Srbac: Obilježena godišnjica najstarijeg hrama

Parohija lepenička u opštini Srbac danas je obilježila 130. godišnjicu od izgradnje prvog pravoslavnog hrama u opštini Srbac Svetog proroka Ilije. Otac Ilarion iz manastira Osovica predvodio je svetu liturgiju, a bogosluženju i proslavi prisustvovao je veliki broj parohijana i ostalih gradjana i gostiju.

Republika Srpska 17.10.2021 | 18:17
Srbac: Obilježena godišnjica najstarijeg hrama

Najstariji hram u opštini Srbac, kako je naglasio sveštenik ove parohije Nenad Djurić, pretrpio je brojne nedaće koje je preživio zahvaljujući upornošću i slozi vjerujućeg naroda ovog kraja.

„Prvo je podignuta crkva brvnara, koja je srušena, a potom i hram koga su zapalili Turci. Na njegovim temeljima nikao je novi hram koji je osveštan 1891. godine“, rekao je sveštenik Djurić.

Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević rekao je da je najstariji hram od velikog istorijskogznačaja, dok je ministar finansija u Vladi Republike Srpske Zora Vidović obećala da će pomoći da se do crkve asfaltira makadamski put.

Svečanostima je prisustvovao i potomak prvog sveštrenika Luke Davidovića, koji je bio inicijator i učesnik izgradnje hrama Svetog proroka Ilije u Lepenici.

Bogdan Davidović nije krio ponos na svog pradjeda , koji je pet godina službovao u novom hramu dok ga Turci nisu pogubili. Zanimljivo je da ga je naslijedio unuk, koji je nosio njegovo ime.

Obilježavanje jubileja parohijske crkve „Svetog proroka Ilije“ u Lepenici, uveličali su članovi Kulturno- umjetničkog društva „Motajički vuk“ iz Sitneša.

(BN/S. K.)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ugar

18.10.2021 06:03

O vlasi dozovite se pameti

ODGOVORITE