"Ne podržavajte neodgovorne poteze Prištine!"

Predsednik Srbije Aleksadnar Vučić izjavio je danas da je bilo nezvaničnih primedbi i razgovora, nakon njegove izjave da je u dešavanja na severu KiM prošle sedmice umešan strani faktor, i da o tome ne može preciznije da govori, ali je poručio i zamolio zapadne partnete da ne podržavaju takve jednostrane i neodgovorne poteze Prištine, koje mogu da koštaju nečijeg života.

Srbija 17.10.2021 | 12:52
"Ne podržavajte neodgovorne poteze Prištine!"

“Bio je neoficijelnih primedbi i razgovora, ali, meni je bilo dovoljno da kažem ljudima da samo pročitaju svoja saopštenja, da ne moraju da slušaju šta sam ja rekao”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje da li je bilo ili očekuje li da bude reakcije nakon te njegove izjave.

Vučić je podsetio da je čak i sam rekao da Srbija želi najbolje odnose sa Velikom Britanijom, što je tačno, budući da je mnogo uuložio i ličnog autoriteta da imamo najbolje odnose sa Britanijom, koja nam je pomogla oko nabavke Astrazeneka vakcina i finansiranja izgradnje Moravskog koridora.

“Ali, pročitajte saopštenje Ambasade u Prištini, i sve će vam biti jasno. U njemu se kaže da je bas lepa, normalna i da podražavju tu divnu akciju protiv kriminala I korupcije. Na to ne možete ništa da kažete, osim - nemojte da nam vređate inteligenciju”, rekao je Vučić.

To je, kaže, možda preterana rečenica, ali je iskrena, i veruje da je rekao istinu, jer čak i da se ostave po strani da neko osam puta upada sa automatskim naoružanjem, oklopnim vozilima iako nema pravo, tobožnji prekršaji za koje bi gonili ljude sa severa su veoma sporni.

“Sa njihove strane možda je to u redu, jer je Kosovo za njih nezavisno, ali sa naše nije, ni po Rezoluciji SB UN 1244 ne bi bilo u redu ni da prekršajne kazne izriču, jer je za te ljude jedina teritorija na kojoj žie, teritorija Srbije”, rekao je Vučić.

Zato je poručio da, kada postoji takva vsrta konflikta, idejnog i realnog, kada je važno da se po svaku cenu izbegne eskalacija, takve poteze ne treba podržavati.

“Nemojte to da radite i podržavate i očekujete od nas da kažemo da je ''baš divno što ste upucali Srećka Sofronijevića''. To ne mogu i neću da kažem. Kako bi reagovala neka druga velika sila, da je bilo drugačije, da smo se mi umešali u njihove poslove. Šta bi bilo da je Sofronijević poginuo, rekli bi da se akcija otela kontroli… Molim vas da se bar malo udržite”, rekao je Vučić.

On je dodao da će Srbija sa Velikom Britanijom graditi dobre odnose, najavljujući da bi uskoro trebalo da putuje u Glazgov na veliki samit koji će okupiti 90 svetskih lidera, što će biti prilika da razgovara i sa britanskim zvaničnicima.

To, kaže, jedva čeka, jer je uvek imao izvrandene razgovore sa njima, ali i ponovo upitao kome je u interesu da neko ode sa puškama na gotovs i bojevom municijom na sever, zbog čokoladica.

“Šta ćete da im kažete, da nisu platili carinu, a oni da kažu da je za njih ovo ista država”, dodao je Vučić.

Vučić je istakao i da je juče i danas trebalo da se sprovede slična akcija u Gnjilanu i Uroševcu, da bi se pokazalo da je reč o akciji protiv korupcije, da bi napravili medijski trik.

“Ali, kada su čuli da znamo sad vode istragu kako to Vučić zna… I sad je najvecih problem u Prištini kako smo znali”, rekao je Vučić dodajući da nije realno da tuđe bezbednosne službe imaju bolja saznanja od srpske na KiM.

Zato je, ponavlja, važno da se čuva mir i da se ne podržavaju neodgovorne akcije koje su mogle da koštaju nečijeg života.

“Da se izvinjavam zbog emocije, možda mogu, ali zbog reči ne mogu i neću i zato molim partnere sa Zapada da se ponekad uzdrže”, rekao je Vučić.

(Tanjug/ foto: Kurir)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Branko

17.10.2021 12:44

Ne podržavam ni ja, kao sto me podržavam ni Dodika da radi to sto radi u BIH. Šta vi mislite gospodine Vučicu? Danima cutite kao da mi je postojimo.

ODGOVORITE
Name

DTI

17.10.2021 13:07

Interesantno da ga napadaju Englezi? Pa gdje mu je savjetnik, patuljak Englez, da ga brani od njih.

ODGOVORITE
Name

BL

17.10.2021 13:43

Ne podrzavajte politicare koji u kampanji koriste djecu za dobijanje glasova.

ODGOVORITE
Name

Pa šta da ti kažem

17.10.2021 13:45

Ni ti sam ne znaš šta pričaš

ODGOVORITE
Name

Rs

17.10.2021 14:12

To je onih 40 Engleza sto su pravili klopku za Dodika i ovaj se gubi u lazima kao i kolega mu

ODGOVORITE