САД бацају милионе доза вакцина против ковида-19

Сједињене Америчке Државе бацају милионе доза вакцина против ковида 19 док многе делове света мучи несташица.

Свијет 17.10.2021 | 12:44
САД бацају милионе доза вакцина против ковида-19

Најмање 15 милиона доза отписано је у САД-у између марта и септембра, према једној анализи ЦДЦ-а.

Одвојено истраживање показало је да је у децембру и јулу одбачено милион доза у 10 америчких држава. 

Државе настављају да бацају неискориштене вакцине.

Лоуизиана је бацила 224.000 неискориштених доза вакцина против ковида, што је стопа која се готово утростручила од краја јула, чак и у време кад је смртоносни четврти талас вируса захватио државу.

Неке дозе изгубљене су отварањем и неискоришћавањем комплетног садржаја бочица, али за више од 20.000 доза једноставно је истекао рок трајања.

Хиљаде доза се наводно свакодневно баца и у Висконсин. У Алабами је бачено више од 65.000 доза; у Тенесију готово 200.000.

Одбачене дозе представљају тек мали део утрошених доза у тим државама - у Лоуизиани је, на примјер, успешно аплицирано 4,4 милиона доза.

Али, вест ипак растужује јер милиони људи широм света тек чекају своје прве дозе.

До јула је само један одсто становништва земаља с ниским приходима примио прву дозу, док је у земљама с високим приходима прву дозу примило више од половине становништва.

Многе од одбачених доза стижу из апотека.

У мају су само два ланца апотека потрошила више доза од свих америчких држава, територија и савезних агенција заједно, што је укупно три четвртине одбачених доза. Најмање 7,6 милиона одбачених доза долази из четири велике апотеке.

Постоји више разлога зашто су дозе вакцина пропале: понекад је бочица напукла или не садржи онолико доза колико је декларисано, понекад су игле неисправне или се замрзивачи покваре или нестане струје. Често се људи не појаве на договореном термину вакцинације, а доза која је одвојена за њих, касније се не искористи.

Како је вакцинација у целој земљи посустала након врхунца акције вакцинације средином априла, све је већи проблем то што вакцинама истиче рок трајања јер превише људи неће да се вакцинише.

Пре јуна, нешто више од две милиона доза отишло је у отпад, обавестио је НБЦ Неwс.

Током лета су те бројке повећане чак шест пута.

Бајденова администрација настојала је искористити залихе америчких вакцина за бустер дозе, понекад се сукобљавајући са знанственицима око тога ко треба додатну заштиту.

Званичници такође раде са произвођачима вакцина на смањењу броја доза у свакој бочици.

Проблем се не може решити тек једноставним донирањем вакцина земљама које их немају довољно. Дозе које су већ расподијељене по Америци не могу се донирати некој другој држави због бирократских заврзлама и сигурносних бојазни око правилног складиштења вакцина.

Џо Бајден обећао је да ће вакцинисати 70 одстои света у идућој години, а обвезао се да ће донирати неколико милиона доза.

У међувремену су се многе земље потрудиле да набаве вакцине за оне најугроженије и оне који раде у болницама, док сами Американци одбијају вакцинацију.

Произвођачи би такође требали да повећају производњу како би решили глобалну несташицу, рекла је Бела кућа.

(Б92/ фото: Профимедиа, ЕЦДЦ)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Подрињац

17.10.2021 13:30

Ничему другом и не служе. Смеће у контејнере за смеће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

17.10.2021 13:52

Тако је.Битно је да тестове наплацују,а вакцине,које су пуно скупље,бацају у смеце...

Name

тестови

17.10.2021 14:22

Тестирање је бесплатно у САД.

Name

Косовка у бн

18.10.2021 07:34

Смеће велиш Људи умиру..цитаве породице Није смеће већ глуп народ.. И колеру ..и туберкулозу.. Је спречила Вакцина.. Катастрофе Баца се..истекао рок Ко гид је на респиратору ..кука Јој примит цу кад изађем вакцину

Name

Тако и треба

17.10.2021 14:38

Зар су нечему и служиле, сем богаћења појединаца .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ццц

17.10.2021 15:30

Ове вакцине не стите од ковида. Проблем лези у њиховој ефикасности и зато народ одбија да се вакцинисе. Требало би да се поради на усаврсавању вакцине,да се исправе греске. Медјутим,нико се не бави тиме. Народ се боји посљедица и од саме вакцине,као и од ковида.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пећеница

17.10.2021 15:53

Цуди ме да нису стигле у Босну,обицно тако заврси као и респиратори са смеца...

ОДГОВОРИТЕ