Србац: Обиљежена годишњица најстаријег храма

Парохија лепеничка у општини Србац данас је обиљежила 130. годишњицу од изградње првог православног храма у општини Србац Светог пророка Илије. Отац Иларион из манастира Осовица предводио је свету литургију, а богослужењу и прослави присуствовао је велики број парохијана и осталих градјана и гостију.

Република Српска 17.10.2021 | 18:17
Србац: Обиљежена годишњица најстаријег храма

Најстарији храм у општини Србац, како је нагласио свештеник ове парохије Ненад Дјурић, претрпио је бројне недаће које је преживио захваљујући упорношћу и слози вјерујућег народа овог краја.

„Прво је подигнута црква брвнара, која је срушена, а потом и храм кога су запалили Турци. На његовим темељима никао је нови храм који је освештан 1891. године“, рекао је свештеник Дјурић.

Начелник општине Србац Млађан Драгосављевић рекао је да је најстарији храм од великог историјскогзначаја, док је министар финансија у Влади Републике Српске Зора Видовић обећала да ће помоћи да се до цркве асфалтира макадамски пут.

Свечаностима је присуствовао и потомак првог свештреника Луке Давидовића, који је био иницијатор и учесник изградње храма Светог пророка Илије у Лепеници.

Богдан Давидовић није крио понос на свог прадједа , који је пет година службовао у новом храму док га Турци нису погубили. Занимљиво је да га је наслиједио унук, који је носио његово име.

Обиљежавање јубилеја парохијске цркве „Светог пророка Илије“ у Лепеници, увеличали су чланови Културно- умјетничког друштва „Мотајички вук“ из Ситнеша.

(БН/С. К.)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Угар

18.10.2021 06:03

О власи дозовите се памети

ОДГОВОРИТЕ