"Не подржавајте неодговорне потезе Приштине!"

Председник Србије Алексаднар Вучић изјавио је данас да је било незваничних примедби и разговора, након његове изјаве да је у дешавања на северу КиМ прошле седмице умешан страни фактор, и да о томе не може прецизније да говори, али је поручио и замолио западне партнете да не подржавају такве једностране и неодговорне потезе Приштине, које могу да коштају нечијег живота.

Србија 17.10.2021 | 12:52
"Не подржавајте неодговорне потезе Приштине!"

“Био је неофицијелних примедби и разговора, али, мени је било довољно да кажем људима да само прочитају своја саопштења, да не морају да слушају шта сам ја рекао”, рекао је Вучић одговарајући на питање да ли је било или очекује ли да буде реакције након те његове изјаве.

Вучић је подсетио да је чак и сам рекао да Србија жели најбоље односе са Великом Британијом, што је тачно, будући да је много ууложио и личног ауторитета да имамо најбоље односе са Британијом, која нам је помогла око набавке Астразенека вакцина и финансирања изградње Моравског коридора.

“Али, прочитајте саопштење Амбасаде у Приштини, и све ће вам бити јасно. У њему се каже да је бас лепа, нормална и да подражавју ту дивну акцију против криминала И корупције. На то не можете ништа да кажете, осим - немојте да нам вређате интелигенцију”, рекао је Вучић.

То је, каже, можда претерана реченица, али је искрена, и верује да је рекао истину, јер чак и да се оставе по страни да неко осам пута упада са аутоматским наоружањем, оклопним возилима иако нема право, тобожњи прекршаји за које би гонили људе са севера су веома спорни.

“Са њихове стране можда је то у реду, јер је Косово за њих независно, али са наше није, ни по Резолуцији СБ УН 1244 не би било у реду ни да прекршајне казне изричу, јер је за те људе једина територија на којој жие, територија Србије”, рекао је Вучић.

Зато је поручио да, када постоји таква всрта конфликта, идејног и реалног, када је важно да се по сваку цену избегне ескалација, такве потезе не треба подржавати.

“Немојте то да радите и подржавате и очекујете од нас да кажемо да је ''баш дивно што сте упуцали Срећка Софронијевића''. То не могу и нећу да кажем. Како би реаговала нека друга велика сила, да је било другачије, да смо се ми умешали у њихове послове. Шта би било да је Софронијевић погинуо, рекли би да се акција отела контроли… Молим вас да се бар мало удржите”, рекао је Вучић.

Он је додао да ће Србија са Великом Британијом градити добре односе, најављујући да би ускоро требало да путује у Глазгов на велики самит који ће окупити 90 светских лидера, што ће бити прилика да разговара и са британским званичницима.

То, каже, једва чека, јер је увек имао изврандене разговоре са њима, али и поново упитао коме је у интересу да неко оде са пушкама на готовс и бојевом муницијом на север, због чоколадица.

“Шта ћете да им кажете, да нису платили царину, а они да кажу да је за њих ово иста држава”, додао је Вучић.

Вучић је истакао и да је јуче и данас требало да се спроведе слична акција у Гњилану и Урошевцу, да би се показало да је реч о акцији против корупције, да би направили медијски трик.

“Али, када су чули да знамо сад воде истрагу како то Вучић зна… И сад је највецих проблем у Приштини како смо знали”, рекао је Вучић додајући да није реално да туђе безбедносне службе имају боља сазнања од српске на КиМ.

Зато је, понавља, важно да се чува мир и да се не подржавају неодговорне акције које су могле да коштају нечијег живота.

“Да се извињавам због емоције, можда могу, али због речи не могу и нећу и зато молим партнере са Запада да се понекад уздрже”, рекао је Вучић.

(Тањуг/ фото: Курир)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Бранко

17.10.2021 12:44

Не подржавам ни ја, као сто ме подржавам ни Додика да ради то сто ради у БИХ. Шта ви мислите господине Вучицу? Данима цутите као да ми је постојимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДТИ

17.10.2021 13:07

Интересантно да га нападају Енглези? Па гдје му је савјетник, патуљак Енглез, да га брани од њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

17.10.2021 13:43

Не подрзавајте политицаре који у кампањи користе дјецу за добијање гласова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па шта да ти кажем

17.10.2021 13:45

Ни ти сам не знаш шта причаш

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рс

17.10.2021 14:12

То је оних 40 Енглеза сто су правили клопку за Додика и овај се губи у лазима као и колега му

ОДГОВОРИТЕ