobu interesa jer se nalaze na primjer na poziciji vršioca dužnosti, nisu kako Кomisija kaže, u punom kapacitetu direktori i slično“, navodi Damjan Ožegović iz organizacije Transparensi Internešnel.

Slijepčević je već godinama slijepa za sve sukobe interesa, ocijenio je narodni poslanik Nebojša Vukanović. On navodi da pomenuta radi u interesu vlasti i moćnika koji su je postavili na tu poziciju, te da Кomisija, kakva je trenutno, samo radi na štetu budžeta. 

„Nevjerovatno da vlast i uprkos brojnim skandalima koji se vežu za nju i za njen rad proteklih godina, i ekscentričnim ponašanjem u javnosti, i dalje je drže na toj funkciji, što očito njima nije bitno, bitno je samo da ona radi posao u interesu vladajuće partije i da im omogućava da nekažnjeno budu u sukobu interesa i siguran sam da bi bilo manje problema i da bi bolje funskionisao sistem da ne postoje ovakve i slične institucije, koje troše ogroman novac, a nemaju nikakvog rezultata rada“, kaže Nebojša Vukanović, poslanik u Кlubu odbornika SDS-a u NS RS.

Pored naknade, Slijepčević je uspjela sebi i drugim članovima Кomisije da obezbijedi broijne benefite, koje Administrativna komsija nije uspjela da ograniči, iako neke nisu u skladu sa zakonom.

Tako je predsjednica ove Кomisije novim pravilnikom definisala uvećanje plate za 0,5 posto za svaku godinu radnog staža, iako je Zakonom propisano uvećanje od 0,3 posto. Svaki mjesec može da potroši 300 maraka mobilnog telefona mimo pretplate ili tri puta više nego u Narodnoj skupštini, te brojni drugi benefiti.

(BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Braco

17.10.2021 18:03

Sekta je plaća da ostali članovi sekte mogu mirno biti u sukobu interesa. Šta reći, bagra krčmi budžet koji narod stvara. Ovo ima samo u Bosni po onoj Bojanićevoj " Nigdje ko u Bosni". Vodeća zemlja po smrtnosti od kovida, a i po broju političara kriminalaca.

ODGOVORITE
Name

Хахахахихихихохохо

17.10.2021 18:06

Највећи гланћери и лопови живе овде код нас.Добро имамо икаквог хљеба јести од њихове похлепе.

ODGOVORITE
Name

Mitar

17.10.2021 18:51

Pa bude li se ovako nastavilo bude li se svakoj budali dalo štap u ruke ne piše nam se dobro

Name

Ha Ha

17.10.2021 20:27

Šta mislite, da su prezimena nastajala tek tako, slučajno, nekada su Ljudi bili puno mudriji nego danas. Genetika je čudo. Da pojasnim, "gospođa " se preziva slijepčević.

ODGOVORITE
Name

Pravo i pravda

18.10.2021 07:13

Ova žena je bruka za profesiju. Bruka nad brukama. Takav utisak ostavlja na svakoga koji je barem nekoliko minuta imao volje i živaca slušao njena izmotavanja na skupštini. Kada podnosi izvještaj o radu.

ODGOVORITE