Korupcija društva nas razara više od korone!

“Toliki broj osumnjičenih, najviših državnih funkcionera, kao kod nas, to nema nigdje u Evropi. Korupcija je zahvatila sve pore društva“ kaže advokat Miodrag Stojanović.On ističe da je korupcija rak rana ovoga društva I da ju je teže pobijediti nego koronu.

Bosna i Hercegovina 16.10.2021 | 20:08
Korupcija društva nas razara više od korone!

Korupcija je Bosnu i Hercegovinu dovela na 49. mjesto u svijetu, a peto u Evropi. Pokazalo je to istraživanje Globalne inicijative iz Ženeve o globalnom indeksu organizovanog kriminala u prošloj godini. U izvješaju se navodi da su neki članovi kriminalnih grupa u BiH zaposleni u državnim institucijama, a neki su članovi vladajućih stranaka.

Novi izvještaj o globalnom indeksu organizovanog kriminala u 2020. godini pokazuje da je BiH jedna od najkorumpiranijih država u Evropi i svijetu. zajedno sa Ukrajinom, Srbijom i Crnom Gorom. Korupcija je prisutna u svim segmetnima bh. društva.

Bosna i Hercegovina označena je kao važna tranzitna zemlja za trgovinu ljudima, kanabisom, heroinom, te za krijumčarenje oružja. U izvještaju Globalne inicijative se navodi da su učesnici organizovanig kriminala u BiH domaća mafija, strane grupe, ali i državni zvaničnici.

-Jedan od razloga za ovakvo stanje je neadekvatan zakonski okvir, navode u Transparensiju. Ističu da je poražavajuće to što izvršna vlast staje u odbranu aktera zdravstvenih afera koje potresaju naše društvo.

“Jedan od gorućih problema je nesposobnost pravosuđa da rješava goruće afere koje potresaju naše društvo. To što izvršna vlast brani aktere organizovanog kriminala i afera koje potresaju javnost ne bi trebalo da se dešava i samo podrijeva još više povjerenje u razrješenje.” , ističe Damjan Ožegović, viši saradnik za pravne poslove u Transparency International BiH

Bh. pravosuđe je slabo i često je pod političkim uticajem, što dovodi do nepravilnog vođenja postupaka, piše u Globalnom indeksu organizovanog kriminala. O broju pokrenutih slučajeva u prethodne dvije godine iz Tužilaštva BiH dobili smo šturu informaciju da je Posebno odjeljenje za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju optužilo više od 400 osoba, s tim da nekoliko desetina ima karakterizaciju organizovanog kriminala.

“Toliki broj osumnjičenih, najviših državnih funkcionera, kao kod nas, to nema nigdje u Evropi. Korupcija je zahvatila sve pore društva", kaže advokat Miodrag Stojanović.

Izvještaji međunarodnih organizacija pokazuju da su izvršne vlasti u BiH povezane sa kriminalnom mrežom. Simptomatično, raste i nepovjerenje građana u bh. pravosuđe, što ukazuje na nepostojanje pravne države. A, upravo je vlast odgovorna da je uspostavi.  Iako se istrage pokreću, ključni problem je i što većina predmeta ne dočeka pravosudni epilog, naglašava struka.

Advokat Stojanović ističe da je korupcija rak rana ovoga društva I da ju je teže  pobijediti nego koronu.

Posljedično, visok nivo korupcije razara privredu i ekonomiju. BiH je neprivlačna za strane investitore, jer se suočava s rizikom od pranja novca. Sve je manje stranih ulaganja, a sve više sive ekonomije, upozorava struka.

- Jedna četvrtina ekonomije i privrede se odvija u sivoj zoni, kaže ekonomista Miladin Stanić.

Smanjen priliv stranih investicija znači manje radnih mjesta za građane, koji svoju egzistenciju traže u inostranostvu. Prvi korak u borbi protiv korupcije je uspostavljanje pravne države. Praktično to znači da se doneseni zakoni poštuju i odnose na sve građane. U suprotnom, društvo će i dalje nazadovati, a država će gubiti stanovnike.

(BN Foto: Ilustracija)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Mane

16.10.2021 20:25

Korupcija je način življenja u Bih jer nema ni jednog građanina da nije uzeo ili dao mito za nešto a političari su svi do jednog korumpirani. Kada bi se to svelo na minimum, bili bi jedni od srećnijih na svijetu jer nama ne treba puno...

ODGOVORITE
Name

Re Mane

17.10.2021 00:31

Presao sam odavno cetrdesetu, a nikada nikome nisam dao mito, niti sam primio mito od nekoga. Evo da se javim kao izuzetak, siguran sam da ima jos poneko medju nama. U pravu ste da je korupcija nacin zivota kod nas, i stvarno se cesto osjecam izopsten iz drustva jer ne ucestvujem. Smatraju me budalom na poslu, a cesto cujem i da sam "nesposoban da se snadjem". Ne znam zasto, valjda su me roditelji tako vaspitali pa mi je lakse da budem predmet podsmjeha nego da se ponasam suprotno svojoj prirodi. Korupcija je stvarno postala norma ponasanja, i mislim da se to tesko moze svesti na minimum jer je opsteprihvacena maltene kao osnovna kultura. Drago mi je sto su mi djeca otisla vani, jer sam ih vaspitao kako su mene, i ne bih zelio da zive zivot izlozeni podsmjehu zato sto su naucili da sve rade posteno.

Name

Re,Mane

17.10.2021 10:07

Odakle izvukoste tu"INFORMACIJU"da ne postoji ni jedan građanin u BiH,da nije uzeo,ili,dao mito?! Veliki broj onih koji se ne bave time je u mojoj bližoj okolini!Zato,ĆUTITE,ako već nemate ništa pametno reći. Možda,Vi,polazite od sebe,što je ogromna greška.

Name

Pa

16.10.2021 21:28

Gdje ima nasvijetu da partije i partijasi na vlasti pokradu drzavu i narod i iznad zakona??????? Zbog cega zbog koga??? Pljacka politicara pocela u ratu od fabrika giganata banaka preduzecaa i to traje do danas!pspci preletaci ucijenjeni sa pokradenim izborima umrezeni u kriminalnu hobotnicuuuu sa Lopovskom privatizacijom pljacku stoljeca obogatili osilili se potkovani kupuju prljavim novcem sve bahate se predratni gologuzani bez kapitala danas milioni milijarde od Rusije Srbije Kipra Madjarske itd itd!!institucije zarobili!rasfirmirati institucije zabraniti radvpartija partijase u zatvore i oduzimanjee prljavog kapitala u fondove za oporavak drzave i narida ili kolektivno iselenjee u Evropu!!!ili lopove u zatvore!!!!

ODGOVORITE
Name

Voxpopuli

16.10.2021 23:33

BiH je domovina korupcije,pocet ce dolaziti svijetski politicari da se edukuju i obucavaju da vide u praksi kako to lako funkcioniše.

ODGOVORITE
Name

Mitar

17.10.2021 08:43

Kada bi BiH funkcionisanja normalno kao što funkcioniše koruptivno o kriminogeno pa gdje bi nam kraj bio.Nikad u istoriji postojanja ova država nije imala goru vlast

Name

Risto Podvoznjak

17.10.2021 07:17

Korupciju smo stvorili mi sami, nije Drzava. Pocelo je otprilike ovako; Gurnem doktoru 10 Yugo dinara da mi pripazi na majku, Zaustavi me policajac pijanog sa 2,5 promila a ja ga pitam ,,druze mozemo li se dogovorit" tako je otprilike pocelo. Danas kad udjes u bolnicu prvo u dzep moras staviti čistačici, pa te ona onda odvede do medicinske sestre, onda moras logicno pocastit i sestru, pa onda jednom doktoru pa drugom, u policiji jagma sa rad vikendom, vise pijanih vise baksisa. E tako je to kod nas, i jos nismo svjesni da je sve pocelo od nas obicnog svijeta.

ODGOVORITE
Name

Papa Majk

17.10.2021 11:00

Baš tako!!!

Name

zaključak

17.10.2021 07:30

Sa gađenjem posmatram političare, zdravstvene radnike, nosioce pravosudnih funkcija, državne službenike, profesore i sve ostale koji svoju karijeru grade na korupciji. Politika imenuje direktore, dekane i nosioce pravosudnih funkcija što je nezamislivo i dovodi upravo do ovog što imamo na sceni već decenijama. Naravno da u ovom društvu ima i čestitih ljudi, ali su oni u zapećku, njihov glas se ne čuje. Čuje se samo glas tobožnjih boraca za "bolje sutra" naroda, a zapravo se svi bore za lične interese. Na glasačkim listama se ciljano nalaze imena partijskih poslušnika, a ne imena poštenih i pametnih osoba. Krajnje odvratno i neizdrživo.

ODGOVORITE
Name

Re

17.10.2021 10:08

U pravu ste, krajnje odvratno i neizdrzivo.

Name

Revizor

17.10.2021 07:46

Papakland u svom punom sjaju!

ODGOVORITE
Name

BOBA

17.10.2021 10:14

SVE JE KORUMPIRANO U LUDOJ NE UREĐENOJ DRŽAVI.LJUDI SE BAVE SVIM PRLJAVŠTINAMA IZNAŠAJU SE KAO DA SU ROK FELERI.SVE JE PRLJAVO LAŽNO.U STVARI SVE JE GADLJIVO.

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

17.10.2021 11:02

Ovo nije tačno da kod nas vlada korupcija, kod nas je otimačina, pljačka, lopovluk,sve u zakonskim okvirima

ODGOVORITE