Корупција друштва нас разара више од короне!

“Толики број осумњичених, највиших државних функционера, као код нас, то нема нигдје у Европи. Корупција је захватила све поре друштва“ каже адвокат Миодраг Стојановић.Он истиче да је корупција рак рана овога друштва И да ју је теже побиједити него корону.

Босна и Херцеговина 16.10.2021 | 20:08
Корупција друштва нас разара више од короне!

Корупција је Босну и Херцеговину довела на 49. мјесто у свијету, а пето у Европи. Показало је то истраживање Глобалне иницијативе из Женеве о глобалном индексу организованог криминала у прошлој години. У извјешају се наводи да су неки чланови криминалних група у БиХ запослени у државним институцијама, а неки су чланови владајућих странака.

Нови извјештај о глобалном индексу организованог криминала у 2020. години показује да је БиХ једна од најкорумпиранијих држава у Европи и свијету. заједно са Украјином, Србијом и Црном Гором. Корупција је присутна у свим сегметнима бх. друштва.

Босна и Херцеговина означена је као важна транзитна земља за трговину људима, канабисом, хероином, те за кријумчарење оружја. У извјештају Глобалне иницијативе се наводи да су учесници организованиг криминала у БиХ домаћа мафија, стране групе, али и државни званичници.

-Један од разлога за овакво стање је неадекватан законски оквир, наводе у Транспаренсију. Истичу да је поражавајуће то што извршна власт стаје у одбрану актера здравствених афера које потресају наше друштво.

“Један од горућих проблема је неспособност правосуђа да рјешава горуће афере које потресају наше друштво. То што извршна власт брани актере организованог криминала и афера које потресају јавност не би требало да се дешава и само подријева још више повјерење у разрјешење.” , истиче Дамјан Ожеговић, виши сарадник за правне послове у Транспаренцy Интернатионал БиХ

Бх. правосуђе је слабо и често је под политичким утицајем, што доводи до неправилног вођења поступака, пише у Глобалном индексу организованог криминала. О броју покренутих случајева у претходне двије године из Тужилаштва БиХ добили смо штуру информацију да је Посебно одјељење за организовани криминал, привредни криминал и корупцију оптужило више од 400 особа, с тим да неколико десетина има карактеризацију организованог криминала.

“Толики број осумњичених, највиших државних функционера, као код нас, то нема нигдје у Европи. Корупција је захватила све поре друштва", каже адвокат Миодраг Стојановић.

Извјештаји међународних организација показују да су извршне власти у БиХ повезане са криминалном мрежом. Симптоматично, расте и неповјерење грађана у бх. правосуђе, што указује на непостојање правне државе. А, управо је власт одговорна да је успостави.  Иако се истраге покрећу, кључни проблем је и што већина предмета не дочека правосудни епилог, наглашава струка.

Адвокат Стојановић истиче да је корупција рак рана овога друштва И да ју је теже  побиједити него корону.

Посљедично, висок ниво корупције разара привреду и економију. БиХ је непривлачна за стране инвеститоре, јер се суочава с ризиком од прања новца. Све је мање страних улагања, а све више сиве економије, упозорава струка.

- Једна четвртина економије и привреде се одвија у сивој зони, каже економиста Миладин Станић.

Смањен прилив страних инвестиција значи мање радних мјеста за грађане, који своју егзистенцију траже у иностраноству. Први корак у борби против корупције је успостављање правне државе. Практично то значи да се донесени закони поштују и односе на све грађане. У супротном, друштво ће и даље назадовати, а држава ће губити становнике.

(БН Фото: Илустрација)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Мане

16.10.2021 18:25

Корупција је начин живљења у Бих јер нема ни једног грађанина да није узео или дао мито за нешто а политичари су сви до једног корумпирани. Када би се то свело на минимум, били би једни од срећнијих на свијету јер нама не треба пуно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Мане

16.10.2021 22:31

Пресао сам одавно цетрдесету, а никада никоме нисам дао мито, нити сам примио мито од некога. Ево да се јавим као изузетак, сигуран сам да има јос понеко медју нама. У праву сте да је корупција нацин зивота код нас, и стварно се цесто осјецам изопстен из друства јер не уцествујем. Сматрају ме будалом на послу, а цесто цујем и да сам "неспособан да се снадјем". Не знам засто, ваљда су ме родитељи тако васпитали па ми је лаксе да будем предмет подсмјеха него да се понасам супротно својој природи. Корупција је стварно постала норма понасања, и мислим да се то теско мозе свести на минимум јер је опстеприхвацена малтене као основна култура. Драго ми је сто су ми дјеца отисла вани, јер сам их васпитао како су мене, и не бих зелио да зиве зивот излозени подсмјеху зато сто су науцили да све раде постено.

Name

Ре,Мане

17.10.2021 08:07

Одакле извукосте ту"ИНФОРМАЦИЈУ"да не постоји ни један грађанин у БиХ,да није узео,или,дао мито?! Велики број оних који се не баве тиме је у мојој ближој околини!Зато,ЋУТИТЕ,ако већ немате ништа паметно рећи. Можда,Ви,полазите од себе,што је огромна грешка.

Name

Па

16.10.2021 19:28

Гдје има насвијету да партије и партијаси на власти покраду дрзаву и народ и изнад закона??????? Због цега због кога??? Пљацка политицара поцела у рату од фабрика гиганата банака предузецаа и то траје до данас!пспци прелетаци уцијењени са покраденим изборима умрезени у криминалну хоботницуууу са Лоповском приватизацијом пљацку стољеца обогатили осилили се потковани купују прљавим новцем све бахате се предратни гологузани без капитала данас милиони милијарде од Русије Србије Кипра Мадјарске итд итд!!институције заробили!расфирмирати институције забранити радвпартија партијасе у затворе и одузимањее прљавог капитала у фондове за опоравак дрзаве и нарида или колективно иселењее у Европу!!!или лопове у затворе!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воxпопули

16.10.2021 21:33

БиХ је домовина корупције,поцет це долазити свијетски политицари да се едукују и обуцавају да виде у пракси како то лако функционише.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

17.10.2021 06:43

Када би БиХ функционисања нормално као што функционише коруптивно о криминогено па гдје би нам крај био.Никад у историји постојања ова држава није имала гору власт

Name

Ристо Подвозњак

17.10.2021 05:17

Корупцију смо створили ми сами, није Дрзава. Поцело је отприлике овако; Гурнем доктору 10 Yуго динара да ми припази на мајку, Заустави ме полицајац пијаног са 2,5 промила а ја га питам ,,друзе моземо ли се договорит" тако је отприлике поцело. Данас кад удјес у болницу прво у дзеп морас ставити чистачици, па те она онда одведе до медицинске сестре, онда морас логицно поцастит и сестру, па онда једном доктору па другом, у полицији јагма са рад викендом, висе пијаних висе баксиса. Е тако је то код нас, и јос нисмо свјесни да је све поцело од нас обицног свијета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Папа Мајк

17.10.2021 09:00

Баш тако!!!

Name

закључак

17.10.2021 05:30

Са гађењем посматрам политичаре, здравствене раднике, носиоце правосудних функција, државне службенике, професоре и све остале који своју каријеру граде на корупцији. Политика именује директоре, декане и носиоце правосудних функција што је незамисливо и доводи управо до овог што имамо на сцени већ деценијама. Наравно да у овом друштву има и честитих људи, али су они у запећку, њихов глас се не чује. Чује се само глас тобожњих бораца за "боље сутра" народа, а заправо се сви боре за личне интересе. На гласачким листама се циљано налазе имена партијских послушника, а не имена поштених и паметних особа. Крајње одвратно и неиздрживо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.10.2021 08:08

У праву сте, крајње одвратно и неиздрзиво.

Name

Ревизор

17.10.2021 05:46

Папакланд у свом пуном сјају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

17.10.2021 08:14

СВЕ ЈЕ КОРУМПИРАНО У ЛУДОЈ НЕ УРЕЂЕНОЈ ДРЖАВИ.ЉУДИ СЕ БАВЕ СВИМ ПРЉАВШТИНАМА ИЗНАШАЈУ СЕ КАО ДА СУ РОК ФЕЛЕРИ.СВЕ ЈЕ ПРЉАВО ЛАЖНО.У СТВАРИ СВЕ ЈЕ ГАДЉИВО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

17.10.2021 09:02

Ово није тачно да код нас влада корупција, код нас је отимачина, пљачка, лоповлук,све у законским оквирима

ОДГОВОРИТЕ